Ήρθε η ώρα για μια Αριστερά μεγάλη, ενωτική αντισυστημική

Η ΝΔ κατέρρευσε σαν αποτέλεσμα της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της και των τεράστιων οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει τη νίκη του όχι στο πρόγραμμα και στην πολιτική του, που συνεχίζει να διαπνέεται από την ίδια νεοφιλελεύθερη αντίληψη, αλλά στην απελπισία των εργαζομένων, στην “ανικανότητα” του “αντιπάλου” του και κυρίως στην ανικανότητα των ηγεσιών της αριστεράς να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν σε πολιτικό επίπεδο τον “λαό της κρίσης” και τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε και παραμένει υπαρκτός χάρις και σε ορισμένα νέα στοιχεία στην εκλογική του τακτική και λειτουργία (γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ, ανάδειξη του προγράμματος κλπ). Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράστηκε από τις διάσπαρτες ακόμα δυνάμεις του μέσα και έξω από τις συνιστώσες του, δεν κατάφερε να εκφράσει ανάλογα την δυναμική του και μέσα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Η διατήρηση όμως σε αυτήν αριθμού εκπροσώπων φραξιών που αντιτίθεται στο όραμα μιας μεγάλης αντι-συστημικής Αριστεράς, αποτέλεσμα κυρίως της προβολής που είχαν από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, δεν είναι δυνατό πλέον να ανακόψει την ανάγκη επανίδρυσης “από τα κάτω” του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανάγκη η σημερινή κοινωνία.

Μπροστά μας υπάρχουν ανοικτά και κρίσιμα μέτωπα: Για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν. Για δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική παιδεία σε όλες τις βαθμίδες σε ρήξη με τις επιταγές της Μπολόνια. Για την ελεύθερη μετακίνηση όλων των ανθρώπων που ζητούν μια καλύτερη ζωή, την αλληλεγγύη στους μετανάστες. Για να βάλουμε φρένο στην οικολογική κατάρρευση της χώρας μας.

Μόνη ελπίδα συνεχίζει να παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, των κινημάτων και των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Βαγγελιώ Σωτηροπούλου
Γιάννης Χατζηχρήστος
Γιάννης Κυριακάκης

* Το παραπάνω άρθρο – παρέμβαση δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτώβρη στο blog http://dosepasa.wordpress.com


Συζήτηση στην Αθήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του

Μετεκλογική συζήτηση για το ΣΥΡΙΖΑ οργανώνεται αύριο Σάββατο 10/10 στις 11 π.μ. στο ΕΜΠ – Αμφιθέατρο Γκίνη (είσοδος από οδό Στουρνάρη), με πρωτοβουλία της ΠΑΣΑ (Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά), και θέμα:
“Σκέψεις για την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και για την άμεση πολιτική δράση του”