Η ΚΟΕ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Το αναγκαίο και χρήσιμο σήμερα είναι να υπάρξει ένα αριστερό ενωτικό εγχείρημα που να γεννιέται από μια ανάγκη και να υπογραμμίζει μια ελπίδα: Την ανάγκη να υπερασπίσουμε τη ζωή, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επίθεση. Και την ελπίδα ότι ο μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας είναι μονόδρομος για κοινωνικές αλλαγές που θα είναι σε όφελος των εργαζόμενων τάξεων.

Η ένταση και η έκταση των αντιλαϊκών πολιτικών, το σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα της εξάπλωσης και του βαθέματος της φτώχειας επιβάλει τη συγκέντρωση δύναμης κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό. Το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο που θα υπηρετεί το λαό και τη νεολαία, θα είναι σε ανταγωνισμό με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις της αγοράς πρέπει να είναι ο άμεσος πολιτικός στόχος όσων τάσσονται με τη μεριά των καταπιεζόμενων τάξεων.

Σε πολιτικό επίπεδο έχουμε ανάγκη από μικρά και μεγάλα σοκ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν αλλιώς τις εξελίξεις. Θα μπορούσαν να κονταροχτυπηθούν με την αντίληψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα, ότι μοιρολατρικά η κοινωνική πλειοψηφία θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν θα αντιδρά.

Το ένα και μόνο ψηφοδέλτιο της αριστεράς, μια ενωτική πολιτική μάχη του συνόλου των αριστερών δυνάμεων, θα μπορούσε να συγκροτήσει ένα βήμα υπέρβασης των σημερινών συσχετισμών. Θα ήταν μια όχι ικανή συνθήκη, αλλά πάντως αναγκαία συνθήκη. Θα καθόριζε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον εργαζόμενο κόσμο και τον φυσιολογικό πολιτικό του εκφραστή. Θα καθόριζε μια νέα σχέση πραγματικά αντιθετική και ανταγωνιστική, πολύ πιο διακριτή, ανάμεσα στην αριστερά και τις δεξιές πολιτικές κεντροδεξιάς ή κεντροαριστερής έμπνευσης. Θα ξεχώριζε αποφασιστικά όσους θέλουν την αριστερά σαν το απαραίτητο όχημα κυβερνητισμού και ενσωμάτωσης από αυτούς που θέλουν την αριστερά υπηρέτη του λαού, πραγματική αντιπολίτευση στο κεφάλαιο, τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο. Θα έδινε το απαραίτητο εναρκτήριο υλικό για την αναζήτηση δρόμου προς κοινωνικές ανατροπές και αλλαγές που να οδηγούν σε μια άλλη κοινωνία, σε έναν άλλο κόσμο.

Με δεδομένες αγκυλώσεις, αρνήσεις, σκοπιμότητες, πολιτικούς περιορισμούς το ένα και μόνο ψηφοδέλτιο της αριστεράς δεν είναι εφικτό. Είναι ωστόσο κάτι που δεν μπορεί παρά να τίθεται, να ζυμώνεται, να υπογραμμίζεται η αναγκαιότητά του, να αναδεικνύεται η χρησιμότητά του.

Η συγκρότηση του Συριζα είναι ένα πρώτο ανολοκλήρωτο, μετέωρο βήμα που θα κριθεί από την πορεία και τη συνέχεια του εγχειρήματος: Αν μετεκλογικά θα στραφεί αριστερά ή θα φλερτάρει με την διαχείριση. Αν θα είναι κλινικά νεκρός ή παρών στις πολιτικές μάχες και στα κινήματα. Αν θα εξαντληθεί σε σχήμα προεκλογικής χρήσης ή μόνιμη πολιτική συνεργασία σε αντινεοφιλελεύθερη – αντιδικομματική κατεύθυνση. Αν θα σπρώξει τα πράγματα προς τα αριστερά.

Η ΚΟΕ σαν η κομουνιστική συνιστώσα του εγχειρήματος του Συριζα, είναι ανάγκη να εκφράσει τα αγωνιστικά, ανήσυχα, νεανικά, λαϊκά και μαχητικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια ενωτική αριστερά. Θα μετρηθούμε από τη δυνατότητα έκφρασης της εργατικής τάξης, τω λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Θα μετρηθούμε στο να ακούσουμε και να απαντήσουμε στην δυσαρέσκεια, στην ανασφάλεια, στην οργή και στην απόγνωση του κόσμου της δουλειάς. Θα αντιπαρατεθούμε στην κεντροαριστερή διαχείριση, επιμένοντας ότι ο Συριζα δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο ανάδειξης ενός άλλου εγχειρήματος ενδιάμεσου στην αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Θα επιμείνουμε ότι η αριστερά είναι με το μαζικό κίνημα για την αλλαγή των συσχετισμών και όχι με επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς πολιτική και κοινωνική αναφορά. Δίνουμε τη μάχη αισιόδοξα και μαχητικά γιατί ο νεοφιλελευθερισμός θα σε έχει είτε υπηρέτη είτε αντίπαλό του.