Η επιστροφή στον Μαρξ

ImageΗ εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Παγκόσμια κρίση: η επιστροφή του Μαρξ – Η επιστροφή στο μέλλον" (24/11/2008), με ομιλητές τους Κ. Βεργόπουλο, Γ. Δραγασάκη και Ευτύχη Μπιτσάκη, ήταν πετυχημένη και γέννησε ορισμένες προσδοκίες για το προσεχές μέλλον.

Η πρώτη διαπίστωση αφορά την μαζικότητα της εκδήλωσης. Χωρίς να έχει προπαγανδιστεί ιδιαίτερα, το θέατρο ήταν κατάμεστο. Άρα υπάρχει ζήτηση για τέτοιου είδους θέματα και συζητήσεις επίκαιρες.

Η δεύτερη διαπίστωση, συνέχεια της πρώτης, είναι ότι σωστά διαπιστώνεται ότι η "επιστροφή του Μαρξ" πρέπει να μετατραπεί σε "επιστροφή στον Μαρξ" για τη ριζοσπαστική Αριστερά και να εγκαταλειφθούν τα "δάνεια" από τον αστικό τρόπο σκέψης, ανάλυσης και δράσης.

Η τρίτη διαπίστωση είναι πως, αν ισχύουν οι δύο προηγούμενες, πρέπει να προετοιμάζονται λίγο καλύτερα και να συστηματοποιηθούν ανάλογες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες. Αν υπάρχει ένα κοινό που αποτελείται από ανθρώπους "χαρμάνηδες" να ακούσουν και να προβληματιστούν, όσοι τοποθετούνται σαν ομιλητές να μην έχουν το χαρακτήρα του "ξεχαρμανιάζω". Η τέταρτη διαπίστωση είναι ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες πρέπει να υπηρετούν την ανάγκη "διεύρυνσης" του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως προς τα αριστερά. Η υποδοχή που έγινε στην εκδήλωση στον Ευτύχη Μπιτσάκη με το θερμότατο χειροκρότημα, ήταν ενδεικτική των διαθέσεων των παρευρισκομένων στο θέατρο. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την παρέμβαση που έκανε στην εκδήλωση η συγγραφέας Έλενα Πατρικίου, γιατί έθιξε καίρια ζητήματα και επίσης γιατί η αναφορά της σε ορισμένα πολύ σπουδαία αποσπάσματα από τα Grundrisse του Καρλ Μάρξ (160 χρόνια μετά την συγγραφή τους) έδειξε την τεράστια ανάγκη "επιστροφής" στον Μαρξ για να "ξελασπώσουμε το μέλλον".