Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ, Συλλογικό Έργο

Η επανάσταση του Οκτώβρη (10 €)

Ένα βιβλίο με αναμνήσεις και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών.
Ένα βιβλίο για να θυμόμαστε -κόντρα στις σχολές αναθεώρησης της ιστορίας- την οικουμενική σημασία ενός γεγονότος που έβαλε τέλος στην προϊστορία της ανθρωπότητας. Ένα βιβλίο που υποστηρίζει ότι τα διδάγματα της επανάστασης του Οκτώβρη είναι πάντα επίκαιρα.
Στο πρώτο μέρος, μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, ζωντανεύουν οι συγκλονιστικές μέρες της εξέγερσης στην Πετρούπολη και της επίθεσης στα Χειμερινά Ανάκτορα, κι ο επαναστατικός αναβρασμός που διαπερνά το Σμόλνι, έδρα της Επαναστατικής Στρατιωτικής Επιτροπής και παλλόμενη καρδιά της Επανάστασης.


Το δεύτερο μέρος μας μεταδίδει τον ενθουσιασμό της επαναστατικής πυρκαγιάς που πυρπολεί ολόκληρη τη Ρωσία, κι εξαπλώνεται από τη Μόσχα, το Κίεβο και τη Σεβαστούπολη ως τις εσχατιές της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής.
Στο τρίτο μέρος δίνεται η εικόνα των πρώτων βημάτων της νέας σοβιετικής εξουσίας: η δημιουργία του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων, οι προσπάθειες των μπολσεβίκων να λύσουν τα πιο άμεσα προβλήματα και να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις και το πρόγραμμα της επανάστασης.
Το τέταρτο μέρος βρίσκεται στον αντίποδα: μέσα από τα λόγια των αντεπαναστατών αναδύονται τα αισθήματα της ανήμπορης οργής, της παραίτησης, της απελπισίας, της ηθικής κατάπτωσης που κυριαρχούν στους εκπροσώπους ενός παλιού κόσμου ο οποίος σαρώνται από την επαναστατική θύελλα.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται χάρη στην κατατοπιστική εισαγωγή και το πλούσιο υλικό των παραρτημάτων: χρονολόγιο της Επανάστασης του Οκτώβρη, βιογραφίες των σημαντικότερων προσωπικοτήτων που αναφέρονται, και βέβαια, τα πρώτα κοσμοϊστορικά Διατάγματα των Σοβιέτ για τη Γη και την Ειρήνη, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Λαών της Ρωσίας και άλλα ντοκουμέντα.

Διαβάστε εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου που δημοσίευσε η εφημερίδα Αριστερά!

Τιμή: 10 ευρώ. Σελίδες 328. Μετάφραση: Άβα Μπουλούμπαση, Κατερίνα Σκλαβενίτη, Πέτρος Στανγκανέλης. Επιμέλεια: Ερρίκος Φινάλης.

Μπορείτε να το βρείτε σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, να το παραγγγείλετε στα τηλέφωνα 210 6441745, 6947 818149, ή να μας στείλετε mail στο aristera1@gmail.com