ΝΑΠΟΛΗ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ, συνέντευξη του Μichele Franco

Συνέντευξη του Μichele Franco *

Νάπολη: Η αντίσταση εμπόδισε τα κυβερνητικά σχέδια

Ποια είναι σήμερα η πολιτική κατάσταση, στα πλαίσια της οποίας ξέσπασαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις για τη διαχείριση των σκουπιδιών;

Οι μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την επαρχία της Καμπανίας (Νάπολη) ξέσπασαν σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωτική αποτυχία όλων των πολιτικών επιλογών και των χειρισμών των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουν όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις και της δεξιάς και της "αριστεράς". Να θυμίσουμε ότι τόσο η επαρχία της Καμπανίας όσο και η περιφέρεια και ο δήμος της Νάπολης, εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, ανελλιπώς διοικείται από την κεντροαριστερά.

Όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών, συντέλεσαν στην οικοδόμηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου εξουσίας σε αγαστή σύμπνοια με κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις και με το οργανωμένο έγκλημα, που έχουν κάθε συμφέρον να συντηρούν μια κατάσταση διαρκούς αναταραχής. Ενθαρρύνουν τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους, γιατί έτσι επικρατεί μια σύγχυση που επιτρέπει στα λόμπι της πολιτικής και του οργανωμένου εγκλήματος να κερδοσκοπούν.

Τα ενοίκια των χώρων που προορίζονται για χωματερές είναι πανάκριβα, τα απορριμματοφόρα ανήκουν σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Καμόρα, ενώ η κατασκευή των αποτεφρωτών έχει ανατεθεί σε εταιρείες που ελέγχονται από λίγους οικονομικούς κύκλους συνδεδεμένους με την εγκληματικότητα. Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών και η ανακύκλωση δεν λειτουργούν στη Νάπολη  γιατί κάτι τέτοιο θα στερούσε μεγάλα κέρδη από το πολιτικο-μαφιόζικο κατεστημένο.

Μίλησέ μας πιο συγκεκριμένα για τις κινητοποιήσεις. Τι χαρακτηριστικά έχουν, ποιες δυνάμεις συμμετέχουν σε αυτές κ.λπ.

Επικεφαλής των κινητοποιήσεων βρίσκονται κύρια πολίτες που, μετά την οικολογική καταστροφή που έχει δρομολογηθεί από χρόνια, συνειδητοποίησαν την ανάγκη να αντισταθούν στην αυθαίρετη εγκατάσταση χωματερών και αποτεφρωτών που δηλητηριάζουν τον αέρα, το έδαφος και ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν διάφορες συλλογικότητες, από ενορίες και πολιτιστικούς συλλόγους μέχρι συνοικιακές επιτροπές, κοινωνικά κέντρα ή ανεξάρτητα και δραστήρια συνδικάτα βάσης.

Όταν η εθνική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση επιχείρησαν να θέσουν σε λειτουργία μια μεγάλου μεγέθους χωματερή στην Πιανούρα, την πιο υποβαθμισμένη συνοικία με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, στη μητροπολιτική περιφέρεια της Νάπολης ξέσπασε λαΪκή εξέγερση με επεισόδια κοινωνικής αντίστασης παρόμοια με εκείνα που έγιναν στις παρισινές συνοικίες.

Η αντίσταση αυτή κατάφερε να εμποδίσει τη λειτουργία της υπερχωματερής στην Πιανούρα από τις αρχές και τις εμπλεκόμενες εταιρίες, παρά την ισχυρή παρουσία εθνικών και περιφερειακών αστυνομικών δυνάμεων. Αψηφώντας τις προσπάθειες εκφοβισμού και ενοχοποίησης από τα ΜΜΕ, που χαρακτήριζαν τους πολίτες βίαιους  και… μαφιόζους, οι κάτοικοι της Πιανούρα δεν φοβήθηκαν και συνέχισαν αποφασιστικά τον αγώνα τους.

