ΦΑΚΕΛΟΣ: Βαλκάνια, στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού

Κόσοβο

Κράτος-έκτρωμα made in USA

Μονομερή "ανεξαρτησία" ανακήρυξε την περασμένη Κυριακή η κοσοβάρικη βουλή με την αποχή όλων των μη Αλβανών βουλευτών του Κοσόβου. Η δημιουργία του νέου προτεκτοράτου γιορτάστηκε στην Πρίστινα με αμερικάνικες και αλβανικές σημαίες, ενώ ταυτόχρονα έγιναν διαδηλώσεις στο βόρειο Κόσοβο όπου κατοικεί η Σέρβικη μειονότητα των 130.000 (10% του πληθυσμού) που έχει απομείνει, αλλά και στο Βελιγράδι, στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Σλοβενίας -προεδρεύουσας της ΕΕ- με δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμούς.

Το κράτος-έκτρωμα, με 44% ανεργία και 25% αναλφάβητων, κέντρο λαθρεμπορίου και ναρκωτικών, έσπευσαν να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό πως το σύνταγμα του κατά τα άλλα "ανεξάρτητου" Κοσόβου ετοιμάστηκε από Αμερικανούς συνταγματολόγους. Δηλώσεις για αναγνώριση εξάλλου είχαν κάνει και περίπου 20 απ’ τις 27 χώρες της ΕΕ -που δυσκολεύεται να έχει ενιαία θέση- με πρώτες την Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. Αθόρυβα και πριν καν ανακηρυχτεί η ανεξαρτησία, η ΕΕ αποφάσισε την αποστολή αστυνομικής και δικαστικής δύναμης 1.800 αντρών αντικαθιστώντας την UNMIK του ΟΗΕ, ενώ οι 16.000 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες παραμένουν επ’ αόριστον. Η στάση της ΕΕ, και η πίεση των περισσοτέρων κομμάτων και της κοινής γνώμης, οδήγησε τον πρόεδρο της Σερβίας, Τάντιτς, να αναβάλει την υπογραφή σύνδεσης που η ΕΕ είχε προτείνει στην Σερβία για να χρυσώσει το χάπι. Ταυτόχρονα ανακλήθηκε ο πρεσβευτής της Σερβίας στις ΗΠΑ. Η Ρωσία απ’ την άλλη, έχοντας "υιοθετήσει" οικονομικά και πολιτικά σημαντική μερίδα της άρχουσας τάξης στη Σερβία, ζήτησε απ’ το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ να κηρύξει παράνομη την ανεξαρτησία. Παρ’ όλ’ αυτά ο σε άλλες περιπτώσεις λαλίστατος γραμματέας του ΟΗΕ περιορίστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις περί ειρήνης παρότι οι ΗΠΑ για πολλοστή φορά κουρελιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ καθώς δε συμβαδίζουν με τα σχέδιά τους στην περιοχή. Στις όποιες επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της κήρυξης της ανεξαρτησίας μιας επαρχίας ενός κυρίαρχου κράτους, ο Μπους απαντά πως το Κόσοβο είναι "μοναδική" περίπτωση, ή "ιδιόρρυθμη" σύμφωνα με τους Ευρωπαίους. Αλήθεια, οι Σέρβοι της Βοσνίας, η Χώρα των Βάσκων, η Βόρεια Ιρλανδία, η Υπερδνειστερία στη Μολδαβία, η Αμπχαζία και η Οσετία στη Γεωργία αλλά και η Κορσική, τι περιπτώσεις είναι άραγε κατά την άποψη του Μπους και των ευρωπαίων λυκο-συμμάχων του; Μάλλον ανύπαρκτες! Γιατί δύο μέτρα και σταθμά; Γιατί απλά η δημιουργία ενός ακόμα κράτους-μαριονέτα στα Βαλκάνια αφενός εξυπηρετεί την προώθηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών θέσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στον ανταγωνισμό του κυρίως με τη Ρωσία και δευτερευόντως με Γαλλία-Γερμανία στην περιοχή, και αφετέρου ανταμείβει την Κοσοβάρικη μαφία και την αλβανική άρχουσα τάξη για τις εξυπηρετήσεις που προσφέρουν. Την ίδια στιγμή ρίχνει λάδι στη φωτιά του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού ενώ τιμωρεί τη Σερβία ψαλιδίζοντάς τη κι άλλο, τόσο για την αντίσταση στον πόλεμο το 1999, όσο και για την τωρινή φιλορωσική στάση της.

Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου δεν είναι απίθανο να δημιουργήσει ένα βαλκανικό ντόμινο αλλαγής συνόρων που θα εξαπλωθεί στην περιοχή του Καυκάσου και της Ευρώπης συνολικά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία είναι απ’ τις πρώτες χώρες της ΕΕ που αρνούνται ν’ αναγνωρίσουν το Κόσοβο. Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ήδη έχει εξαγγείλει πως θ’ ακολουθήσει το παράδειγμα του Κοσόβου, ενώ για απόσχιση απ’ το Κόσοβο μιλούν οι ηγέτες των Σέρβων του Κοσόβου, δημιουργώντας ήδη πονοκεφάλους στο νεοσύστατο προτεκτοράτο. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ και του Πρέσεβο στη Σερβία ζητούν ένωση με την Αλβανία. Η Τουρκία καλοβλέπει την κατάσταση του τετελεσμένου για να πιέσει για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο αλλά και για την αναμόχλευση του θέματος τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Η Ρουμανία τρέμει στην ιδέα αυτονόμησης της ουγγρικής μειονότητας. Ενώ ήδη η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία ζητούν την αναγνώρισή τους απ’ τη διεθνή κοινότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση, που εδώ και καιρό έχει αλλάξει τη θέση της περί μη αλλαγής συνόρων στην περιοχή, έσπευσε να στείλει ελληνική αντιπροσωπεία στην τελετή αναγνώρισης της ανεξαρτησίας επιχειρώντας σταδιακή πλήρη ευθυγράμμιση με την επικίνδυνη πολιτική των ΗΠΑ. Ο λαός της χώρας μας, οι λαοί των Βαλκανίων δεν είχαν τίποτα να περιμένουν απ’ την ανάμειξη των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, πέρα από νέες πολεμικές αναμετρήσεις και βάθεμα της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης. Δεν είχαν τίποτα να περιμένουν απ’ τις ραγιάδικες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις τους, πέρα απ’ την εξάπλωση της φτώχειας και της μιζέριας. Η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στον κοινό αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις βάσεις, ενάντια στο "διαίρει και βασίλευε" και στους εθνικισμούς, για την οικοδόμηση ενός μετώπου πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης των λαών.

Με μια ματιά

Το Κοσυφοπέδιο ή Κόσοβο αποτελεί επαρχία της Σερβίας, η οποία τελούσε υπό τη διοίκηση (βλέπε κατοχή) του ΟΗΕ από το 1999. Τη 17η Φεβρουαρίου 2008, η βουλή του Κοσυφοπεδίου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.Το Κοσυφοπέδιο έχει έκταση 10.887 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνορεύει με το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Ο πληθυσμός του μόλις ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια, των οποίων το 90% αποτελούν Αλβανόφωνοι, ενώ το υπόλοιπο 10% αποτελούν Σέρβοι (μακράν η μεγαλύτερη μειονότητα), Τούρκοι, Ρουμάνοι και άλλοι. Νόμισμα είναι το ευρώ. Στα μέρη που κατοικούνται από Σέρβους χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές το δηνάριο της Σερβίας.