Η ακρίβεια καλπάζει, του Γ.Ν.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Η κατάσταση του εργαζόμενου κόσμου και των λαϊκών στρωμάτων είναι ήδη άσχημη από τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, η έκρηξη της ανεργίας, οι πολιτικές μοιράσματος της εργασίας έρχονται να συναντηθούν με ένα νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει τους εργαζόμενους.

Η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνει από κρίση. Την τελευταία περίοδο, είχαμε μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα. Μόνο το Νοέμβριο που πέρασε, ανατιμήθηκαν τα προϊόντα 7 επιχειρήσεων τροφίμων, οι οποίες θεωρούνται και "λίντερ" της αγοράς. Για το πρώτο τρίμηνο του 2009 αναμένονται αυξήσεις έως και 17% σε 1.000 προϊόντα από τις βιομηχανίες που τις έχει ήδη αποδεχτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των ειδών διατροφής μειώνονται στις διεθνείς αγορές. Στην Ελλάδα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Την προηγούμενη περίοδο, οι ντόπιοι κερδοσκόποι εξαπέλυαν μια τεραστία κερδοσκοπία στο εσωτερικό με πρόσχημα τις αυξήσεις των διεθνών τιμών. Τώρα εξακολουθούν να αυξάνουν τις τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου έχουμε αύξηση 3,6%, τη στιγμή που παγκοσμίως οι τιμές έχουν πέσει κατά 28%.

Η λίστα των αυξήσεων είναι τεράστια, ας πάρουμε μια γεύση:

Τα καύσιμα παραμένουν πανάκριβα όταν το πετρέλαιο έχει φτάσει στο 1/4 της τιμής που είχε το καλοκαίρι. Το βαρέλι έχει πέσει από 140 στα 35 δολάρια, η βενζίνη μόνο κατά 25 λεπτά.

Η κούρσα των αυξήσεων συνεχίζει με τις ασφαλιστικές εταιρίες, που ανακοίνωσαν αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων (και περιουσιών από φυσικές καταστροφές και πολιτικές ταραχές) από 1/1/2009 από 10 έως 40%.

Το κράτος δίνει ένα ακόμα μάθημα κερδοσκοπίας όταν, από τη μια μέρα στην άλλη, αυξάνει το εισιτήριο κατά 25%, λίγους μήνες μετά την αύξηση του προηγούμενου Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είναι κατά μέσο όρο 2,5 έως 3%, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Σύμφωνο σταθερότητας. Είναι οι χαμηλότερες αυξήσεις της δεκαετίας!

Έτσι, μπροστά στη νέα κερδοσκοπική επίθεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ετοιμάζουν τη γενιά των 736,56 ευρώ! Κι αυτό αν το επιτρέψουν οι Προβόπουλος και Αλμούνια.

Γ.Ν.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Επιτροπών ενάντια στην Ακρίβεια
www.akribeia-stop.gr