Ποια στάση κράτησαν τα κόμματα σε αυτές τις κινητοποιήσεις;

Όλα τα κόμματα καταδίκασαν αυτές τις κινητοποιήσεις. Ακόμη και η λεγόμενη αριστερά συντονίστηκε με το κλίμα ενοχοποίησης που προωθούσαν τα ΜΜΕ και τα κέντρα εξουσίας προσπαθώντας να απαξιώσουν και να αποδυναμώσουν τις κινητοποιήσεις. Εξάλλου, όταν μεγάλωσε η ένταση της αντιπαράθεσης και φάνηκε ότι οι διαδηλωτές ήταν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συνέχιση της περιβαλλοντικής καταστροφής και την υποβάθμιση της ζωής τους, εκείνοι δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων τρομοκράτες και μέλη της Καμόρα.

Μερικοί τοπικοί αξιωματούχοι, κάτω από την πίεση των ψηφοφόρων τους, αναγκάστηκαν να πάρουν θέση ενάντια στους αποτεφρωτές και στις χωματερές, παρά τις αντίθετες θέσεις των κομμάτων τους.

Τώρα το κράτος επιχειρεί να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες, διορίζοντας σαν Ειδικό Επίτροπο για τη Διαχείριση της κρίσης των σκουπιδιών τον Τζιάνι ντε Τζενάρο, γνωστό σαν "χασάπη" της Γένοβας από τις αιματηρές επιθέσεις της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές. Το κράτος βλέπει τις κοινωνικές εξεγέρσεις σαν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει εντείνοντας την καταπίεση.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη δυναμική και την προοπτική των κινητοποιήσεων;

Οι αγώνες των τελευταίων μηνών ενάντια στα αντικοινωνικά μέτρα έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των σκουπιδιών δείχνουν τη σημασία και τη δυνατότητα της αυτοοργάνωσης του κόσμου για την υπεράσπιση των συνθηκών ζωής και δουλειάς. Όμως αυτή η αυτοργάνωση πρέπει να γενικευτεί και να ενοποιηθεί, ξεπερνώντας με θετικό τρόπο κάθε φαινόμενο διάσπασης ή αντιπαράθεσης, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της εξουσίας και των οργανωμένων συμφερόντων.

Το πέρασμα σε μια τέτοια ώριμη φάση των αγώνων μπορεί να προωθηθεί και να υποστηριχτεί μόνο από μια κομμουνιστική οργάνωση που να συνενώσει και να συντονίσει αυτές τις αποσπασματικές ενέργειες.

Αλλά για να εκπληρώσουν αυτό το καθήκον οι κομουνιστές, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις, να μοιραστούν τα προβλήματα και να αντιμετωπίσουν σωστά  τις αναπόφευκτες αντιπαραθέσεις που γεννιώνται μέσα στους κοινωνικούς αγώνες. Αντιπαραθέσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν, αλλά πρέπει να λυθούν με κριτικό και ριζοσπαστικό τρόπο, για να φανούν οι κομμουνιστές αντάξιοι του ρόλου που τους αναλογεί.

* Δίκτυο των Κομμουνιστών,
Νάπολη

Τη συνέντευξη πήρε η Άβα Μπουλούμπαση

Το "ιερόσυλο" αυτό σκίτσο φτιάχτηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου La Sapienza, που πρωτοστάτησαν μαζί με καθηγητές τους στις διαμαρτυρίες εναντίον του Πάπα Βενέδικτου Pάτζινγκερ, και κατάφεραν να αποτρέψουν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο φημισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Pώμης. Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας είχε δηλώσει ότι… η δίκη του Γαλιλαίου από την Ιερά Εξέταση ήταν "λογική και δίκαιη". Οι φοιτητές κατέστησαν σαφές ότι ο Βενέδικτος δεν είναι ευπρόσδεκτος, και τελικά η Αγία Έδρα ακύρωσε την επίσκεψη. Μάλιστα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βατικανού μίλησε για … "λογοκρισία του Αγίου Πατέρα από μικρές ομάδες εξτρεμιστών"! Θράσος που το έχουν οι αριστεριστές, να υποστηρίζουν ότι… η γη κινείται!