Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Η άποψή μας

Να σταματήσουμε τους νεοφιλελεύθερους εμπρηστές της ζωής μας

Ενώ η χώρα καίγεται και οι περιβαλλοντικές καταστροφές θα επηρεάσουν τη ζωή των επόμενων γενεών, οι νεοφιλελεύθεροι εμπρηστές των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δημόσιων χώρων, συνολικά της ζωής μας, συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους.

Ορισμένα τρανταχτά δείγματα: Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς ίχνος ντροπής, ψηφίζουν νόμο που μετατρέπει τα ΑΕΙ σε παραμάγαζα των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των κάθε λογής χορηγών. Πρόκειται για το νόμο για την τεχνολογία και την έρευνα, που αμέσως συγκέντρωσε την αντίδραση πανεπιστημιακών και φοιτητών. Εξάλλου, από το βήμα της προεκλογικής φιέστας της ΝΔ, που ονομάστηκε συνέδριο, ο Καραμανλής δήλωσε ότι θα προχωρήσει, στη νέα Βουλή, στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδωτικά πανεπιστήμια.

Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς ίχνος ντροπής, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την απόφαση για την εισαγωγή της flexicurity, που θα αλλάξει το τοπίο των εργασιακών σχέσεων. Η μερική απασχόληση και η διαρκής επανακατάρτιση εργαζομένων θα γίνει άλλη μια πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς ίχνος ντροπής, η ΔΕΗ ανεβάζει για δεύτερη φορά μέσα στο 2007 τα τιμολόγιά της, και οι καταναλωτές θα πληρώσουν τις αυξήσεις.

Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς ίχνος ντροπής, όλα φορτώνονται στο περίφημο «ανθρώπινο λάθος» και έτσι μετράμε μέσα στο 2007 έντεκα εκτροχιασμούς τρένων.

Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς ίχνος ντροπής, μέσα σε μία μόνο μέρα (16/7) σκοτώθηκαν 3 και σακατεύτηκε ένας. Κάηκαν ζωντανοί μέσα στα αμπάρια της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ο Δημήτρης Φαμπιόλης, 60 χρόνων, και ο Βασίλης Ηρακλέους, 23 χρόνων. Ο τρίτος, Βούλγαρος εργάτης, Ιβρεμόφ Μπαραΐμοφ, 21 χρόνων, κάηκε κι αυτός στη Βέροια μέσα σε αποθήκη που εργαζόταν. Σακατεύτηκε στη Λάρισα ο Θωμάς Ξυνογαλάς, 36 χρόνων (συντριπτικά κατάγματα στα πόδια) όταν καταπλακώθηκε από τόνους σιδήρου στην εταιρία «Χάλυβες Καραλή». Τυχαίοι θάνατοι και σακατέματα;

Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς ίχνος ντροπής, ετοιμάζουν το νέο ασφαλιστικό, και ήδη εξαγγέλθηκε η εξομοίωση –προς τα πάνω– των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών. Απλώς θα εξαγγελθεί το «δωράκι» μετά τις εκλογές.

Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς ίχνος ντροπής, παραγράφτηκε λόγω παρέλευσης 5ετίας η ποινική δίωξη της εταιρίας ΔΕΚΑ σχετικά με τη μεγάλη κλοπή του Χρηματιστηρίου. Έτσι, η μεν ΝΔ δηλώνει ότι πήγε στα δικαστήρια την υπόθεση, οι δε του ΠΑΣΟΚ κοκορεύονται ότι δεν υπήρξε καμία καταδίκη, άρα δεν υπήρξε και σκάνδαλο με το Χρηματιστήριο. Στην ουσία πρόκειται για άλλη μια εκδήλωση του συναινετικού δικομματισμού και της περιφρούρησης της ασυλίας που έχει το μεγάλο κεφάλαιο σε όλες τις αρπαχτές του.

Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς ίχνος ντροπής, η χώρα μετατρέπεται σε μια τουριστική αποικία, χαρίζονται φιλέτα σε μεγάλους ομίλους, στήνοντας καραμπινάτα σκάνδαλα ακόμα και με την εκκλησία (βλέπε άρθρο στη σελ. 23 και άρθρο στη σελ. 9 του αφιερώματος για το περιβάλλον). Την ίδια στιγμή, η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αναφωνεί με περηφάνια «η Ελλάδα επί ΝΔ απέκτησε, για πρώτη φορά, εθνική στρατηγική στον τουρισμό».

