Η συνέχεια;

Εννέα από τους ακτιβιστές που έσπασαν τον αποκλεισμό αποφάσισαν να μείνουν στη Γάζα βοηθώντας με την παρουσία τους πληθυσμούς που η ζωή και η εργασία τους βρίσκεται σε άμεση καθημερινή απειλή από τον αποκλεισμό. Κάποιοι θα δουλέψουν μαζί με τους ψαράδες επιχειρώντας τη διευρυνση των 6 ναυτικών μιλίων στα οποία το Ισραήλ περιορίζει την αλειία τους, ενώ ένα δεύτερο κομμάτι επιθυμεί να δουλέψει με κοινότητες στην περιοχή της Ράφα, στα Αιγυπτιακά σύνορα.

Ήδη ο Ισραηλινός Jeff Halper, που δοκίμασε να επιστρέψει στο Ισραήλ μέσω του σημείου ελέγχου του Eretz έχει συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα και βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό.

Επίσης το περασμένο Σαββατοκύριακο και μετά την αναχώριση των δύο καϊκιών ο γιατρός Bill Dienst, η δημοσιογράφος Lauren Booth και ο βετεράνος του 1ου πολέμου στο Ιράκ και ακτιβιστής Ken O’ Keefe προσπάθησαν να εισέλθουν αρχικά στο Ισραήλ από το σημείο ελέγχου του Μπετ Χανούν συνοδεύοντας κι ένα άρρωστο αγοράκι που έχρηζε άμεσης ιατρικής επέμβασης. Παρά το ότι ήταν συνεπικουρούμενοι από τις προξενικές αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ, οι Ισραηλινές αρχές τους αρνήθηκαν την είσοδο. Το ίδιο και την επόμενη οι αρχές της Αιγύπτου στο πέρασμα της Ράφα που άνοιξε για δύο μέρες μετά από εβδομάδες, με τη δικαιολογία ότι είχαν εισέλθει στη Γάζα από τη θάλασσα.

Το ταξίδι της επιστροφής του Free Gaza και του Liberty στο λιμάνι της Λάρνακας ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και με επιτυχία μετέφεραν στην Κύπρο έναν ακρωτηριασμένο έφηβο με τον πατέρα του για ιατρική περίθαλψη, μία οικογένεια πέντε ατόμων που συνεννώθηκε μετά τέσσερα χρόνια με τον πατέρα τους, και δύο φοιτητές που ενώ είχαν βίζα για τις σπουδές τους στο εξωτερικό δεν τους επιτρέπονταν να ταξιδέψουν για να τις ολοκληρώσουν.

Το Free Gaza Movement πιστό στις διακηρύξεις του πως θέλει να σπάσει τον αποκλεισμό σε πιο μόνιμη βάση εγκαινιάζοντας μία σταθερή θαλάσσια γραμμή μεταξύ Κύπρου και Γάζας, ετοιμάζει ήδη το δεύτερο ταξίδι ενός από τα δύο πλοία μέσα στον επόμενο ένα – ενάμιση μήνα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως το Ισραήλ θα επιτρέπει ανθρωπιστικά ναυτικά δρομολόγια μας βρήκαν στο λιμάνι της Λάρνακας, δίνοντας κουράγιο για τη διεκπαιρέωση αυτού του στόχου. Ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο και υπάρχει ομοφωνία πως τα βήματα από δω και μπρος πρέπει να είναι πιο προσεκτικά ώστε να μη διακυνδινευτούν τα όσα έχουν επιτευχθεί. Στα πλαίσια αυτά αναζητείται η διεύρυνση της στήριξης του εγχειρήματος με την πιο άμεση εμπλοκή Παλαιστινίων και μη εταίρων, κύρια ΜΚΟ, οργανώσεων των πολιτών και μη κερδοσκοπικών φορέων. Αντίστοιχα επιζητείται και η μεγαλύτερη συμμετοχή και πιο ενεργή στήριξη ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων που θα δώσουν κάλυψη στην όλη πρωτοβουλία και με τη συμμετοχή τους στα επόμενα ταξίδια. Αναφορικά με τις διαθεσιμότητες ακτιβιστών ή μη που έχουν εκφραστεί για συμμετοχή στην επόμενη επίσκεψη στη Γάζα ήδη οι θέσεις έχουν σχεδόν κλείσει από τη λίστα αναμονής του πρώτου ταξιδιού.