Δήλωση του Βασίλη Χατζηλάμπρου, βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επίσκεψη Fuchtel στην Πάτρα

Η επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας, κ. Fuchtel, και εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων, στην Πάτρα, σηματοδοτεί -ειδικά αυτή την περίοδο- το άνοιγμα του δρόμου για τη μετατροπή της περιφέρειάς μας σε ζώνη ειδικού καθεστώτος.

Οι περίφημες «ειδικές επενδυτικές ζώνες», που οι εκπρόσωποι της γερμανικής πολιτικής προωθούν, αποτελούν περιοχές όπου δεν ισχύει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα και κανένας νόμος του ελληνικού κράτους. Δεν ισχύει, δηλαδή, κανένα κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα, ούτε περιβαλλοντική συνθήκη, καθώς το καθεστώς ορίζεται σε ειδικές συμβάσεις και υπαγορεύεται από εκείνους που εμφανίζονται ως επενδυτές. Με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης, θα αφήσουν πίσω ερείπια.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες στην Αχαΐα δεν μπορεί να αντιμετωπίζουν τους εκπροσώπους της γερμανικής πολιτικής ως αρωγούς, αλλά ως δύναμη κατοχής στην περιοχή μας, οφείλοντας να αρνηθούν οποιεσδήποτε τέτοιου τύπου συμφωνίες.

Αντί να τους δεξιωθούν, να τους στείλουν το μήνυμα «να πάνε από κει που ‘ρθαν». Ανοίγοντας το δρόμο σε τέτοιου τύπου «επενδύσεις», μόνο η τοπική κοινωνία δεν θα βοηθηθεί. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να σταθούν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τη χώρα μας σε διαφορετική βάση, αν βγούμε από την πολιτική των μνημονίων, αν βγούμε από την πολιτική της επιρροής Μέρκελ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν η γερμανική αντιπροσωπεία ήρθε να μας διδάξει «τάξη και ηθική», να θυμούνται ότι η Siemens είναι η πρώτη στον κατάλογο της διαπλοκής.

Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε. Την επόμενη φορά που θα έρθουν, να μην ξεχάσουν να φέρουν και τις πολεμικές αποζημιώσεις.

7/9/2012