Ανακοίνωση της KOE για τον Προϋπολογισμό, 23/11/2007

Προϋπολογισμός πρόκληση για το λαό
Να τον πληρώσει η κυβέρνηση Καραμανλή

Η κυβέρνηση Καραμανλή κατέθεσε τον πιο προκλητικό προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης. Γνήσιος εκφραστής της πλουτοκρατίας και πρόθυμος μαθητής των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, έρχεται με τον προϋπολογισμό του 2008 να συμπληρώσει την επίθεση της στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης.

Α) Ενώ η φτώχεια διευρύνεται και αποτελεί πια ορατό κίνδυνο για το 70% του πληθυσμού, η κυβέρνηση,

Αυξάνει τους φόρους κατά το ιλιγγιώδες ποσό των 6,2 δις ευρώ. Η κεραμίδα πέφτει πάνω στα λαϊκά στρώματα που θα πληρώσουν τα 5,9 από τα 6,2 δις ευρώ. Οι επιχειρήσεις, εάν ευαρεστηθούν, μπορεί και να πληρώσουν τα υπόλοιπα 0,3 δις.

Αναγγέλλει αυξήσεις 3% στους μισθούς και 4% στις συντάξεις. Κυριολεκτικά ψίχουλα. Ή μήπως ωμή πρόκληση όταν η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων τρέχει με ρυθμούς αύξησης 35 –50%;

Κατακρημνίζει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Παιδεία πέφτει στο 3,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 3,5%), οι μισθοί και οι συντάξεις περιορίζονται στο 9,1% (από 10,1%), τα οφειλόμενα από το κράτος στην Κοινωνική Ασφάλιση παραμένουν δανεικά και αγύριστα (8 δις ευρώ)

Μετατρέπει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε πεδίο άκοπης αλλά λαμπρής κερδοφορίας των λίγων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που αναλαμβάνουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τις κρατικές προμήθειες και τους εξοπλισμούς

Β) Χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας επαίρεται η κυβέρνηση για τις επιδόσεις της οικονομίας και προσπαθεί ν’ αποκοιμίσει το δοκιμαζόμενο λαό ότι ο παραγόμενος πλούτος θα διανεμηθεί σε ολόκληρη την κοινωνία. Την ίδια στιγμή το χάσμα πλούσιων και φτωχών διευρύνεται, η ταξική πόλωση βαθαίνει. Κι ακόμη και οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας της χώρας ελέγχονται απολύτως από το πολυεθνικό κεφάλαιο. Γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρά στο (έσχατο αλλά και πιο ατιμωτικό για μια χώρα) εισπρακτικό μέσο, το ξεπούλημα της δημόσιας γης. Μια σειρά εκτάσεις και ακίνητα αναφέρονται στον Προϋπολογισμό, αφού πλέον ο δημόσιος τομέας έχει σχεδόν ολοκληρωτικά ξεπουληθεί –μέσα σε μόλις 13 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατάφεραν για να γκρεμίσουν αυτό που οι εργαζόμενοι έχτιζαν για 60 χρόνια

Γ) Παρά τους ένοχους πανηγυρισμούς του Γ. Αλογοσκούφη, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς βρίσκεται «στον αέρα», γιατί υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα. Τα ίδια και πολύ χειρότερα θα συμβούν το 2008. Εδώ βρίσκεται το κλειδί των εξελίξεων:

Ο λαός δεν αντέχει να πληρώνει και δεν έχει άλλα να δώσει. Ο λαός δεν μπορεί να ανεχθεί κι άλλο πετσόκομμα στην Υγεία, στην Ασφάλιση και στην Παιδεία. Ο λαός είναι οργισμένος από την κοροϊδία και την εξαπάτηση.

Μόνη λύση: να πληρώσει η κυβέρνηση Καραμανλή, για τον κυνισμό και την προκλητικότητα της. Να πληρώσουν, επιτέλους, οι πλούσιοι.

Να επιβληθούν, από τους κάτω, μέτρα για την ανακούφιση των φτωχών. Η απεργία στις 12 Δεκέμβρη μπορεί και πρέπει να γίνει ένα σταθμός σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να στείλουν την υπεροψία της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας στα σκουπίδια.