Κρίσιμη και χρήσιμη η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε λίγες μέρες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, μια πολιτική αναμέτρηση με κρίσιμο χαρακτήρα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, επομένως και για την Αριστερά. Στις εκλογές αυτές θα καταγραφεί ένας δείκτης συνείδησης και πολιτικής ωριμότητας, θα καταγραφούν νέοι συσχετισμοί, θα δρομολογηθούν διεργασίες και ανακατατάξεις. Το ερώτημα γιατί πρέπει να υποστηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από ποια σκοπιά και με τι επιδιώξεις, είναι ουσιαστικό και πρέπει να απαντηθεί.

Η απάντηση που δίνει η ΚΟΕ είναι σαφής, συγκεκριμένη και άμεσα πρακτική. Δεν είναι απλά μια απάντηση που στηρίζεται σε 6-7 βασικούς λόγους που θα εκθέσουμε στη συνέχεια, αλλά συνοδεύεται από την ενεργή εμπλοκή της στην εκλογική μάχη, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

1 Η επιλογή-ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει διεργασίες μέσα και έξω από την Αριστερά

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου έχει μεγάλη σημασία να αποδοκιμαστεί ο δικομματισμός και να “τιμωρηθούν” τα δύο κόμματα που τον απαρτίζουν και από κοινού οικοδόμησαν την Ελλάδα της φτώχειας, του αποκλεισμού, της μερικής απασχόλησης, των χρεών, των σκανδάλων, της υποταγής στις ΗΠΑ και την ΕΕ, της υπογραφής της ευρωσυνθήκης που δένει χειροπόδαρα την οικονομία της χώρας στις απαιτήσεις των ισχυρών της Ευρώπης, των τρομονόμων και της καταστολής. Από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού αλλά και ειδικά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.

Η τρομερή επίθεση που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο –πρωτοφανής για κόμμα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς– σχετίζεται βέβαια με την υποστήριξη που έδωσε σε σημαντικά κινήματα και αγώνες (ειδικά τον Δεκέμβρη) αλλά επίσης σχετίζεται με την ανάγκη να λειτουργήσει χωρίς τραντάγματα το δικομματικό σύστημα. Να το εξηγήσουμε αυτό καλύτερα. Όσο πιο ψηλά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο χαμηλά είναι το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε απειλητικός όταν δημοσκοπικά εμφανιζόταν να συσπειρώνει ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η καταγραφή ανησύχησε ιδιαίτερα τα επιτελεία που βάλθηκαν να “κοντύνουν” τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον εμφανίσουν σαν φωλιά κουκουλοφόρων, σαν ανεύθυνη πολιτική δύναμη και άλλα σχετικά. Αν πρέπει να περάσει η χώρα από μια εναλλαγή και μια πρωθυπουργία του Γ. Παπανδρέου, τότε αυτό το τμήμα της Αριστεράς πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Από το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται και το αν θα δρομολογηθεί μια πορεία με διαφορετικά χαρακτηριστικά ώστε να γίνουν παρελθόν οι “υπεύθυνοι” πολιτικοί και η “υπεύθυνη” πολιτική που έχουν οδηγήσει το λαό και τους εργαζόμενους σε τραγική κατάσταση. Για να αλλάξουν τα πράγματα είναι αναγκαίος ένας μεγάλος αριστερός ενωτικός πόλος. Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τέτοιες προοπτικές.

Μια σημαντική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ “ανακατεύει” τα δεδομένα, δημιουργεί νέα κατάσταση, μπλοκάρει την “αυτοδυναμία”, αποδυναμώνει το δικομματισμό, αλλάζει το πολιτικό τοπίο. Το πόσο αυξήθηκε η κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά και πόσες δυνάμεις απελευθερώθηκαν από το πολιτικό καρτέλ του δικομματισμού και σε ποια κατεύθυνση έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας (γιατί ψηφίζοντας άλλα κόμματα εκτός του δικομματικού φάσματος αποδυναμώνεται ο δικομματισμός αλλά δεν ανοίγουν προοπτικές).

