Γιάννενα: Ο λαός μίλησε ξανά

alt

altΑνακοίνωση της ΚΟΕ Ιωαννίνων – 21/2/2012

Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη κινητοποίηση του Γιαννιώτικου λαού ανήμερα του εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης από τον Τούρκικο ζυγό. Όσο και αν προσπάθησαν οι ντόπιοι πολιτικοί υπάλληλοι της τρόικας να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν το λαϊκό κίνημα δεν τα κατάφεραν.

Μετά τον ξεσηκωμό της 28ης Οκτωβρίου οι δυνάμεις του συστήματος ήταν προετοιμασμένες. Εδώ και μέρες υπήρχε καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας μετατρέποντας τα Γιάννενα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν το έργο τους οι -μεταφερόμενες από άλλες πόλεις- κατοχικές δυνάμεις καταστολής. Πριν ακόμα ξεκινήσει η παρέλαση και ενώ το μπλοκ των εργαζομένων της -υπό ξεπούλημα- Δωδώνης αποπειράθηκε να προχωρήσει σε πιο κεντρικό σημείο δέχθηκε βάναυση και αναίτια επίθεση.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με τους σύγχρονους πραιτοριανούς να χτυπούν διαδηλωτές περικυκλώνοντας την προσυγκέντρωση χωρίς να αφήνουν κανέναν να περάσει. Μετά από συμπλοκές και ενώ τελείωνε η παρέλαση ένα κομμάτι διαδηλωτών κατάφερε να φτάσει κοντά στην εξέδρα των «επισήμων», συνδέθηκε με το διαμαρτυρόμενο λαό, έσπασε τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων και έμεινε για ώρα στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα. Οι εργαζόμενοι της Δωδώνης μέσα σε πλήθος χειροκροτημάτων μοίρασαν το γάλα τους στους παρευρισκομένους, οι «επίσημοι» φυγαδεύτηκαν και το πλήθος κατέλαβε τις θέσεις τους στις εξέδρες. Ακολούθησε πορεία μέχρι την αστυνομική διεύθυνση από όπου αφέθηκαν ελεύθεροι οι πέντε προσαχθέντες της κινητοποίησης.

Μετά από τα απανωτά πραξικοπήματα και τις αντιδημοκρατικές εκτροπές δυναμώνει η λαϊκή κατακραυγή και γίνεται φανερό ότι φοβούνται. Η τρόικα και η διορισμένη κυβέρνησή της γνωρίζουν ότι είναι πλήρως απονομιμοποιημένες. Είναι τέτοια η στοχοποίηση του σάπιου πολιτικού συστήματος που δεν τόλμησε να δώσει το παρόν στην πόλη του ανήμερα της παρέλασης ο διακοσμητικός Πρόεδρος της «Δημοκρατίας». Ο λαός δεν τρομοκρατείται και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Μία μόνο λύση υπάρχει. Γενικευμένος ξεσηκωμός για να φύγουν όλοι, για να γκρεμιστεί το ειδικό καθεστώς, για μια άλλη πορεία της χώρας, για μια γνήσια μεταπολίτευση του λαού.