Κλιμακώνεται η επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, του Γιώργου Πασσαλίδη

Πέρσι το καλοκαίρι στο θερινό τμήμα της βουλής η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 3696 για τα κολέγια. Έναν νόμο που χαρακτηρίστηκε ως συνταγματικό πραξικόπημα ή αλλιώς μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το εμπόδιο του άρθρου 16 του συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο νόμος προβλέπει την εξίσωση των πτυχίων των ελληνικών κολεγίων που συμπράττουν με πανεπιστήμια του εξωτερικού (με τη γνωστή μέθοδο του franchise) με τα αντίστοιχα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων. Εν συντομία αυτό που θεσμοθετήθηκε με το νόμο για τα κολέγια είναι το εξής: ελληνικό παράρτημα κολεγίου = Αγγλικό κολέγιο = ελληνικό πανεπιστήμιο.

Φέτος έχουμε τα ΤΕΙ και πάλι τα κολέγια…

Φέτος το καλοκαίρι, πάλι στο θερινό τμήμα της βουλής, η κυβέρνηση ψήφισε έναν άλλον νόμο που αφορά τα ΤΕΙ (πώς γίνεται κάθε φορά αυτοί οι νόμοι που αφορούν την εκπαίδευση να ψηφίζονται καλοκαίρι…) Ο νέος νόμος προβλέπει την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου ενός τμήματος ΤΕΙ όταν έχει μικρό αριθμό εγγεγραμμένων σπουδαστών (μικρότερο από 10% των εισακτέων στο τμήμα για 5 συνεχόμενα χρόνια), την ανάθεση διάφορων λειτουργιών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, τη δημιουργία ερευνητικών εργαστηρίων ανά ΤΕΙ που πρέπει να αυτοχρηματοδοτηθούν και πολλά ακόμα εξόχως ενδιαφέροντα.

Την τελευταία περίοδο (πάλι μες στο καλοκαίρι και πριν την προκήρυξη εκλογών) φούντωσαν οι φήμές μέσα από “διαρροές” στα ΜΜΕ για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος (Π.Δ.) που θα αναγνωρίζει επίσημα την λειτουργία των κολεγίων και την ισοτίμηση τους με τα δημόσια ΑΕΙ. Ούτως ή άλλως αποτελεί μια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ε.Ε. που έχει καθυστερήσει ήδη να εφαρμόσει. Τώρα λόγω εκλογών θα καθυστερήσει κι άλλο το θέμα αλλά όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη θα συνεχίσει την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης. Την ίδια στιγμή, το πόσο ανώτατη θα είναι η εκπαίδευση που παρέχουν αυτά τα ιδρύματα, φάνηκε τις προηγούμενες μέρες από τις κωμικοτραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται στην αντίστοιχη επιτροπή αξιολόγησης και αδειοδότησης των κολεγίων. Οι εκπρόσωπος των ΑΕΙ και των ΤΕΙ παραιτούνται από την επιτροπή διαμαρτυρόμενοι ότι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δεν τους καλούσαν. Περίπου κατηγορούν ότι η κυβέρνηση λειτουργούσε και αδειοδοτούσε σαν κοινός πλασιέ των κολεγίων, χωρίς να τηρούνται στο παραμικρό οι ελάχιστες από τις ήδη μίνιμουμ προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικα, όσον αφορά την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων 23 ειδικοτήτων για τα ΤΕΙ, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αναφέρουν:

“Ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων πολλών Τμημάτων ΤΕΙ παραμένουν σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των κολεγίων είναι de facto κατοχυρωμένα από το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”,:

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ επιτίθενται προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας ότι είναι “ηθικά απαράδεκτο η ίδια η πολιτεία απροκάλυπτα να κατευθύνει τη νεολαία της χώρας προς τα κολέγια, αποφεύγοντας έντεχνα να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την οικονομική ενίσχυση των ιδρυμάτων μας”.

Τι δείχνουν οι βάσεις

Άνοδος σημειώθηκε στις σχολές που προσφέρουν μια κάποια επαγγελματική εξασφάλιση (βλ. παιδαγωγικές). Είναι πλέον δεδομένο ότι οι μαθητές επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βασικό κριτήριο την εύρεση εργασίας

Οι υποψήφιοι που προσήλθαν στις εξετάσεις είναι 5000 λιγότεροι από ότι πέρσι (συνολικά 92000) ενώ 23000 δεν εισήχθησαν σε καμία σχολή. Ουσιαστικά μιλάμε για 23000 μαθητές που σπρώχνονται στην απόρριψη (χωρίς να συνυπολογίσουμε τη μαθητική διαρροή από γυμνάσιο σε λύκειο) και κυρίως προορίζονται για πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια

Οι κενές θέσεις που υπάρχουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 15000, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρατηρείται σε περιφερειακά ΤΕΙ. Σε συνδυασμό με το νόμο που ψηφίστηκε για τα ΤΕΙ πολλά είναι τα τμήματα που οδηγούνται (καλύτερα εξωθούνται) σε κλείσιμο.

Γιώργος Πασσαλίδης