Αντίθετα, η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα ουδέτερο στοιχείο: Αλλάζει τους συσχετισμούς σε αντινεοφιλελεύθερη, αντιδικομματική, αριστερή, ενωτική, κινηματική κατεύθυνση. Αυτήν την αλλαγή έχει ανάγκη η κοινωνία, ο τόπος, η Αριστερά, ο λαός!

2 Η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ενίσχυση της Αριστεράς στην Ελλάδα

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά μια αντιδικομματική ψήφος. Είναι καταρχήν μια αριστερή ψήφος, με την έννοια ότι ενισχύει μια συγκεκριμένη Αριστερά, που φέρει ορισμένα χαρακτηριστικά που σήμερα είναι απαραίτητα για οποιαδήποτε ελπιδοφόρα πορεία αντίστασης και αλλαγής.

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος για την ενωτική Αριστερά. Η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά δεν θέλει πολύ μυαλό για να κατανοηθεί πως σήμερα –περισσότερο από ποτέ και σε συνθήκες κρίσης– είναι απαραίτητα στοιχεία, η ενότητα των εργαζομένων, η ενότητα των κινημάτων, η ενότητα της Αριστεράς. Όταν λέμε ενότητα δεν εννοούμε ένα ιδεολογικό ξεκαθάρισμα αλλά τη στοιχειώδη άμεση κοινή δράση απέναντι στον ενωμένο αντίπαλο, τον αστισμό και τις πολιτικές του. Όποτε και όπου επιτεύχθηκε η ενότητα αυτή, τότε υπήρξαν και νίκες. Τα 3 “όχι” στον νεοφιλελευθερισμό (γαλλικό, ολλανδικό, ιρλανδικό), έγιναν πραγματικότητα μέσα από την κοινή δράση ευρύτατων αριστερών-δημοκρατικών δυνάμεων και με απουσία “κόμματος-πρωτοπορίας” ή ξεκάθαρης αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ πλατφόρμας. Την ίδια στιγμή όμως τα “όχι” αυτά ήταν μεγάλες λαϊκές νίκες και ήττες της αστικής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στην κινηματική Αριστερά. Χωρίς τα κινήματα, χωρίς την οργάνωση και την αντίσταση των ανθρώπων σε όλους τους χώρους, απέναντι σε μικρά και μεγάλα προβλήματα, δεν μπορούν να υπάρξουν επιτυχίες, δεν μπορεί να εμποδιστούν οι επιθετικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν μπορεί να επιβιώσει ο λαός μέσα στην καπιταλιστική κρίση και τα δεινά που αυτή φέρνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ απόδειξε πως είναι παρών σε κάθε αγώνα, σε κάθε κίνηση του κόσμου, έχει ειδικές σχέσεις με τον κόσμο της νεολαίας και των αγώνων του και η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ φέρει και ένα άρωμα από το Δεκέμβρη που ζήσαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που υποστήριξε το δίκαιο μαζικό ξέσπασμα της νεολαίας ενάντια στην καταστολή και την ατιμωρησία, ενάντια στο σύστημα που ακυρώνει το μέλλον και τις ελπίδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εν δυνάμει μπορεί να εκπροσωπήσει αυτό που φοβούνται οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, την κοινωνική αναταραχή και τους μαζικούς αγώνες.

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει απαίτηση να αλλάξει η Αριστερά. Για να αλλάξει η Αριστερά, πρέπει να αλλάξουν και οι συσχετισμοί ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις. Να δυναμώσουν αυτές που εκφράζουν ενωτικά, κινηματικά, ριζοσπαστικά εγχειρήματα, απέναντι στις δυνάμεις του δογματισμού, της ακινησίας, της περιχαράκωσης, του σεχταρισμού. Απέναντι στις δυνάμεις που δεν έχουν ενδοιασμούς να ενωθούν ακόμα και με την κυβέρνηση της ΝΔ για να χτυπήσουν άλλες αριστερές δυνάμεις όπως έγινε τον πρόσφατο Δεκέμβρη, όπως γίνεται καθημερινά με τις αστήριχτες, ψευδείς και συκοφαντικές επιθέσεις που κάνει διαρκώς το ΚΚΕ. Επομένως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ψήφος για να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και αυτό θα είναι προς όφελος νέων εγχειρημάτων στην ελληνική Αριστερά.

