Δήλωση της KOE για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας (ODP), 18/12/2007

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα site του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ, σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου (του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ;), πραγματοποιήθηκαν επαφές με τον Πρόεδρο του ODP (κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας), και βουλευτή της Τουρκικής Βουλής Ουφούκ Ουράς. Πληροφορηθήκαμε ακόμα, από τις ίδιες πηγές και από δημοσιεύματα στις εφημερίδες, ότι θα γίνει το Γενάρη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Τουρκία (αποτελούμενη από τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Γιάννη Μπανιά) η οποία θα παρέμβει και στην βουλή της γειτονικής χώρας. Επίσης σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ODP δηλώνει πως το κόμμα του έχει σχέσεις με τον ΣΥΝ, την ΑΚΟΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από όσο γνωρίζουμε δεν έγινε καμιά ενημέρωση και συζήτηση για τις σχέσεις που έχει ή θέλει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με κόμματα και οργανώσεις της Τουρκίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελείται μόνο από τον ΣΥΝ, ούτε είναι ένα απλό σχήμα για καλές ή καλύτερες εκλογικές επιδόσεις. Στοιχειώδης λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και σεβασμός όλων των συνιστωσών του είναι κάθε βήμα που γίνεται σε κεντρικά ζητήματα, και θα λέγαμε λεπτά ζητήματα, να υπάρχει ενημέρωση και συζήτηση.

Αυτή η χρησιμοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεχιζόμενη λογική να μην δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν, υπονομεύει την ουσιαστική και θετική πορεία του. Η ΚΟΕ χωρίς να έχει κάποια πρόθεση να ανοίξει ζήτημα σχετικά με θέσεις και απόψεις του ODP (που είναι άκρως προβληματικές) φορτώνεται έμμεσα μια «σχέση» για την οποία ούτε καν ρωτήθηκε.

Ειδικά με το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, της κατάστασης στην τουρκική και κουρδική αριστερά, και των γνωστών διαφορετικών απόψεων στα θέματα αυτά, είναι αναγκαία η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και λεπτότητα στους χειρισμούς. Εκτός κι αν θέλουμε να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκδοχή μεταμοντέρνας αριστεράς σε θέσεις, απόψεις και πρακτικές.