Η ΠΑΣΚΕ ενάντια στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, της Πολυξένης Κωστάκη

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) καλύπτει τους εργαζόμενους μηχανικούς, τεχνολόγους, εργοδηγούς στον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σημαντικά και στις τελευταίες εκλογές πήραν μέρος 910 εργαζόμενοι. Στο χώρο των τεχνικών δραστηριοποιείται επίσης και το σωματείο ΣΤΥΕ, με φιλοεργοδοτική διοίκηση.

Το ΣΜΤ πέτυχε πέρσι, μέσα από τη διαδικασία της Διαιτησίας, να υπογράψει μια Συλλογική Σύμβαση που είχε έναν πολύ σημαντικό όρο: την κάλυψη και εξομοίωση των εργαζόμενων που δουλεύουν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών με τους μισθωτούς συναδέλφους τους. Η επιτυχία αυτή ήταν ένα πλήγμα για την πολιτική που επιβάλει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και ξεσήκωσε όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις του χώρου (τεχνικές εταιρίες, εταιρίες πληροφορικής κ.λπ.). Όμως χάρη και στις κινητοποιήσεις του ΣΜΤ, η Συλλογική Σύμβαση, και ειδικά η ρύθμιση για το Δελτίο, δεν "έπεσε" στα Δικαστήρια.

Φέτος τα ηνία της αντιπαράθεσης με το ΣΜΤ ανέλαβε ο ΣΤΥΕ και ο πρόεδρος του Φραγκόπουλος, κεντρικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ. Αυτός, αφού πρώτα συνυπέγραψε με τις εργοδοτικές οργανώσεις τη διαβόητη σύμβαση ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, που δίνει αυξήσεις ισοδύναμες με ένα κουλούρι, τώρα πηγαίνει το ΣΜΤ στο δικαστήριο. Ο Φραγκόπουλος μετατρέπεται σε υπηρέτη των εργοδοτών και δεν αναγνωρίζει το Δελτίο σαν μισθωτή σχέση, αδιαφορώντας κυνικά για τους εργαζόμενους των 800 ευρώ και της εργασιακής ανασφάλειας. Η στάση του Φραγκόπουλου αποδεικνύει ότι ο υποταγμένος συνδικαλισμός όχι μόνο αδιαφορεί αλλά μπορεί να στραφεί και ενάντια, όχι μόνο στο ΣΜΤ, αλλά συνολικά στην οργάνωση των εργαζομένων στο χώρο της ευλυγισίας και της επισφάλειας, που αντικειμενικά ξεπερνούν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Στις 30 Μάη εκδικάζεται η αγωγή του Φραγκόπουλου και του ΣΤΥΕ ενάντια στο ΣΜΤ. Το ΣΜΤ έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια (κτίριο 6, αίθουσα 12). Ήδη έχουν εκδοθεί δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης στο ΣΜΤ και καταγγελίας του Φραγκόπουλου και της φιλοεργοδοτικής στάσης του. Οι εργαζόμενοι έχουμε Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της δράσης μας, την Τρίτη 20 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Πολυτεχνείο – και θα είμαστε όλοι εκεί!

Πολυξένη Κωστάκη
Μέλος της Ένωσης Εργαζομένων Μισθωτών Τεχνικών