Επικήδειος ΚΟΕ Θεσσαλονίκης

Συντρόφισσα Μαριάννα,

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, τα μέλη της ΚΟΕ από τη Θεσσαλονίκη αλλά κι απ’ όλη την Ελλάδα θέλουμε να σε αποχαιρετήσουμε λέγοντας δυο κουβέντες μόνο.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τη Μαριάννα-αγωνίστρια, που για πάνω από 30 χρόνια μέσα από τις γραμμές της Κομμουνιστικής Αριστεράς πάλεψε με όλη την ψυχή για μια άλλη κοινωνία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Θα μπορούσαμε ακόμα να μιλήσουμε για τη Μαριάννα-άνθρωπο, έναν άνθρωπο απλό και σεμνό, με ευαισθησίες αλλά και αδυναμίες, όπως όλοι μας άλλωστε, που δεν έπαψε όμως ούτε στιγμή να είναι μαχητής σε μικρές και μεγάλες δυσκολίες, που δεν έπαψε ούτε στιγμή να στέκεται με ανθρωπιά και αλληλεγγύη σ’ όσους το είχαν ανάγκη.

Μαριάννα,

Φεύγεις  νωρίς. Ξέρουμε ότι είχες πολλά ακόμα να δώσεις στην ΚΟΕ, στην Αριστερά και στο κίνημα, στους ανθρώπους που αγάπησες. Ξέρουμε ότι ήθελες να δώσεις ακόμα περισσότερα κι αυτό σε βασάνιζε τον τελευταίο καιρό.

Σου λέμε λοιπόν ότι πέρα απ’ τη δράση σου μας αφήνεις κάτι ακόμα πιο πολύτιμο. Το παράδειγμά σου με τη στάση σου απέναντι στη ζωή. Με τη στάση σου αυτά τα τελευταίο δύσκολα χρόνια της αρρώστιας, μας έδειξες τι σημαίνει να αγωνίζεται κάποιος ως το τέλος παλικαρίσια, ακόμα κι αν ξέρει ότι το πιο πιθανό είναι να χάσει τη μάχη.

Μας έδειξες τι σημαίνει να προσπαθεί κάποιος όχι μόνο να αλλάξει τον κόσμο αλλά να αλλάξει και τον εαυτό του, ξεπερνώντας τις αδυναμίες του, για να γίνει ακόμη καλύτερος και πιο χρήσιμος για την κοινωνία, για το λαό, για τους καταπιεσμένους.

Μας έδειξες τι σημαίνει να βάζει κανείς τη συλλογικότητα και το συλλογικό συμφέρον πάνω απ’ το ατομικό.

Συντρόφισσα και φίλη Μαριάννα,

Σε αποχαιρετάμε δίνοντάς σου την υπόσχεση να προσπαθήσουμε να πιάσουμε το νήμα από ‘κει που το άφησες. Να συνεχίσουμε τη μάχη με το ίδιο πείσμα, την ίδια αισιοδοξία, την ίδια αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους.

Θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας και στους αγώνες μας.

Επικήδειος εκ μέρους της ΚΟΕ Θεσσαλονίκης, Παντελής Κουτσιανάς