Καλοκαίρι αντιδραστικών μέτρων στα Πανεπιστήμια Κρήτης, της Τ.Π.

Για μια ακόμα φορά, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης έδειξαν ότι βιάζονται να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νέου νόμου-πλαίσιο, όσο πιο αθόρυβα γίνεται και με συνοπτικές διαδικασίες – εν μέσω, μάλιστα, καλοκαιριού.

Έτσι, στις 18 Ιουλίου, και ενώ οι εξεταστικές των περισσότερων σχολών είχαν τελειώσει, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενός οργάνου που έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης Γιαννάκου-Στυλιανίδη. Αυτή τη φορά αποφάσισε να προβεί σε άρση του πανεπιστημιακού ασύλου επ’ αόριστον, παραδίδοντας τις σχολές στη διάθεση της αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου. Η κίνηση αυτή προβάλλεται εδώ και καιρό από την πρυτανεία ως η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της "παραβατικότητας" στους χώρους του ακαδημαϊκού συγκροτήματος της Κνωσσού. Τέσσερις μέρες αργότερα, ο πρύτανης του Π.Κ. και ο εισαγγελέας Ηρακλείου επισκέφτηκαν το κτίριο της κατάληψης Ευαγγελισμού και επέδωσαν τελεσίγραφο για την εκκένωσή του από τους καταληψίες. Το κτίριο αυτό, ιδιοκτησία του Π.Κ., παρέμενε για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, μέχρι την κατάληψή του από φοιτητές πριν από έξι χρόνια και τη μετατροπή του σε χώρο με ποικίλη πολιτιστική δραστηριότητα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση, που συχνά προσφέρει άσυλο και στέγη σε μετανάστες. Ένα τέτοιο κτίριο όμως, στο κέντρο της πόλης, αποτελεί "φιλέτο" και χρυσή ευκαιρία για business για τον κ. Παλλίκαρη (ακούγονται άλλωστε φήμες για σχέδιο μεταβίβασής του στο δήμο), που πριν από μερικές μέρες δήλωσε ότι το τελεσίγραφο έχει λήξει και άνοιξε το δρόμο στην εισαγγελία Ηρακλείου. Απ’ ό,τι φαίνεται ο πρύτανης των lock out και των σκανδάλων, που μεταξύ άλλων κατηγορείται για υπεξαίρεση, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου και "ξέπλυμα" χρήματος μέσω off shore εταιρειών, δεν θα αφήσει καμιά ευκαιρία για εμπορευματική αξιοποίηση να πάει χαμένη.

Και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όμως, η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Ο κ. Γρυσπολάκης, γνωστός ως ο πρύτανης που έστειλε τα ΜΑΤ απέναντι στους φοιτητές που διαδήλωναν κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης πριν από δυο χρόνια, επανέφερε το θέμα της διενέργειας των πρυτανικών εκλογών σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο σε ένα απίστευτο καθεστώς τρομοκρατίας. Στις 27 Αυγούστου, στο χώρο που είχαν στηθεί οι κάλπες στις οποίες ψήφιζαν τα μέλη ΔΕΠ και οι διοικητικοί, έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα "φουσκωτών", ανθρώπων της νύχτας. Όταν μέλη του Συλλόγου φοιτητών, που βρίσκονταν εκεί για να διακόψουν την ψηφοφορία των φοιτητών, αντιλήφθηκαν την παρουσία τους, συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Πρυτανείας για να προασπίσουν το ακαδημαϊκό άσυλο και ζήτησαν από τους μπράβους να αποχωρήσουν. Οι μπράβοι, που είχαν φτάσει μετά από πρόσκληση του κ. Γρυσπολάκη, για να διασφαλίσουν την… ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και με την αιτιολογία ότι υπήρχαν φόβοι για τη σωματική του ακεραιότητα, κινήθηκαν επιθετικά εναντίων των φοιτητών κρατώντας καδρόνια και μάλιστα ένας απ’ αυτούς επιτέθηκε σε εκπρόσωπο των φοιτητών. Βέβαια, μετά από όλα αυτά το μόνο που ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ και ο επανεκλεγείς –με την ψηφοφορία των καθηγητών και διοικητικών– πρύτανης ήταν ότι "εξωπανεπιστημιακές μειοψηφίες" διέκοψαν βιαίως τη διεξαγωγή της… δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι πρυτανικές αρχές και των δύο ιδρυμάτων ακολουθούν το δρόμο του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και της πραξικοπηματικής έγκρισης διατάξεων μη αποδεκτών από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, πάντα στο πλευρό του υπουργείου Παιδείας.

Τ.Π.