Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η προετοιμασία μιας μεγάλης κινητοποίησης

Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας βασίστηκε εκτός από τη μαζική διάθεση του κόσμου να αντιδράσει και στη μεγάλη κινητοποίηση επιτροπών και κινήσεων που κινούνται έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια. Βασικός στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι να κινηθούν οι εργαζόμενοι από τα κάτω, να δώσουν το δικό τους στίγμα και με αυτόν τον τρόπο η αντίσταση ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης να είναι συνεχής και να έχει αποτελέσματα. Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικές από τις δραστηριότητες δυο πρωτοβουλιών. Της Ένωσης Εργαζομένων και της πρωτοβουλίας «Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση» (www.dikaioma.gr).

Πρόκειται για δύο διαφορετικές μεταξύ τους καταστάσεις. Από τη μία έχουμε την κίνηση μιας συνδικαλιστικής παράταξης που αφιερώνει τη δράση της, την τελευταία περίοδο, για την υπεράσπιση του ασφαλιστικού συστήματος. Το «Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση» (www.dikaioma.gr) είναι μια πρωτοβουλία εργαζομένων από διάφορους χώρους και πόλεις για να στηθούν επιτροπές για την κοινωνική ασφάλιση σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο. Η κίνηση αυτή δημιουργήθηκε μετά από μια μαζική συνέλευση στο Πολυτεχνείο, στις 1/12, και σκοπό έχει να αποτελέσει μια ευρεία και πλατιά πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό.

Δημιουργήθηκε το «Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση»

Την απόφασή τους να μην αφήσουν τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση να περάσουν διαμήνυσαν δεκάδες εργαζόμενοι, προερχόμενοι από διαφορετικούς κλάδους της δουλειάς, που συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του Πολυτεχνείου το Σάββατο 1η Δεκέμβρη.

Η συνέλευση πλαισιώθηκε, ενδυναμώθηκε και στηρίχτηκε από πολλούς εργαζόμενους, που με κοινή αγωνία για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, δήλωσαν την πρόθεσή τους για τη δημιουργία και τη στήριξη μιας ευρείας, πλατιάς πρωτοβουλίας για το «Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Στόχος της συνέλευσης ήταν η συμφωνία για μαζική οργάνωση και δράση μέσω πλατιών επιτροπών εργαζομένων και η οργάνωση της κινητοποίησης, με πρώτο στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου της δουλειάς για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και τη διαδήλωση της 12ης Δεκεμβρίου. Δεύτερος στόχος, η κοινή απόφαση όλων των παρευρισκόμενων στη συνέλευση για δημιουργία και λειτουργία επιτροπών εργαζομένων σε γειτονιές αλλά και χώρους δουλειάς, που θα έχουν μια διαρκή δράση και παρουσία πέραν της 12/12, κάνοντας το ασφαλιστικό και την ανάγκη κινητοποίησης ενάντια στην κατεδάφισή του κτήμα όλων των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και ύστερα από τρεις σύντομες τοποθετήσεις που αφορούσαν α) γενικές πληροφορίες για τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση β) προτάσεις για τους τρόπους αντίδρασης των εργαζομένων και γ) προτάσεις για τη δομή και τη λειτουργία των επιτροπών για το «Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση», ακούστηκαν διάφορες απόψεις από εργαζόμενους, που περιέγραψαν τις συνθήκες εργασίας τους και μοιράστηκαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον.

Οι ανησυχίες του κόσμου εστιάστηκαν στην προσπάθεια κυβέρνησης και ΜΜΕ να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους σε νέους και παλιούς, ενώ επισημάνθηκε από πολλούς πως οι επιτροπές για την Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να δώσουν έμφαση τόσο στις αιτίες του προβλήματος –εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή, χάρισμα εισφορών σε μεγαλοεργοδότες– όσο και στους τρόπους που θα «χτιστεί» η αντίδραση, με μια κίνηση από τα κάτω, που θα καταλήγει σε ένα μεγάλο «όχι» στην υποταγή και την παραίτηση για το μέλλον που ετοιμάζουν για εμάς και τα παιδιά μας.

Αποφάσεις συνέλευσης

Υιοθετήθηκε ψήφισμα, που εκφράζει την απόφαση όλων «να δουλέψουμε για τη δημιουργίας ενός κοινωνικού ρεύματος αντίστασης στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης».

Συγκροτήθηκαν 22 συνολικά επιτροπές για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, ανά κλάδο, ανά εργασιακό χώρο ή ανά γειτονιά και αποφασίστηκε να είναι το dikaioma.gr. χώρος και σημείο αναφοράς, γνώσης, ενημέρωσης, συντονισμού.

Ορίστηκε παναθηναϊκή εξόρμηση όλων των επιτροπών το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, για την προπαγάνδιση του www.dikaioma.gr. και της απεργίας της 12ης Δεκέμβρη.

Οι επιτροπές έδωσαν νέο ραντεβού το Σάββατο, 15/12/2007 στις 11.00 π.μ. στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, για τη διοργάνωση μιας πορείας ενημέρωσης, καταγγελίας, καλέσματος σε αγώνα όλων των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Η Τρίτη 18/12 μετατρέπεται σε ημέρα εξόρμησης όλων των επιτροπών στα μέσα μεταφοράς.

Τέλος αποφασίστηκε η επόμενη συνέλευση της κίνησης των επιτροπών για το «Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση» να γίνει τον Ιανουάριο του 2008 για τη συνέχιση του αγώνα.

