Συνέντευξη, Άρτα: «Αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας»

Στο Νομό Άρτας, και ειδικότερα στα δημοτικά διαμερίσματα Ρόκκα και Καλαμιά του Δήμου Φιλοθέης, τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να χαριστεί μια μεγάλη έκταση σε ιδιώτες και κατασκευαστικές με πρόσχημα το γνωστό πρόσωπο της «ανάπτυξης», δηλαδή υποβάθμιση, απαξίωση και περιβαλλοντικός βιασμός. Οι κάτοικοι έχουν εξοργιστεί και αποφάσισαν να κάνουν γνωστή την άρνησή τους με κάθε τρόπο. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όπου ήταν καλεσμένοι Νομάρχης, Περιφερειάρχης και βουλευτές του Νομού με σκοπό να «πείσουν» για την ορθότητα της εγκληματικής και ληστρικής επιλογής τους, ο κόσμος δεν άντεξε και ξέσπασε. Η εφημερίδα «Αριστερά!» βρέθηκε στο χώρο και μίλησε με δύο κατοίκους της περιοχής, τον Π.Χ. και τον Γ.Χ.

Τι ακριβώς σας οδήγησε στην κινητοποίηση;

Π.Χ.: Υπάρχει ένα ιστορικό με τα βοσκοτόπια των δημοτικών διαμερισμάτων Καλαμιάς και Ρόκκα: από το ’96 συντελείται μία προσπάθεια από επιχειρηματικούς κύκλους, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, ώστε αυτές οι εκτάσεις –γύρω στα 800 στρέμματα– να περάσουν στα χέρια ιδιωτών και να γίνει στην περιοχή Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.). Mιλάμε για έκταση καλλιεργήσιμη, που συνορεύει με καλλιέργειες ακτινιδίων (η κύρια παραγωγή της περιοχής), με οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες και επιπλέον βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή – είναι μια απόσταση περίπου ενάμισι χιλιόμετρο.

Eσείς δηλώσατε την άρνησή σας σ’ αυτό το σχέδιο. Τι απάντηση πήρατε από τους αρμόδιους φορείς;

Γ.Χ.: Δεν συμφώνησαν αρχικά με την άποψη και επιθυμία των κατοίκων της περιοχής. Ακόμα και τώρα, τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, όσο και ο Νομάρχης Άρτας είναι υπέρ του ΒΙ.ΠΑ., παρά την εκφρασμένη άρνηση του κόσμου, που με τις πιέσεις που άσκησε, ανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει αρνητική εισήγηση δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια. Kαι όχι μόνο είναι υπέρ του BI.ΠA., αλλά έχουν προχωρήσει ακόμα και σε απειλές του τύπου: «Θα σας κόψουμε τις επιδοτήσεις από την Περιφέρεια και δεν θα βρείτε δουλειές αν δεν γίνει το ΒΙ.ΠΑ. στην περιοχή». Mέχρι και βουλευτής του νομού μάς χαρακτήρισε «τσοπαναραίους με γκλίτσες».

Πώς απαντήσατε σε αυτές τις προκλήσεις;

Γ.Χ.: H επιβίωση και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής εξαρτώνται απ’ την καλλιέργεια ακτινιδίων και την κτηνοτροφία: απ’ αυτές ζούσαν και ζούνε οι οικογένειές μας. Επιπλέον, η περιοχή-φιλέτο για τα συμφέροντα και τους «κηφήνες» συνορεύει με δύο ποτάμια που εκβάλλουν στον Αμβρακικό. Εμείς απαιτούμε η εκμετάλλευση της περιοχής να γίνει στην κατεύθυνση των υποδομών που υπάρχουν ήδη, δηλαδή κτηνοτροφία και εσπεριδοειδή. Kανείς από εμάς δεν θα ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αντί να στηρίξουν την τοπική πλουτοπαραγωγική πηγή, θέλουν να στηρίξουν συγκεκριμένα συμφέροντα και να ξεκληρίσουν οικονομικά και περιβαλλοντολογικά όλη την περιοχή.

Τι περιμένετε πλέον από τους τοπικούς φορείς και την κεντρική εξουσία;

Π.Χ.: Απαιτούμε πλέον να στηρίξουν την εκφρασμένη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της περιοχής (350 υπογραφές επί συνόλου 380 κατοίκων) και να μη θυσιαστεί η περιοχή μας στα συμφέροντα της ΕΤΒΑ, της τράπεζας Πειραιώς, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, δηλαδή στους κεφαλαιοκράτες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα επιστρέψουν με τις ίδιες καταστροφικές απαιτήσεις, παρά την κοινωνική κατακραυγή. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Aρνούμαστε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια και τις περιουσίες μας για τα συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων. Θα μας βρουν μπροστά τους με χειρότερες διαθέσεις. Δεν θα υποκύψουμε ούτε σε εκβιασμούς, ούτε σε ψεύτικες υποσχέσεις.

Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Χασκής