ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, τεύχος 5, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2008

Image

Τεύχος 5, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2008

Image

Γιατί όλα είναι θέμα παιδείας!

Οι υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών μάς έχουν συνηθίσει στα διάφορα σλόγκαν μήπως και πείσουν για την πολιτική τους. Ο τωρινός υπουργός ψάχνει να βρει κάτι πιασάρικο, αλλά δεν του βγαίνει. Έτσι, από το περσινό “έξυπνο σχολείο”, το οποίο ήταν εξαιρετικά ατυχές για μια εκπαίδευση που στεγάζεται σε διπλοβάρδιες και σε 30άρια τμήματα κακοδιατηρημένων κτιρίων, περάσαμε φέτος στο “γιατί όλα είναι θέμα παιδείας”! Ό,τι κι αν ρωτήσεις τον υπουργό (παρα)Παιδείας θα σου απαντήσει μ’ αυτό το σλόγκαν. Γιατί, κ. υπουργέ, οι δαπάνες για την παιδεία πέφτουν κάτω από το 3%; Γιατί, κ. υπουργέ, στέλνετε 60.000 παιδιά στην ιδιωτική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα ιδιωτικά κολέγια; Γιατί, κ. υπουργέ, στραγγαλίζετε κι άλλο τα νέα ζευγάρια των 1.500 και 2.000 ευρώ με το να τους εξαναγκάζετε να πληρώνουν αδρά για την προσχολική αγωγή; Μήπως το “όλα είναι θέμα παιδείας” μεταφράζεται στο “όλα είναι θέμα τσέπης”; Μήπως πρέπει κι εμείς να καταλάβουμε ότι όλα είναι θέμα αγώνα;

 

Γιατί “Δίκτυο Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία”

Δίκτυο, γιατί έχουμε ανάγκη από κάτι νέο που να προσπαθεί να ενώσει όλες τις εκδοχές του εκπαιδευτικού κόσμου που βρίσκονται κατακερματισμένες σε όλη την Ελλάδα. Από την Πρωτοβάθμια μέχρι και τη Δευτεροβάθμια, από τον αδιόριστο στον ευέλικτο εργαζόμενο του φροντιστηρίου, από το “φροντιστηριάρχη” της συνοικιακής ή της αγροτικής περιοχής μέχρι τον ωρομίσθιο σε κάποιο τμήμα της εκπαίδευσης και από τον αναπληρωτή μέχρι το μόνιμο. Γιατί αυτό που λείπει από το χώρο της παιδείας δεν είναι μία ακόμα παράταξη, αλλά ένας χώρος διαλόγου, προβληματισμού, ενημέρωσης, πρωτοβουλιών και δράσης. Γιατί έχουμε ανάγκη νέες μορφές που να φέρνουν πιο κοντά στις ιδέες της συλλογικής δράσης και συμμετοχής, ειδικά των νέων εκπαιδευτικών.

Κριτικής στις πολιτικές των δυνάμεων του δικομματισμού που διαμορφώνουν το νεοφιλελεύθερο σχολείο, στο ρόλο που καλείται να έχει σήμερα ο εκπαιδευτικός, στις παγιωμένες αντιλήψεις που καθιστούν αναποτελεσματικό το συνδικαλιστικό κίνημα.

Δράσης στα συγκεκριμένα καθημερινά προβλήματα μέσα στους χώρους της εκπαίδευσης αλλά και στις κεντρικές μάχες της παιδείας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και με τους γονείς και τους μαθητές, στο σχολείο αλλά και στη γειτονιά.

Επικοινωνία:

Στείλε μας στην ανοιχτή λίστα e-mail diktyopaideias@yahoogroups.com

  • νέα και ενημερώσεις από το χώρο δουλειάς σου
  • την άποψή σου πάνω στα ζητήματα που απασχολούν το χώρο της εκπαίδευσης
  • την κριτική σου για το έντυπο του Δικτύου

Τηλέφωνα:

Αθήνα και κεντρική Ελλάδα: 6972878054

Βόρεια Ελλάδα: 6937425768

Δυτική Ελλάδα: 6945002709

Κρήτη: 6945675151

Image