Επίθεση σε ανθρωπιστική αποστολή που κατευθυνόταν στη Γάζα, της Ρ.Μ.

Στις 30 Ιούνη, ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο πλοίο «Spirit of Humanity» του Free Gaza Movement, που μετέφερε φάρμακα, παιδικά παιχνίδια και οικοδομικά υλικά για τους χιλιάδες άστεγους κατοίκους της Γάζας, που λόγω της απαγόρευσης από το Ισραήλ εισόδου οικοδομικών υλικών στην περιοχή δεν μπορούν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στις αρχές του χρόνου.

Για αρκετές ώρες, 6 ισραηλινά πλοία είχαν περικυκλώσει το «Spirit of Humanity», απειλώντας να ανοίξουν πυρ. Παρά τις απειλές και τις παρεμβολές, στα ηλεκτρονικά του πλοίου, που εμπόδιζαν τις επικοινωνίες και την ασφαλή πλεύση του, οι ακτιβιστές συνέχισαν την πορεία τους. Τελικά, 23 μίλια πριν από τις ακτές της Γάζας -σε διεθνή χωρικά ύδατα (!)- οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το πλοίο. Απήγαγαν τους επιβάτες, συνολικά 21 άτομα από 11 διαφορετικές χώρες, (ανάμεσά τους η νομπελίστρια Mairead Maguire και η Cynthia McKinney, πρώην μέλος του Κογκρέσου και υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ) και τους οδήγησαν στο λιμάνι Ashdod του Ισραήλ, όπου κρατούνται χωρίς να μπορούν να δουν δικηγόρους.

Οι ισραηλινές αρχές ήταν ενήμερες πως το «Spirit of Humanity» εκτελούσε ανθρωπιστική αποστολή και το πλήρωμά του ήταν άοπλο, καθώς είχε ελεγχθεί από τις Κυπριακές Λιμενικές Αρχές πριν από την αναχώρησή του. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ακόμα σκανδαλώδη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Κι αν -ευτυχώς- οι 21 διεθνείς ακτιβιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους 11.000 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, που λιώνουν στις ισραηλινές φυλακές.

Να υπενθυμίσουμε πως η προσπάθεια του Free Gaza Movement να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας δεν είναι καινούρια. Στις 15 Αυγούστου 2008 η πρώτη του αποστολή αποτέλεσε μια ιστορική επιτυχία του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Τους επόμενους μήνες έγιναν τρία ακόμα ταξίδια, ενώ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης η αποστολή με το πλοίο «Dignity» χτυπήθηκε από ισραηλινά πολεμικά και κατέφυγε στο Λίβανο με σοβαρές ζημιές.

Τέλος, να σημειώσουμε πως το «Spirit of Humanity» φέρει ελληνική σημαία, πράγμα που, σύμφωνα με το ναυτικό δίκαιο, σημαίνει πως αποτελεί «ελληνικό έδαφος». Με αυτή την έννοια, η χαλαρή διαμαρτυρία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ταυτόχρονα επισημαίνει πως «είχαμε ενημερώσει για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενέχει η σχεδιαζόμενη προσπάθεια διέλευσης από τη θαλάσσια κλειστή στρατιωτική ζώνη που έχει καθορίσει το Ισραήλ στα ανοιχτά της Γάζας» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά απαράδεκτη.

Ρ.Μ.