Κορυδαλλός: Να κατεδαφιστεί τώρα το παράνομο ΚΥΤ, της Μαρίας Χατζησταυράκη

Αγνοούν προκλητικά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του συμβουλίου της επικρατείας

Το κείμενο αυτό αφορά τις εξελίξεις σχετικά με το κέντρο υψηλής τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ, που ιδρύθηκε πριν πέντε χρόνια στον Άνω-Κορυδαλλό, και τους αλλεπάλληλους αγώνες των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να επιτύχουν την κατεδάφισή του. Μετά τη σύσταση μιας συντονιστικής επιτροπής που στελεχώνεται από κατοίκους και μαζικούς φορείς, ξεκίνησε ο αγώνας για την απομάκρυνση αυτού του καθόλα επικίνδυνου υποσταθμού που, σημειωτέον, βρίσκεται δίπλα σε δημοτικά σχολεία της περιοχής. Έπειτα από σειρά διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας και παρεμβάσεων σε τοπικούς αλλά και κεντρικούς φορείς, οι δημότες του Κορυδαλλού κατάφεραν να κερδίσουν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και την αδιαφορία των εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων στην περιοχή: το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1889/2006, δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, καθώς απεφάνθη απερίφραστα πως ο υποσταθμός αυτός χτίστηκε παράνομα και πρέπει να κατεδαφιστεί.

Παρά όμως την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, όχι μόνο συνεχίστηκε η λειτουργία του ΚΥΤ αλλά έγιναν και ενέργειες επέκτασης του εν λόγω δικτύου! Μετά από δραστηριοποίηση της συντονιστικής επιτροπής και δεύτερη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 15/12/2008 βγήκε απόφαση που καλεί εκ νέου το ΥΠΕΧΩΔΕ να κινηθεί εντός 3 μηνών για την κατεδάφιση του παράνομου υποσταθμού. Στις 16 Μαρτίου ομάδα μελών της συντονιστικής επιτροπής επισκέφθηκε τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα ενημερώσει την Περιφέρεια Πειραιά. Είναι σαφές από τις παραπάνω ημερομηνίες ότι κανένας από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς δεν έδωσε σημασία στα αιτήματα των πολιτών και δεν πήρε στα σοβαρά τις αλλεπάλληλες κλήσεις προς συμμόρφωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για το λόγο αυτό η συντονιστική επιτροπή προέβη σε ασφαλιστικά μέτρα.

Την Τρίτη 5 Μαΐου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου παρευρέθησαν οι δημότες μαζί με τη συντονιστική επιτροπή προκείμενου να γίνει σαφές σε όλους ότι δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να σταματήσει η λειτουργία του παράνομου υποσταθμού.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης υπήρξε αθρόα προσέλευση κόσμου, ο οποίος διαμαρτυρόταν συνεχώς παρά τις “κλήσεις σε τάξη” του δικαστή, καθώς η αντίπαλη πλευρά προέβαινε συνεχώς σε προκλητικές και ψευδείς δηλώσεις. Καλέστηκε σαν μάρτυρας από την πλευρά των δημοτών μέλος του συλλόγου Αναγέννηση (ο πρώτος φορέας που ξεκίνησε την κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία του ΚΥΤ) και γονέας παιδιών που πηγαίνουν σε γυμνάσιο της περιοχής (150 περίπου μέτρα μακριά από τον υποσταθμό), ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της λειτουργίας του εν λόγω κέντρου. Για παράδειγμα, αναφέρθηκαν ενοχλήσεις που κατά καιρούς είχαν δηλώσει μαθητές και κάτοικοι της περιοχής, όπως ζαλάδες και πονοκέφαλοι. Ακόμη, έγινε γνωστό ότι 120 μέτρα από τον υποσταθμό βρίσκεται τεχνικό λύκειο, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της χώρας, το οποίο στεγάζει παραπάνω από 600 μαθητές. Δίπλα στο προαναφερθέν κτίριο βρίσκεται και το 4ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, ενώ στο ίδιο συγκρότημα στεγάζεται και το 5ο Δημοτικό Κορυδαλλού.

Οι αντίδικοι κάλεσαν τον κ. Παπαθανασίου, Επίκουρο Καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος κατέθεσε πως η ισχύς του μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται γύρω από τον υποσταθμό είναι πολύ χαμηλή. Ωστόσο, αφού παρέθεσε μια σειρά από ασαφή στοιχεία, όταν ρωτήθηκε ευθέως αν ξέρει ποιες είναι οι επιπτώσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας απάντησε ότι… δεν γνωρίζει γιατί δεν είναι εντός του γνωστικού του πεδίου. Αυτό που ξέχασε να αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου, και του το υπενθύμισε ο συνήγορος των πολιτών, είναι ότι παλαιότερα ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ, και ότι ακόμα και τώρα λαμβάνει μέρος σε μετρήσεις ακτινοβολίας και άλλα προγράμματα, δηλαδή συνεχίζει ακόμα και σήμερα να πληρώνεται από τη ΔΕΗ!

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου, το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση των πολιτών δίνει ελπίδες ότι θα βγει και αυτή τη φορά καταδικαστική απόφαση. Η εμπειρία από τον αγώνα αυτό είναι ότι όταν ο κόσμος οργανώνεται και παλεύει, ακόμη κι αν έχει απέναντί του όλους τους “επίσημους” φορείς, μπορεί να νικήσει!

Μαρία Χατζησταυράκη