Για τον ΣυΡιζΑ, του Θανάση Σούμπλη

Ο Θανάσης Σούμπλης μας έστειλε άρθρο του, που είναι υπό δημοσίευση, με τίτλο «ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ – ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ», όπου μελετά και ερευνά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Μαρτίου 2007 της Μetron Analysis (με δείγμα 20.000 ατόμων), και της MRB (με δείγμα 1103), της ΚΑΠΑ RESEARCH (1/4/07) , της ALCO (1/4/07) και της GPO (2/4/07), και προσεγγίζοντας τους αναποφάσιστους βάσει των μετακινήσεων, εξάγει τα παρακάτω συμπεράσματα:

Τελικά Συμπεράσματα

1. Η ΝΔ αν και προηγείται δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση (Μείωση ποσοστού έως 4%).

2. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό. Εάν η ΝΔ δεν καταφέρει την αυτοδυναμία ή εάν το ΠΑΣΟΚ χάσει με περισσότερες από 3 μονάδες επίκεινται μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

3. Το ΚΚΕ παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 2,0% και φαίνεται ότι αντιστέκεται στη πόλωση.

4. Ο ΛΑΟΣ παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 2,59% παίρνοντας δυνάμεις τόσο από την ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως άγνωστο το κατά πόσο θα αντισταθεί στην πόλωση και στην επίθεση βασικά από τη ΝΔ.

5. ΤΑ ΛΟΙΠΑ κόμματα εμφανίζουν τώρα μειωμένο ποσοστό λόγω μη παρουσίας του ΔΗΚΚΙ.

6. Τα ΛΕΥΚΑ/ΑΚΥΡΑ και η πρόσθετη ΑΠΟΧΗ αναμένονται ελαφρώς περισσότερα από τις Β2004.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ποσοστό κατά 0,70% μεγαλύτερο σε σχέση με τις Β2004, αλλά παραμένει άγνωστο το κατά πόσον θα μπορέσει να αντισταθεί στην πόλωση και στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούνται τα κάτωθι:

Α) Ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει του μέσου όρου και των πέντε δημοσκοπήσεων δεν εκλέγει έδρα στην Επικράτεια, διότι έπεται του ΛΑΟΣ.

Β) Η εκλογή της έδρας στην Α΄ Πειραιά πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα γιατί, τυχόν υποψηφιότητα του Α. Αλαβάνου στο Ηράκλειο και διεύρυνση του ψηφοδελτίου στην Αχαΐα με αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τυχόν απροθυμία οπαδών της μειοψηφούσας άποψης να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά, μπορεί να την καταστήσει επισφαλή. Ακόμη βάση της δημοσκόπησης της GPO στην Α’ Πειραιά, φαίνεται ότι η άνοδος του ποσοστού του στην περιφέρεια αυτή, υπολείπεται της ποσοστιαίας αύξησής του πανελλαδικά σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση (4,23% αντί 4,46%).

Γ) Ο ΣΥΡΙΖΑ στις Β2004 στην Α’ Αθήνας (Δήμος Αθηναίων) έλαβε 27.017 ψήφους, ενώ στις Δημοτικές 2006 με την «Ανοιχτή Πόλη» ο Αλ.Τσίπρας έλαβε 28.964 ψήφους. Δεν υπήρχε λοιπόν μεγάλη αύξηση, ώστε να δικαιολογείται τόση μεγάλη ευφορία.

Δ) Ο ΣΥΡΙΖΑ στις Β2004 στο Λεκανοπέδιο (Α’ και Β’ Αθήνας και Α’ και Β’ Πειραιά) έλαβε 102.971 ψήφους, ενώ στις Νομαρχιακές 2006 με υποψήφιο υπερνομάρχη τον Γ. Πανούση έλαβε 85.162 ψήφους και άρα δεν πήγε καλά.

Πέραν λοιπόν των σοβαρών πολιτικοϊδεολογικών λόγων, που με οδήγησαν στην καταψήφιση και των δύο απόψεων στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ (στις οποίες αναφέρθηκα στο λόγο μου στο Συνέδριο και θα τις διατυπώσω με ξεχωριστό άρθρο μου), οι παραπάνω συμπληρωματικοί λόγοι συνέτειναν στην απόφαση μου αυτή.

Από τα πέντε αιτήματα των δυνάμεων του ΡΙΖ.Α, ήτοι των:

1. Το όνομα του συνδυασμού να μην παραπέμπει στον ΣΥΝ.

2. Να μην γίνει απλή εκλογική συμμαχία, αλλά πολιτική συμμαχία βάθους και προοπτικής.

3. Να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επιτροπές βάσης πανελλαδικά.

4. Να υπάρχουν εναλλαγές στις θητείες κάποιων βουλευτών.

5. Να εξασφαλισθεί η πλουραλιστική εκπροσώπηση,

ο ΣΥΝ απέρριψε τα τέσσερα πρώτα και κατ’ ουσίαν εδέχθη μερικώς ή και πιθανόν καθόλου το πέμπτο.

Όλα αυτά ας τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι γιατί, η πόλωση και οι ενδεχόμενες σκοπιμότητες και συμφέροντα παραμονεύουν.

4/4/2007

Για τους Αριστερούς Ριζοσπάστες
Ν.Α.Σούμπλης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