Το ψήφισμα της συνέλευσης

«Όσοι και όσες συμμετείχαμε στη Συνέλευση της 1ης Δεκέμβρη για το Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση συμφωνούμε: Να δουλέψουμε για τη δημιουργία ενός κοινωνικού ρεύματος αντίστασης στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Αποφασίζουμε να συγκροτηθεί πιο αποφασιστικά η πρωτοβουλία για το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση. Συμφωνούμε να συγκροτήσουμε επιτροπές σε χώρους δουλειάς και γειτονιές που να ενημερώνουν και να δρουν ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης».

«Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση» εν δράσει

Έντονη δραστηριότητα ανέπτυξε η πρωτοβουλία «Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση» όλο το προηγούμενο διάστημα. Διοργανώθηκαν μια σειρά από εξορμήσεις από τις επιτροπές της πρωτοβουλίας στην Καλλιθέα, στο Μπραχάμι, στους Αμπελοκήπους, στα Προπύλαια, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό. Αρκετές εξορμήσεις έγιναν και στην Καβάλα, σε πλατείες, στην αγορά, σε λαϊκές, στη νομαρχία, στο νοσοκομείο. Στα Χανιά διακινήθηκαν αρκετά τρικάκια του dikaioma.gr. Ανάλογη κίνηση έχει γίνει και στο Ρέθυνο, στους χώρους της εκπαίδευσης και των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Παράλληλα στο Ηράκλειο, η τοπική επιτροπή έκανε εξορμήσεις στα μαγαζια και στο κέντρο της πόλης.

Συνελεύσεις της  Ένωσης Εργαζομένων

Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή, 9 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων. Βασικό θέμα της συνέλευσης ήταν το ασφαλιστικό και τι δράσεις μπορούν να υπάρξουν γι’ αυτό. Στη συνέλευση συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους χώρους, όπως ιδιωτικοί υπάλληλοι, μηχανικοί, υγειονομικοί και από το χώρο της εκπαίδευσης. Αρχικά, συζητήθηκε το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και για ποιους λόγους οι κυβερνήσεις επιδιώκουν την αποδόμησή του. Έπειτα, η κουβέντα κινήθηκε πάνω στο τι είδους δράσεις μπορεί να υπάρξουν, όπως παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας και δημιουργία επιτροπών ανά χώρους δουλειάς. Την ίδια στιγμή, έγινε αναφορά στην ανάγκη συγκέντρωσης των δυνάμεων και στην απεργία της 12ης Δεκέμβρη. Εν τέλει, αποφασίστηκαν μια σειρά παρεμβάσεων, τόσο πριν, όσο και μετά την απεργία, καθώς και η συμμετοχή σε αυτή με όλες μας τις δυνάμεις και η συγκρότηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιτροπών.

Πάτρα

Στις 9/12, έγινε η τρίτη συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων, με θέμα τη συγκρότηση Επιτροπών υπεράσπισης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπήρξαν δυο τοποθετήσεις από μέλη του συντονιστικού της Ένωσης Εργαζομένων. Η πρώτη έδωσε μια σύντομη περιγραφή της κίνησης που έκανε επί δεκαπέντε μέρες σε όλους τους εργασιακούς χώρους η Ένωση, για την προπαγάνδιση της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη και της δημιουργίας επιτροπών σε κάθε χώρο δουλειάς. Μια κίνηση που επιβεβαίωσε την ανάγκη του κόσμου για μια πλατιά αγωνιστική κίνηση, μακριά από την παθητικότητα και τη γραφειοκρατία του επίσημου συνδικαλισμού. Η δεύτερη τοποθέτηση έδωσε τον τόνο στη χρησιμότητα των επιτροπών, στο πώς μπορούν να απαντήσουν στο ζήτημα της υποστήριξης ενός κινήματος από τα κάτω, το πώς δεν μπερδεύονται με το γνωστό συνδικαλισμό και την πρακτική του. Η συζήτηση ήταν αρκετά γόνιμη, αφού από αρκετούς εργαζόμενους δόθηκε το κλίμα της υποστήριξης της πανελλαδικής απεργίας με όρους συνέχειας και προετοιμασίας για αγώνα και μετά τις γιορτές.

Οι αποφάσεις ήταν: Α) Στους χώρους ιδιωτικών υπαλλήλων, επισιτισμού, υγείας, εκπαιδευτικών, ταχυμεταφορών προχωράει η δράση επιτροπών. Β) Μαζική παρουσία και συγκέντρωση στις 11/12, στο εμπορικό κέντρο της Πάτρας. Γ) Καλούμε σε κάθε χώρο δουλειάς στη συγκέντρωση και πορεία της απεργίας μαζί μας στο πανό των επιτροπών. Δ) Στις 22 Δεκέμβρη γίνεται συζήτηση-συντονισμός του κόσμου που απαρτίζει τις επιτροπές για τη δράση, αμέσως μετά τις γιορτές, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στους αντίστοιχους χώρους και κλάδους. Ε) Η 4η Συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων θα γίνει στις 13 Γενάρη 2008, με θέμα το πώς προχωράμε τον αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Δραστηριότητα

Στο δρόμο προς την απεργία η Ένωση Εργαζομένων δραστηριοποιήθηκε έντονα. Πολλές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε εργασιακούς χώρους και συνοικίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Ανάλογη κίνηση έγινε στα Γιάννενα, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι.