Αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη συνέντευξη του κ. Νάνου Βαλαωρίτη στην εφημερίδα «Αριστερά!»

1. Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη του ποιητή κ. Νάνου Βαλαωρίτη στην εφημερίδα «Αριστερά!» έγινε με ηχογράφηση της συνομιλίας, η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα. Όσα δημοσιεύονται στην «Αριστερά!» (είναι το πρώτο, πολιτικό μέρος της συνέντευξης, και ήδη έχουμε προαναγγείλει ότι στο επόμενο φύλλο θα δημοσιευθεί το δεύτερο μέρος, που αφορά τον πολιτισμό) αποτελούν πιστότατη απόδοση των όσων λέχθηκαν.

2. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι, μετά την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση και τη συκοφαντική επίθεση που έχει υποστεί η εφημερίδα «Αριστερά!» και ο συντάκτης της Μιχάλης Σιάχος, να αποδείξουμε το αυτονόητο: ότι όσα έχουν αποτυπωθεί στην εν λόγω συνέντευξη, περιλαμβανομένου του τίτλου της, είναι αυθεντικά και απηχούν πιστά τα όσα είπε ο κ. Βαλαωρίτης. Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι επιλέξαμε να μην δημοσιεύσουμε (και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα) τις πλέον αιχμηρές επιθέσεις του κ. Βαλαωρίτη εναντίον της ηγεσίας των Οικολόγων Πράσινων.

3. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε το ηχητικό απόσπασμα που αποδεικνύει την ακρίβεια όσων γράφονται (επισυνάπτεται και σε ηχητικό αρχείο σε μορφή MP3). Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι η τελευταία ηχογραφημένη ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Βαλαωρίτη, ακριβώς από σεβασμό στην ιστορία του, τη διαδρομή του και ό,τι γενικότερα αντιπροσωπεύει. Η απάντησή του είναι απόλυτα ξεκάθαρη και σαφής:

Πατήστε ► για να ακούσετε την ηχογράφηση
{mp3}balawritis_aristera{/mp3}

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα εγώ μπορώ να βάλω τίτλο στην κουβέντα που είχαμε, εκτός των άλλων, ότι ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης στηρίζει και το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ναι, βεβαίως. Έτσι. Βάλ’ το. Καιρός είναι να χτυπήσω κι εγώ. Με χτύπησαν έτσι, θα χτυπήσω κι εγώ με τον ίδιο τρόπο.

4. Τονίζουμε ξανά ότι είναι ιδιαίτερα στενάχωρο και λυπηρό το γεγονός ότι προέκυψε ένα τέτοιο ζήτημα. Είμαστε, όμως, απόλυτα πεπεισμένοι ότι το θέμα που ανέκυψε οφείλεται στις πιέσεις που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι και εν προκειμένω έδρασαν με τον πιο αδίστακτο τρόπο παρουσιάζοντας τον κ. Βαλαωρίτη να διαψεύδει τον εαυτό του.

5. Πουθενά στη συνέντευξη δεν προκύπτει ότι ο κ. Βαλαωρίτης έχει φύγει από τους Οικολόγους Πράσινους, ή πολύ περισσότερο ότι προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συνολική συζήτηση για την παράταξη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της οποίας ήταν επικεφαλής στις εκλογές του 2007, μια συνολική συζήτηση για το περιβάλλον και πώς εκείνος αντιλαμβάνεται την οικολογία. Η απάντησή του, μάλιστα,  στην τελευταία δημοσιευμένη ερώτηση είναι ξεκάθαρη και δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο της συνέντευξης:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με δεδομένους, λοιπόν, τους αγώνες που έχει δώσει για το περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται στις βασικές του προτεραιότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ σας πείθει να τον στηρίξετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως με πείθει – όπως θα στήριζα και άλλους, αν με έπειθαν ότι δίνουν πραγματικά μια μάχη…

6. Για την ουσία της υπόθεσης και την απαράδεκτη στάση των Οικολόγων Πράσινων, παραπέμπουμε σε σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα. Σε ό,τι μας αφορά, μετά τη δημοσίευση των ανωτέρω που καταρρίπτουν τις συκοφαντίες εναντίον μας, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να ειπωθεί.

 

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2009.

Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας «Αριστερά!»

Τηλ. 210-6441745, Φαξ 210-6430024, Κινητό 6979-773731