ΓΗΠΕΔΑ – ΑΡΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, του Δ.Γιαννάκη

Γήπεδα-αρένες και εμπορικά κέντρα

του Δημήτρη Γιαννάκη

Σε πολλές περιοχές του Λεκανοπέδιου ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή τη νέα μάστιγα. Το κακό ξεκίνησε στην προ-ολυμπιακή περίοδο με το νέο γήπεδο (και όχι στάδιο) Καραϊσκάκη και το θηριώδες εμπορικό κέντρο MALL στο Μαρούσι (Λάτσης). Ακολούθησε το «νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού» στον Ελαιώνα, που συνοδεύεται από δύο εμπορικά κέντρα. Η νέα μόδα αρχίζει πλέον να απλώνεται παντού. Στη Νέα Σμύρνη ο Δήμος και η ΠΑΕ Πανιώνιος (όμιλος Τσακίρη) προωθούν το νέο γήπεδο του Πανιώνιου, πάντα με εμπορικό κέντρο δίπλα. Το ίδιο σχεδιάζεται στη Λάρισα, το ίδιο στο «νέο γήπεδο της ΑΕΚ» στα Άνω Λιόσια. Το ίδιο θα γίνει σε κάθε Δήμο, που η ομάδα του αναλαμβάνεται από έναν επιχειρηματικό όμιλο. «Νέο γήπεδο» χωρίς εμπορικό κέντρο δεν μπορεί να σταθεί επενδυτικά. Γι’ αυτό μιλάμε για εμπορικο-αθλητικά συγκροτήματα.

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μαύρο χρήμα από κάθε είδους λαθρεμπόρια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το ξέπλυμα αυτού του μαύρου χρήματος βαφτίζεται «ανάπλαση της περιοχής» και «σύγχρονες εγκαταστάσεις». Τόσο σύγχρονες που μοιάζουν με τις αρένες της ρωμαϊκής εποχής. Τα «νέα γήπεδα» δεν έχουν στίβο, ο κόσμος πρέπει αν είναι δίπλα στο τερραίν, ώστε ουρλιάζοντας να δημιουργεί την «καυτή έδρα», κατ’ άλλους τη «στρούγκα», του κάθε «ιστορικού συλλόγου».

Τα εμπορικο-αθλητικά συγκροτήματα άλλοτε έρχονται να καταλάβουν ελεύθερους χώρους όπως στον Ελαιώνα (εκεί μάλιστα είναι χαρακτηρισμένοι σαν κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου) και άλλοτε πάνε να φυτρώσουν στο πυκνοδομημένο κέντρο του αστικού ιστού, όπως στη Νέα Σμύρνη. Μιλάμε κυριολεκτικά για κυκλοφοριακή και πολεοδομική ασφυξία. Σύμφωνα με μελέτες των ίδιων των επενδυτών, το κάθε εμπορικό κέντρο προβλέπεται να φέρνει στην περιοχή σε καθημερινή βάση μιάμιση έως δύο φορές τόσο κόσμο, όσο φέρνει το γήπεδο σε κάθε αγώνα. Δεν είναι φυσικά μικρότερης σημασίας οι συνέπειες των εμπορικο-αθλητικών κέντρων όσον αφορά τα πολιτιστικά πρότυπα, τον καταναλωτισμό, την αλλοτρίωση. 

Μετά την καταστροφή της Πάρνηθας καμμιά άλλη ιεράρχηση δεν μπορεί υπάρξει, παρά μόνον η δημιουργία πράσινων πνευμόνων, όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος. Ούτε ένα κυβικό μπετόν σε ελεύθερους χώρους. Κι ούτε βήμα πίσω από αυτήν την απαίτηση. Καμμιά συζήτηση για «επενδυτική αξιοποίηση». Μόνη αξιοποίηση είναι τα «πάρκα υψηλού πρασίνου». Αλλιώς οι καρκίνοι και το παιδικό άσθμα θα χτυπήσουν κόκκινο τα επόμενα χρόνια. Και ακόμη, να σταματήσει το παραμύθι ότι δεν υπάρχουν λεφτά στα δημόσια ταμεία και ως εκ τούτου μόνη λύση είναι οι ιδιώτες. Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα δωρίζονται στους ιδιώτες δεκάδες δις με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις. Ποιος θα μας πει για τα χρέη των ΠΑΕ που χαρίσθηκαν, ποιος θα μας πει για τα 63 δις ευρώ που χαρίζονται στους ιδιωτικούς ομίλους για να προχωρήσουν «την ανάπλαση» του Ελαιώνα; Φτάνει πια με τα ψέματα.

 

* μέλος της επιτροπής κατοίκων Νέας Σμύρνης