ΓIA TO KOMMOYNIΣTIKO ΚΙΝΗΜΑ THΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Συλλογή κειμένων του Γιάννη Χοντζέα

Προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου θεωρώντας ότι αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη γνώση και αποτίμηση της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Τιμώντας παράλληλα τη μνήμη του Γιάννη Χοντζέα που τούτες τις μέρες (Οκτώβρης 2004) συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατό του.

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από οχτώ κείμενα του Γιάννη Χοντζέα. Το καθένα από αυτά γράφτηκε απαντώντας και καλύπτοντας συγκεκριμένη ανάγκη που έθετε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή της συγγραφής τους. Ωστόσο, παρόλο το «συγκεκριμένο» χαρακτήρα τους, τα γραφτά αυτά καταπιάνονται με τα πιο κρίσιμα και καθοριστικά ζητήματα δίνοντας το πλαίσιο για την ανάγνωση όλης της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος από τη γέννησή του μέχρι τη διάλυση του μ-λ κινήματος στις αρχές του ’80.

 

Προμηθευτείτε το βιβλίο στην τιμή των 12€ από τις λέσχες της ΚΟΕ πανελλαδικά, ή στο τηλέφωνο 210-6441745

Διαβάστε:

Τον πρόλογο των εκδόσεων Α/συνεχεια και το Προοίμιο από κείμενο του Αντόνιο Γκράμσι για το τι είναι η ιστορία ενός κόμματος.

 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στο παρόν βιβλίο:

"Μερικά κρίσιμα ζητήματα για την ιστορία του ΚΚΕ", κείμενο που γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ (1978) και καταπιάνεται με σημαντικά ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Προλεταριακή Σημαία και αναδημοσιεύτηκε στο Πολιτικό Δελτίο Α/συνεχεια, τ.42 (Νοέμβρης 1994)

 

“Οι σχέσεις του ΚΚΕ με την Κομμουνιστική Διεθνή και το ΚΚΣΕ την κρίσιμη δεκαετία 1940-1950”, κείμενο που γράφτηκε το 1975 με αφορμή την έκδοση της μπροσούρας «Θέσεις της ΚΕ της ΟΜΛΕ για τα 56 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ». Ο Γιάννης Χοντζέας διατυπώνει την άποψή του για την επίδραση, τη σχέση και τις ευθύνες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος στις εξελίξεις και την πορεία του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας –πλευρά που δεν εξετάζεται και παραγνωρίζεται στις «Θέσεις». Ήταν εσωτερικό κείμενο της OMΛE και δημοσιεύτηκε στο Πολιτικό Δελτίο Α/συνεχεια, τ.42 (Νοέμβρης 1994).

 

“Νίκος Ζαχαριάδης: Τυμβωρυχία, καπηλεία, υποκρισία και ιστορία”, κείμενο που γράφτηκε το 1991, όταν “γνωστοποιήθηκε” ότι ο θάνατος του Ζαχαριάδη οφείλονταν σε αυτοκτονία και έγινε η μεταφορά και η ταφή των οστών του στην Ελλάδα, μέσα σε ένα σκηνικό άκρατης τυμβωρυχίας και καπηλείας της ιστορίας του. Eίναι ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο κείμενο όπου αποτιμάται η ιστορία και το έργο του Ζαχαριάδη, παράλληλα με την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος. Δημοσιεύτηκε σε μπροσούρα ένθετη στο Πολιτικό Δελτίο Α/συνεχεια, τ.27 (Γενάρης-Φλεβάρης 1992).

 

“Μια πολύ μεγάλη «μικρή ιστορία»”, κείμενο που γράφτηκε το 1969 και καταπιάνεται με τις μέθοδες που χρησιμοποίησε ο ρεβιζιονισμός για να επιβληθεί στους έλληνες κομμουνιστές. Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία, έντυπο των μαρξιστών-λενινιστών της Ελλάδας την εποχή της δικτατορίας, φ.9, 1969.

 

“Πέντε χρόνια αγώνες (1964-1969)”, κείμενο που γράφτηκε το 1969 με αφορμή τα πέντε χρόνια από την εμφάνιση της Αναγέννησης σαν συγκροτημένη μαρξιστική-λενινιστική προσπάθεια. Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία, έντυπο της εποχής της δικτατορίας, φ.9

 

“H έκταση και τα όρια της αντιπαράθεσης”, αδημοσίευτο σημείωμα γραμμένο το 1978-79, που αναφέρεται στις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις της αντιρεβιζιονιστικής πάλης.

 

“Υπάρχουν ορισμένα συνπεράσματα”, κείμενο που γράφτηκε το 1982 και καταπιάνεται με απολογιστικά ζητήματα του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος.

 

“Για την κριτική αποτίμηση του μαρξιστικού λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας”, το τελευταίο κείμενο του Γιάννη Χοντζέα που γράφτηκε καθ’ υπαγόρευσή του τον καιρό της αρρώστιας του. Δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση για τα 30 χρόνια της Αναγέννησης (συλλογή άρθρων της Αναγέννησης, Οχτώβρης 1994), καθώς και στο Πολιτικό Δελτίο Α/συνεχεια, τ.42, Νοέμβρης 1994.