ΛΕΣΧΕΣ ΤΗΣ ΚΟΕ: ΕΞΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, της Μ.Ξυλούρη

Λέσχες της ΚΟΕ: Έξι χώροι πολιτικής-πολιτιστικής έκφρασης

της Μαρίας Ξυλούρη

Είναι πολύ σημαντικό στην εποχή που ζούμε να υπάρχουν χώροι εναλλακτικοί, χώροι έκφρασης και δημιουργίας, χώροι που μπορεί η νεολαία και οι εργαζόμενοι να βρεθούν, να συζητήσουν, να προβληματιστούν για ό,τι συμβαίνει γύρω τους, για να το αλλάξουν.

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της σημερινής κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής κατάστασης έχει να κάνει με τους δυσμενείς όρους για την ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων χώρων. Δεν θα σας πούμε κάτι νέο, φυσικά, αν παρατηρήσουμε ότι είναι λίγοι οι χώροι συνάντησης που βγαίνουν από τα στεγανά της φαστ φουντ ψυχαγωγίας. Αυτή τη στιγμή, ακόμα και το να βρεθεί μια παρέα για να μιλήσει και να πιει έναν καφέ λειτουργεί με όρους αγοράς (θα γίνουμε πάλι μίζεροι και γκρινιάρηδες, αν παραπονεθούμε για το πόσο στοιχίζει μια έξοδος στις «τρέντι» πιάτσες;). Ακόμα πιο δύσκολο είναι μια ομάδα να βρει ένα φιλόξενο χώρο για να μπορέσει να ξεδιπλώσει το μεράκι ή τη δημιουργικότητά της. Όλα αυτά φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι. Η ουσιαστική ελευθερία στη συνεύρεση, στην ανταλλαγή των απόψεων, στη δημιουργική εκδήλωση κάνει τους ανθρώπους επικίνδυνους για το δοσμένο πολιτικό σύστημα. Ένας άνθρωπος που δημιουργεί, ακόμα καλύτερα, που συνδημιουργεί και έχει εμπειρίες ουσιαστικής συνύπαρξης με άλλους είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα θα αποδεχτεί τους όρους που αυτό του θέτει, είναι ένας άνθρωπος που με έναν τρόπο είναι ήδη έξω από τα καλούπια για τα οποία τον προορίζουν.

Γι’ αυτό και οι χώροι όπου μπορεί κάποιος να βρεθεί και να συζητήσει, να συντονίσει το δικό του παλμό με τον παλμό των άλλων, να οργανώσει ο ίδιος μια κοινή δραστηριότητα –συζήτηση, ή ακόμα και μια απλή προβολή ταινίας, πράγματα πολύ πιο ουσιαστικά απ’ όσο συνήθως νομίζουμε– ή ακόμα και να χαλαρώσει είναι λίγοι και προκύπτουν, με μεγάλες δυσκολίες, από την όρεξη ομάδων ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για κάτι διαφορετικό και δεν τους είναι αρκετά αυτά που βλέπουν «έτοιμα» πριν από αυτούς γι’ αυτούς. Τέτοιοι χώροι προσπαθούμε να είναι και οι λέσχες της ΚΟΕ ανά την Ελλάδα: εναλλακτικοί χώροι συνάντησης και έκφρασης, στέκια ανοιχτά σε κάθε ομάδα και άνθρωπο ξεχωριστά που ζητάει κάτι άλλο – από το πολύ απλό, να πιει ένα φτηνό καφέ με τους φίλους του, μέχρι το να παρακολουθήσει, και ακόμα περισσότερο, να συμμετάσχει και ο ίδιος σε δραστηριότητες πολιτικού ή πολιτιστικού περιεχομένου, να ανταλλάξει απόψεις ή να παρουσιάσει πράγματα που κάνει, από μουσική μέχρι εικαστικά.

Στους χώρους αυτούς φιλοξενούνται ποικίλες εκδηλώσεις, από πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων: βιβλιοπαρουσιάσεις και προβολές ταινιών, συζητήσεις για θέματα της επικαιρότητας ή θεματικές εκδηλώσεις, όπως αυτές για την Οχτωβριανή Επανάσταση, που είναι προγραμματισμένες για το μήνα που διανύουμε. Και, φυσικά, δεν μένει πίσω η πλευρά της διασκέδασης και της χαλάρωσης, με συναυλίες και πάρτι. Πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν και από όποιον επιθυμεί, αφού, το τονίζουμε και πάλι, οι χώροι αυτοί είναι ανοιχτοί και θέλουν να είναι μικρά κύτταρα του διαφορετικού στις πόλεις όπου βρίσκονται.

Λέσχες

Αθήνα

Λέσχη «Ανατολικός Άνεμος»

Δερβενίων 50 & Εμμ. Μπενάκη, 106 81 Εξάρχεια, Τηλ. 210 38 37 191,

e-mail: anatolikosanemos@yahoo.gr

Θεσσαλονίκη

Λέσχη «Αριστερά!»

Αμύντα 12, 546 41, Τηλ. 2310 270335,

e-mail: koesalonika@yahoo.gr

Πάτρα

Λέσχη «Ένωσης Εργαζομένων»

Ερεσού 10 & Ηφαίστου, 262 25

Τηλ. 2610 270480,

e-mail: antistaseis@in.gr

Ηράκλειο

Γοργολαΐνης 32, 715 00

e-mail: koe_herakleio@yahoo.gr

Αγρίνιο

Μπαϊμπά 26 & Πανοπούλου, 301 00

Γιάννενα

Φώτου Τζαβέλλα 23, 453 33 Γιάννενα

e-mail: koegiannena@yahoo.gr