Να μην πληρώσουν οι λαοί την κρίση
Μετά τις –η αλήθεια να λέγεται!- μεγάλες προσπάθειες από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηριχτούν οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα με ιλιγγιώδη ποσά που κοινωνικοποιούν τις ζημιές, η κρίση περνά καλπάζοντας στην πραγματική οικονομία και υπόσχεται, λουκέτα, ανεργία και φτώχεια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα καταργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, και οι αναλυτές κάνουν λόγο για ουρές ανέργων έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, που θα καταγράψουν ρεκόρ προσέλευσης στην Ευρώπη.
Ηδη, στο Σίτι του Λονδίνου έχουν χαθεί πάνω από 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας, στην Ισπανία η ανεργία έφθασε σε ρεκόρ τετραετίας, ενώ και η αυτοκινητοβιομηχανία κλυδωνίζεται, με τη Renault να ανακοινώνει κλείσιμο των περισσότερων εργοστασίων της για δύο εβδομάδες λόγω της πτώσης της ζήτησης.
"Σοκαρισμένος" από την κατάρρευση των πιστωτικών αγορών στις ΗΠΑ δήλωσε πριν λίγες μέρες, σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) και πρωτεργάτης της φούσκας Άλαν Γκρίνσπαν. Ο κύριος Γκρίνσπαν τόνισε ότι αδυνατεί να δει πώς θα μπορέσουν να αποφευχθούν οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα… Ενδεικτικό είναι το σχέδιο δραστικών περικοπών 3.200 θέσεων εργασίας, δηλαδή περίπου του 10% του εργατικού της δυναμικού, που προωθεί η Goldman Sachs, ενώ περισσότερες από 130.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στο χρηματοοικονομικό κλάδο στις ΗΠΑ από τα μέσα του 2007.
Την προηγούμενη Τετάρτη η Fed άνοιξε το δεύτερο γύρο μείωσης των διεθνών επιτοκίων μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά μισή ακόμη ποσοστιαία μονάδα, κατεβάζοντας έτσι τα αμερικανικά επιτόκια στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας. Τη σκυτάλη –ως συνήθως -αναμένεται να παραλάβουν εντός της επόμενης εβδομάδος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Ενδεικτικό για το ποιοι και πώς θα πληρώσουν την κρίση είναι ό,τι συμβαίνει στην οδεύουσα προς τη χρεοκοπία Ουγγαρία, η οποία αναγκάστηκε να αναζητήσει "σωτηρία" στο ΔΝΤ και την Κομισιόν, με αντάλλαγμα δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Τέλος, στις 26 Νοεμβρίου η Κομισιόν θα ανακοινώσει πανευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, με πρωταρχικό στόχο την ανάσχεση του κύματος των λουκέτων.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ύφεση είναι παρούσα, με τρομακτικές συνέπειες για τους λαούς.
Κείμενα – επιμέλεια:
Σπύρος Παναγιώτου
Ερρίκος Φινάλης
Μιχάλης Σιάχος
Ένα νέο και επίκαιρο βιβλίο από τις εκδόσεις Α/συνεχεια
"Παγκόσμια οικονομία και μεγάλες δυνάμεις: Κρίση και ανατροπές συσχετισμών"
Ένα βιβλίο του μαρξιστή οικονομολόγου και αναλυτή Ρέιμοντ Λότα, ηγετικού στελέχους του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.
Ο συγγραφέας μιλά για τις ανισορροπίες του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, για τη μεταβαλλόμενη θέση και τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων μέσα σε αυτό, και για το πώς αυτοί οι παράγοντες αλληλοεπηρεάζονται. Ένα βιβλίο-οξυγόνο μέσα στην ασφυξία των τάχα "έγκυρων" ερμηνειών της κρίσης. Διαβάστε το!
Σελίδες 96. Τιμή: 5 ευρώ σε απευθείας διακίνηση (8,5 ευρώ στα βιβλιοπωλεία)
ISBN: 978-960-6625-10-7
Παραγγελίες στο τηλ. 210-6441745 ή μέσω email: info@asynechia.gr