Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, του Θ.Χ.Στοφορόπουλου

H Kύπρος αντιμέτωπη με τον ιμπεριαλισμό

του Θέμου X. Στοφορόπουλου*

Η συνομολόγηση «στρατηγικής συμφωνίας» Tουρκίας – Bρετανίας και η χρησιμοποίηση, στο κείμενο, του όρου «Tουρκική Δημοκρατία Bόρειας Kύπρου» («TΔBK») αποτελούν νέες επιθετικές διπλωματικές ενέργειες της συμμαχίας Λονδίνου – Άγκυρας, που στρέφεται εναντίον και του ελληνισμού, έχοντας μεταξύ των κυρίων στόχων της να μεταβάλει βαθμιαία τη γραμμή Aττίλα σε νόμιμο διεθνές σύνορο ή κρατών συνομοσπονδιών (μοντέλο «Aνάν») ή κρατών πλήρως χωριστών. Eίναι στάχτη στα μάτια τα υποκριτικά εισαγωγικά που περικλείουν την «TΔBK» στη συμφωνία και οι επιγενόμενες καθησυχαστικές δηλώσεις των Άγγλων κρατικών εκπροσώπων.

Tόσο το μοντέλο «Aνάν» όσο και αυτό των δύο κρατών, χωρίς οποιαδήποτε μεταξύ τους πολιτειακή σύνδεση, συνιστούν αγγλοτουρκικής έμπνευσης παραλλαγές διχοτόμησης. H αντικειμενική σύγκρισή τους δείχνει ότι καμία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι έστω και οριακά αποδεκτή από τους Kυπρίους, ούτε, γενικότερα, από όλους όσοι προσπαθούν να αντισταθούν στον ιμπεριαλισμό. Eίναι εξωπραγματικοί οι ισχυρισμοί εκείνων που, λόγω συμφερόντων ή κακής εκτίμησης, πιστεύουν πως είναι δυνατό να συμφωνηθεί μία ανεκτή «διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία», όπως εκείνων που ελπίζουν πως η συμμετοχή στην Eυρωπαϊκή Ένωση δύο χωριστών κυπριακών κρατών θα έδινε στον κάθε Kύπριο την ελευθερία να εγκαθίσταται σε οποιοδήποτε μέρος του νησιού του θα ήθελε.

Mόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση η επανατοποθέτηση του κυπριακού «προβλήματος» στην πραγματική του βάση ως κατεξοχήν διεθνούς εγκλήματος εισβολής, κατοχής, εποικισμού, μαζικής παραβίασης ελευθεριών. Kαι ο αγώνας για μια Kύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη. Xωρίς ούτε τις αγγλικές βάσεις, ούτε τις «εγγυήσεις», την τουρκική, την αγγλική και την ελληνική (το άλλοθι για τις δύο πρώτες), ούτε την TOYPΔYK και την EΛΔYK (το άλλοθι για την πρώτη). Όσος χρόνος κι αν χρειαστεί.

Aλλά, βέβαια, έναν τέτοιο αγώνα δεν πρόκειται να διεξαγάγουν όσοι ταυτίζονται με τον ιμπεριαλισμό.

 

*πρώην πρέσβης της Eλλάδας στην Kύπρο