Η αναδίπλωση της ΓΣΕΕ

Δείγμα συνέχισης της δικομματικής συναίνεσης στα βασικά ζητήματα αποτέλεσε η απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) να μην πραγματοποιήσει τη συγκέντρωση-πορεία από το Πεδίο του Άρεως έως τη Βουλή, σαν κίνηση ευθυγράμμισης προς τις απόπειρες εκτόνωσης της κατάστασης και λόγω έντονου φόβου από τη νεολαιίστικη έκρηξη.

Έπειτα ο Καραμανλής κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων και τους ζήτησε να καταδικάσουν και να διαχωριστούν από όσα γίνονται, δηλαδή να συνδράμουν για να "μαζευτεί" η κατάσταση. Για να ακολουθήσουν οι γνωστές δηλώσεις των Παπαρήγα – Καρατζαφέρη μόλις διάβηκαν την έξοδο του Μαξίμου. Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστή η επιστολή του Καραμανλή προς τη ΓΣΕΕ, με την οποία την καλούσε να ματαιώσει όλες τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις.

Μέχρι τη στιγμή εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση που είχε πάρει, καλούσε σε συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως και πραγματοποίηση της πορείας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιτέθηκε με σφοδρότητα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε έντονες πιέσεις στην Αυτόνομη Παρέμβαση (συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ). Την ίδια στιγμή σημειώθηκε μια υπαναχώρηση του ΣΥΝ – που, επικαλούμενος φήμες για επικείμενη πρόκληση στα γραφεία της ΓΣΕΕ (Πεδίο του Άρεως), ζήτησε να αλλάξει η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και να πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα. Την ίδια στιγμή που συζητιόταν το ζήτημα αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι της Αυτόνομης Παρέμβασης συμφωνούσαν μαζί με ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και ορισμένα σωματεία και ομοσπονδίες να καλέσουν προσυγκέντρωση στην Κλαυθμώνος. Σε συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε το απόγευμα της 9ης Δεκέμβρη και συζητήθηκε όλο το ζήτημα, όλες οι δυνάμεις (με διαφοροποιήσεις) υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε από το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και την πραγματοποίηση της πορείας.

Η ΚΟΕ υποστήριξε πως δεν είναι δυνατό μετά από όσα έχουν διαδραματιστεί, μετά την προπαγάνδιση και το κάλεσμα του κόσμου, να κάνουμε πίσω, και δήλωσε ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ξεκινήσει από το χώρο του Μουσείου. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις καταλήχθηκε να υπάρχει προσυγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χαυτεία και από εκεί πορεία. Τόσο η Αυτόνομη Παρέμβαση όσο και η νεολαία ΣΥΝ πήγαν κατευθείαν στην Κλαυθμώνος. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά των πιέσεων που δέχεται ο ΣΥΝ, αλλά και των ορίων που μπορεί να έχει σε κρίσιμες στιγμές. Η στάση αυτή σχολιάστηκε και προξένησε μεγάλη αντίδραση και στο εσωτερικό του ΣΥΝ.