3 Η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει δημιουργία όρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει την ανάγκη να εστιαστούν όλες οι προσπάθειες, να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις για να απαντηθεί το κεντρικότερο όλων των καθηκόντων. Η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης από την Αριστερά και τους εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ένα διπλό καθήκον: να τεθεί στο στόχαστρο ο νεοφιλελευθερισμός και το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολό του, να οργανωθεί ο λαός και η αντίσταση των εργαζομένων (να εξαπολυθούν αγώνες και κινήματα σε τοπικό, εθνικό, πανευρωπαϊκό επίπεδο), να εκφραστεί ένα διάχυτος κοινωνικός ριζοσπαστισμός. Να μην φοβηθούμε την ταξική πόλωση που φέρνει η κρίση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει και θα κάνει πράξη τα δύο συνθήματα: “Να μην πληρώσουμε την κρίση τους”, “Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση”. Την ίδια στιγμή, όπως δηλώνει καθαρά στο πρόγραμμά του, αγωνίζεται για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί πως η στήριξη αυτής της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μόνη επιλογή για να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις.

4 Η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ενίσχυση της αντιπαλότητας στην Ευρώπη που οικοδομεί ο νεοφιλελευθερισμός – Σημαίνει ενίσχυση της Αριστεράς στην Ευρώπη

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα βροντερό όχι στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού και του πολέμου, ένα βροντερό όχι στην Ευρώπη της κρίσης και των 130 εκατομμυρίων φτωχών. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να δυναμώσουν οι δυνάμεις που αγωνίζονται σε συντονισμό και συνεργασία με την υπαρκτή Αριστερά της Ευρώπης (κομμάτων, κινημάτων, Φόρουμ κ.λπ.) για να αποτραπεί ο νεοφιλελευθερισμός και να γίνουν πραγματικότητα νέα εγχειρήματα σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, να δυναμώσουν οι αντικαπιταλιστικές και αντισυστημικές δυνάμεις.

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι τμήμα της προσπάθειας να αποδυναμωθεί το καρτέλ δεξιών και σοσιαλιστών που κυβερνά σήμερα την Ευρώπη (κυβερνήσεις κρατών και Κομισιόν της ΕΕ).

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα σημαίνει ανάδειξη των αγώνων στην Ευρώπη.

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα σημαίνει να δυναμώσει ο πανευρωπαϊκός συντονισμός, να δυναμώσει ο διεθνισμός.

Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα δώσει ένα μήνυμα ελπίδας και χαράς στους αριστερούς της Ευρώπης και θα στρέψει ακόμα περισσότερο τα βλέμματα για το εγχείρημα αυτό, όπως στρέφουμε κι εμείς την προσοχή μας στην πορεία του Μπλόκου της Αριστεράς στην Πορτογαλία ή του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος στη Γαλλία ή της Die Linke στην Γερμανία.

Η καλή πορεία της Αριστεράς στην Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει άλλες συνθήκες για τη δράση των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος, νέες δυνατότητες για τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις.

5 Η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ενίσχυση οραματικών-προγραμματικών στοιχείων

Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει –στην πράξη και όχι στα λόγια, στις διακηρύξεις– την προβολή προτάσεων και λύσεων που στηρίζονται στις ανάγκες των πολλών. Άλλωστε το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “Για τις ανάγκες των πολλών, ανατρέπουμε το σκηνικό σε Ελλάδα και Ευρώπη” έρχεται να θέσει κριτήρια και οριοθετήσεις που έχουν και οραματικό-προγραμματικό χαρακτήρα. Απορρίπτουμε τους νεοφιλελεύθερους και αστικούς μονόδρομους. Απορρίπτουμε την αντιμετώπιση της κρίσης σαν θείας κατάρας ή άγνωστης ασθένειας που μοιρολατρικά πρέπει να υπομείνουμε με απίστευτες θυσίες. Απορρίπτουμε τους μύθους της σύγκλισης που φέρνει η καπιταλιστική τάξη πραγμάτων της ΕΕ. Απορρίπτουμε την ύποπτη και τάχα αφελή ταύτιση της ΕΕ με την Ευρώπη. Θεωρούμε ότι όλα μπορούν να αλλάξουν και ακόμα περισσότερο ότι το κίνημα μπορεί να τα αλλάξει όλα. Θεωρούμε ότι μια άλλη κοινωνία είναι εφικτή (δηλαδή να τελειώνουμε με τον καπιταλισμό) δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση, δίχως πόλεμο και εξόντωση, φεμινιστική, σε αρμονία με την φύση.

Όλα αυτά και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να συμπληρωθούν είναι υπαρκτά σαν στοιχεία μέσα σε μια Αριστερά σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολυφωνική, πλουραλιστική Αριστερά, μια συνάντηση διαφορετικών ιστορικών και κοινωνικών διαδρομών και εμπειριών κουβαλά έναν σημαντικό πλούτο για τη μετεξέλιξη του εγχειρήματος.

6 Η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει μεγαλύτερη και καλύτερη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ενισχύοντας στις 7 Ιουνίου τον ΣΥΡΙΖΑ δίνετε ώθηση στην ανάγκη να γίνει πιο λαϊκός ο ΣΥΡΙΖΑ, να φτάσει παντού η φωνή του, να εκφραστεί σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

Ψηφίζοντας και ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουνίου δίνετε ώθηση στο να αποκτήσει πιο πλουραλιστικά χαρακτηριστικά, να υπάρχει μια ομάδα ευρωβουλευτών πιο πλουραλιστική, πιο αντιπροσωπευτική του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία εκπροσώπου της κομμουνιστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Δίνοντας δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνουμε φωνή σε αυτούς που δεν έχουν, σε αυτούς που αποκλείονται συστηματικά. Δίνουμε φωνή στα κινήματα και στην ανάγκη συγκρότησης και οργάνωσης της αντίστασης.

Δίνοντας όλοι και όλες μαζί την μάχη των ευρωεκλογών συγκροτούμε επιτροπές και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας και αλλάζουμε στην πράξη τους συσχετισμούς μέσα στην Αριστερά!


Δήλωση της ΚΟΕ

Να δώσουμε απλόχερα τη μάχη των ευρωεκλογών

Η ΚΟΕ καλεί όλα τα μέλη της, όλα τα στελέχη της, όλους τους φίλους της να δώσουν απλόχερα και με ενθουσιασμό την μάχη των ευρωεκλογών μέσα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, για να έχουμε μια σημαντική νίκη στον αγώνα που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε Ελλάδα και Ευρώπη, για να δυναμώσει η φωνή της κομμουνιστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μέσα στα ενωτικά ελπιδοφόρα εγχειρήματα.

Γιατί η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς, μπορεί να φθείρει τον δικομματισμό και να ανοίξει το δρόμο σε κινήματα και αντιστάσεις, γιατί μπορεί να δώσει άλλη διάσταση και συγκρότηση στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα γιατί μέσα στο περιβάλλον της καπιταλιστικής κρίσης και της ταξικής πόλωσης που αυτή φέρνει γίνονται πιο καθαρά τι υπηρετούν οι πολιτικές, οι θεσμοί, τα κόμματα, το κράτος. Γιατί μέσα από την εμπλοκή μας στην αντιπαράθεση αυτή μπορεί να γίνει πιο ουσιαστικός ο απολογισμός της ΕΕ και της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτήν (με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες). Τέλος γιατί αυτή η μάχη μας φέρνει πιο κοντά στους στόχους και την επιτάχυνση που είναι αναγκαίοι όρι για να αλλάξουν τα πράγματα στην Αριστερά.

Όλοι και όλες στην μάχη για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές!