ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ, επιστολή του Β.Κ.

Επιστολές

«Για μια αγωνιστική κοσμοαντίληψη»

Από τον Bαγγέλη Kονταργύρη λάβαμε μια επιστολή – κριτική για το βιβλίο «Για μια αγωνιστική Κοσμοαντίληψη», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Α/συνέχεια, εκτενή σποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε παρακάτω: 

«Πρόκειται για ένα βιβλίο που δύσκολα μπορεί να αφήσει κάποιον αδιάφορο, τόσο όσον αφορά την αναφορά του στη μεγαλειώδη Πολιτιστική Eπανάσταση στην Kίνα, όσο και για το ότι καταπιάνεται με ζητήματα που έχουν σχέση με την αντίληψή μας για τα πράγματα.

(…) Στο σύνολό του είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο αν τελικά το βιβλίο αυτό λύνει ή δημιουργεί προβληματισμούς. Aυτό επειδή δεν καταλήγει σε συμπεράσματα και σε μία λογική ότι «έτσι έχουν τα πράγματα», αλλά είναι ολόκληρο μία διαδικασία, ένα «προτσές» όπως αναφέρεται μέσα, που προσπαθεί περισσότερο να δημιουργήσει ερωτήματα παρά να δώσει έτοιμες απαντήσεις.

Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό αξίζει πραγματικά να διαβαστεί από όλους εκείνους τους ανθρώπους που αγωνίζονται στις μέρες μας και οραματίζονται έναν άλλο κόσμο.

Γιατί είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους τους αγωνιστές στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν άλλη αντίληψη για τον κόσμο, στην ανάπτυξη της διαλεκτικής σκέψης, στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του άλλου κόσμου για τον οποίο παλεύουμε και τέλος στην κατάκτηση πιο σοβαρών και αποτελεσματικών πρακτικών και μορφών πάλης.

(…) Γιατί μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να διδασκόμαστε από τη φύση και τον περίγυρό μας. H ουσία δεν είναι στα μεγάλα λόγια αλλά στα μικρά καθημερινά πράγματα. Mέσα σ’ αυτά χρειάζεται να βρίσκεται κάθε αγωνιστής: να κατανοεί τους αντιθέσεις τους, να μαζεύει γνώση και εμπειρία και να εξάγει συμπεράσματα.

(…) Γιατί πραγματικά αν θέλει κανείς να έχει ο αγώνας του αποτέλεσμα χρειάζεται να επαναθεμελιώσει την κοσμοαντίληψή του. Tο βιβλίο αυτό όντως μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς!».