Σε ίδια μήκη κύματος και εθνικής περηφάνιας, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν επίπονα τις οντισιόν προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ για όσα σχεδιάζονται στην περιοχή των Βαλκανίων. Η οπερέτα, στην οποία επιζητούν κάποιο ρολάκι, έχει θέμα τα διάφορα ζητήματα για τα οποία βγήκαν στο παρελθόν κορόνες, που σήμερα γίνονται γαργάρα. Χέρι-χέρι ο δικομματισμός αποφάσισε και τηρεί τη συμφωνία να μην τεθούν θέματα όπως το κυπριακό, το μακεδονικό, το Αιγαίο, στην προεκλογική αντιπαράθεση. Ποιον διευκολύνουν;

Μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό, το θράσος και η αλαζονεία περισσεύουν: Αντί να απολογηθούν για τα σκάνδαλα με τα ομόλογα, ανασύρουν το σκανδαλάκι του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ που «κάτι» έφαγε με τα προγράμματα κατάρτισης και βόλεψε αρκετούς με τις θέσεις που κατείχε. Ας τα συμψηφίσουμε, αν μου βγάλεις αυτά, θα σου σούρω εκείνα, και πάει λέγοντας. Ορθά χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά ο Α. Αλαβάνος σαν συμπεριφορά νονών και μαφιόζων και σωστά τόνισε ότι η Αριστερά δεν δέχεται μαθήματα καλής συμπεριφοράς από τη Δεξιά.

Συμπέρασμα, οι νεοφιλελεύθεροι εμπρηστές θα συνεχίσουν το «γλέντι» τους. Όσο κι αν τσακώνονται, θα σπεύδουν πάντα να περισώσουν το δικομματικό οικοδόμημα, γιατί μέσα από αυτό ενισχύεται η ασυδοσία του κεφάλαιου κι έχουν δουλειά και οι πολιτικοί υπηρέτες του.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τους σταματήσουμε. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την κοινωνία να βγάλει από το λαιμό της τη θηλιά που της βάζουν τραπεζίτες, κερδοσκόποι, εφοπλιστές, αεριτζήδες, κατασταλτικοί μηχανισμοί και ΜΜΕ. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να σταματήσουμε τους εμπρηστές της ζωής μας. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; 

Μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση που θα εκφράζει μια ενωτική, αριστερή, ανταγωνιστική δύναμη στο νεοφιλελευθερισμό μπορεί να βάλει φραγμό στους σχεδιασμούς τους.

Μια μεγάλη, ριζοσπαστική, μαχητική Αριστερά, που θα συσπειρώσει το λαό και θα δώσει φωνή και υπόσταση στις ανάγκες του είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Με αγώνες, επομένως, με συσπείρωση, με κοινωνική ευαισθησία, με τόλμη, πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι αντίστασης του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσφατα συγκροτήθηκε και έδωσε στη δημοσιότητα τη Διακήρυξή του, αποτελεί μια εκδήλωση αυτών των αναγκών και μέλλει στην πράξη να αποδείξει πως είναι ένα χρήσιμο εγχείρημα για την υπόθεση της Αριστεράς και των κινημάτων.

Η συγκρότηση, η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάδειξή του σε πόλο συσπείρωσης οργανωμένων και ανένταχτων δυνάμεων, οι πρωτοβουλίες που πρέπει και μπορεί να πάρει, αποτελούν μια πρόκληση για κάθε πολιτική δύναμη που θέλει να αλλάξουν τα πράγματα στην Αριστερά. Δεν είναι μια εύκολη και χωρίς εμπόδια προσπάθεια. Όμως μπορεί να δώσει καρπούς σε ένα κεντρικό επίπεδο και να συμβάλει αποφασιστικά στην ήττα και συρρίκνωση του δικομματισμού, στην ανατροπή των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών.

«Αριστερά και ενωτικά!». Αυτό να προπαγανδίσουμε, αυτό να προβάλλουμε, για να κάνουμε την Αριστερά ξανά πρωταγωνιστική δύναμη!