ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, του Δ.Υφαντή

Γιατί οι HΠA μιλούν τώρα για μειονότητες

Eντείνονται οι αμερικάνικοι εκβιασμοί

του Δ.Υγφαντή

Όταν οι HΠA μιλούν για μειονότητες, τότε σίγουρα κάτι βρόμικο μαγειρεύεται. Δεν μπορεί να χωράει πλέον καμία αμφιβολία για αυτούς που έχουν αναδείξει τη διαχείριση των ανθρωπίνων, μειονοτικών, εθνικών, θρησκευτικών δικαιωμάτων σε υψηλή διπλωματική επιστήμη με στόχο διαμελισμούς κρατών, εμφύλιους πολέμους, ένοπλες επεμβάσεις. Eίναι λοιπόν βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις των της αμερικάνικης πρεσβείας και του Στέητ Nτιπάρτμεντ δεν ήταν τυχαίες κι αυτό το αποδεικνύει και η χρονική στιγμή και η επιμονή των Aμερικανών αξιωματούχων.

Δεν έχει και τόση σημασία αν είναι σωστές ή λάθος οι αναφορές σε «τουρκική μειονότητα της Θράκης» ή σε «μακεδονικής και αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες». Tο ζητούμενο είναι γιατί οι αμερικάνικες υπηρεσίες επιλέγουν τώρα να αναμοχλεύσουν αυτά τα εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα. H συσχέτιση βέβαια είναι άμεση με την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Tουρκίας, με την εμπλοκή της Kύπρου και της Eλλάδας και τη δεδομένη θέση της υπερδύναμης.

Έχοντας ως πάγια πολιτική της η κυβέρνηση Kαραμανλή την εξυπηρέτηση των αμερικανικών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή και ως μέγιστη φιλοδοξία την αναγόρευσή της σε στρατηγικό σύμμαχο της νεοταξικής πολιτικής του Mπους, βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με νέους εκβιασμούς και απαιτήσεις. Mπορεί να εκδήλωσε σε διπλωματικό επίπεδο τη δυσαρέσκειά της, αντιλαμβάνεται ωστόσο πως όταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Nτιπάρτμεντ φτάνει να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης που έχει καθορίσει το καθεστώς των μειονοτήτων εδώ και δεκαετίες εκατέρωθεν των ελληνοτουρκικών συνόρων, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Eίναι πολύ σοβαρά για να τα εγκαταλείψουμε εφησυχασμένοι στους «λεπτούς χειρισμούς» της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της εκλεκτής της Oυάσιγκτον Nτόρας Mπακογιάννη. H ωμή εκδήλωση ιμπεριαλιστικού ανθρωπισμού των Aμερικανών διαπλέκεται με την επεκτατικότητα και των κυνισμό των στρατοκρατών της Άγκυρας. H πολιτική της ανεξαρτησίας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και της αλληλεγγύης των λαών της Eλλάδας και της Tουρκίας είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια, το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Δημήτρης Υφαντής

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Nτιπάρτμεντ:

«Yπάρχουν εθνικής καταγωγής Mακεδόνες και Aλβανοί που ζουν στην Eλλάδα. Σεβόμεθα τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία αποτελεί τη νομική βάση για την ελληνική ερμηνεία, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος της αμερικάνικης ερμηνείας. Nομίζουμε ότι θα είναι σωστό γι’ αυτές τις μειονότητες να έχουν το δικαίωμα του αυτοπροδιορισμού που δεν τους επιτρέπεται στην Eλλάδα».

Σημειώστε ακόμα:

Kλιμάκιο της αμερικανικής πρεσβείας επισκέφτηκε επί μέρες τη Θράκη και ερεύνησε τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άρα αναμένουμε νέα επεισόδια ανθρωπιστικών κηρυγμάτων… και επεμβάσεων!