ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

εν τάχει & αραδιαστά

Προσοχή, Προσοχή! Εχθρός η «βίαιη ριζοσπαστικοποίηση»

Το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες, 4-5/12), ξαναασχολήθηκε με τον «Ενιαίο Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» και εξέτασε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ένταση της καταστολής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά στη «βίαιη ριζοσπαστικοποίηση», που «είναι το φαινόμενο όπου άτομα ασπάζονται ορισμένες απόψεις, γνώμες και ιδέες, που μπορεί να οδηγήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 της απόφασης-πλαίσιο για την τρομοκρατία». Στην κατηγορία της «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης» αναφέρονται η «καταχρηστική ερμηνεία του Ισλάμ» αλλά και «κάθε βίαιη ριζοσπαστικοποίηση, εθνικιστική, αναρχική, αυτονομιστική, ακροαριστερή ή ακροδεξιά».

Η Γηραιά Ήπειρος αμερικανοποιείται ταχύτατα. Σε μια εγκυκλοπαίδεια διαβάζουμε στο σχετικό λήμμα για τα πολιτικά κόμματα στις ΗΠΑ: Radicals: ANARCHISTS, COMMUNISTS, FASCISTS, NAZIS & OTHERS. Μετάφραση: Ριζοσπάστες: αναρχικοί, κομμουνιστές, φασίστες, ναζιστές και άλλοι..

Ο νοών νοείτω…

«Αμερική, Αμερικήείσαι μια χώρα μαγική»

Κάπως έτσι τραγουδούσε πριν από χρόνια ο Γιώργος Κοινούσης. Στα χνάρια του ο Γ. Παπανδρέου, εκπροσωπώντας

όχι το ΠΑΣΟΚ αλλά τη Σοσιαλιστική Διεθνή, «τραγούδησε» στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που έγινε στην Πορτογαλία με θέμα «Παγκόσμιες προκλήσεις και προοδευτικές πολιτικές». Μεταφέρουμε ορισμένους στίχους του «τραγουδιού»: «Η άνοδος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ μπορεί να σηματοδοτήσει ένα βήμα για μια νέα προσέγγιση στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και του Ιράκ…», «…η Σοσιαλιστική Διεθνής πρέπει να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ με πρώτο στόχο την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Λόγια που ίσως να χρειάζονταν περισσότερη προσοχή

«Σε παλαιότερες εποχές θα ήμασταν υποχρεωμένοι να υποτιμήσουμε τη δραχμή. Σήμερα μπορεί να υποχρεωθούμε να υποτιμήσουμε την ποιότητα της ζωής μας, γιατί πίσω απ’ την επίπλαστη ευφορία του παρόντος διαγράφεται, αν δεν αλλάξουμε ρότα, ένα σκληρό μέλλον για όλους». Δεν τα λέει ένας λαϊκός άνθρωπος (αυτός δε θα σκεφτόταν να υποτιμήσει τη δραχμή). Τα λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Τα λέει γιατί επιζητεί μεγαλύτερα κέρδη και περισσότερες μεταρρυθμίσεις υπέρ του κεφάλαιου. Σήμερα δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη δραχμή. Χάθηκε αυτή η ρυθμιστική δυνατότητα του κράτους, χρειάζονται άλλες μεταρρυθμίσεις, γιατί αλλιώς «δεν είμεθα αναταγωνιστικοί». Ποιος θα υποχρεωθεί, ποιος ήδη υποχρεώνεται να υποτιμά την ποιότητα της ζωής του; Μα φυσικά αυτός που δεν έχει φωνή, ο λαϊκός άνθρωπος. Μια διόρθωση: δεν «υποτιμάει την ποιότητα» κ.λπ., αλλά δίνει έναν αγώνα επιβίωσης. Όσο για την «επίπλαστη ευφορία του παρόντος», ίσως το βιομηχανικό κεφάλαιο ζηλεύει τα κέρδη του τραπεζικού και την επέκταση των δανείων. Επίπλαστη ευφορία με εορτοδάνεια και δάνεια θέρμανσης…

Αφού ο Πάπας πάει στην Πόλη, να μην πάει ο Χριστόδουλος στο Βατικανό;

Γιορτές έρχονται, και ο Χριστόδουλος θα ταξιδέψει. Θα πάει στο Βατικανό και ίσως σε κάνα ξενοδοχείο μετά να ξεκουραστεί στέλνοντας το λογαριασμό σε κάποιο θεοφοβούμενο και πιστό εφοπλιστή, όπως κάνει συνήθως. Στη Ρώμη, ο αρχιεπίσκοπος θα ενώσει τη φωνή του ενάντια στην τάση αποχριστιανικοποίησης της Ευρώπης. Αυτή η τάση (όπως ισχυρίζεται η Εκκλησία της Ελλάδας) μπορεί να ενισχύεται κατά καιρούς από λαθεμένες επιλογές των χριστιανικών Εκκλησιών, αλλά σίγουρα αβαντάρεται από τη «συνεχή διάθεση αμφισβήτησης εκ μέρους μερίδος της επιστημονικής κοινότητας της υπάρξεως Θεού».

Δεν είναι μακριά η Αμερική (ΗΠΑ) όπου αμφισβητείται η θεωρία του Δαρβίνου και απαγορεύεται η διδασκαλία της σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Φονταμενταλισμός; Ναι, η αμερικανοποίηση είναι ο σύγχρονος σκοταδιστικός φονταμενταλισμός και μαζί του έχουν συνεταιριστεί οι περισσότερες χριστιανικές Εκκλησίες.

Καμιά φορά ο Πάγκαλος…

«Είπε ο κ. Καραμανλής ότι δεν θα αφήσει τους νταβατζήδες να κυβερνούν αυτό τον τόπο. Περιμέναμε να δούμε αίμα νταβατζήδων στον δρόμο, κεφάλια νταβατζήδων κομμένα, νταβατζήδες να φεύγουν από τη χώρα εγκαταλείποντας άνομα κέρδη. Δεν ξέρω ποιοι είναι αν είναι νταβατζήδες, αλλά αν είναι αυτοί που είναι, δόξα τω Θεώ, μια χαρά περνάνε». Θ. Πάγκαλος, σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στη Θεσσαλονίκη.

Διάγνωση: «Περιθωριακό ζήτημα»

Άλλοι 271 καθηγητές ΑΕΙ θεώρησαν χρέος τους να τοποθετηθούν με κείμενο που τιτλοφορείται «Μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου με πυξίδα την κοινή λογική». Για το επίμαχο θέμα της κατάργησης του άρθρου 16 αποφαίνονται: «Τα ιδιωτικά και μη κερδοσκοπικά αποτελούν περιθωριακό ζήτημα έναντι του στοιχήματος της ποιοτικής αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο θα κριθεί στο χώρο του δημόσιου πανεπιστήμιου». Κακομοίρα κοινή λογική, τι παθαίνεις στα χέρια των «ειδικών»! Σου αλλάζουν τον μπούσουλα…

Η ώρα της τιμωρίας

Μετά από μια μεγάλη απεργία ώρα να πέσουν… κεφάλια. Έτσι το ΥΠΕΠΘ στέλνει την εγκύκλιο για την αναπλήρωση στα Δημοτικά, σπάζοντας του δασκάλους σε 3 κατηγορίες απεργών, που θα πρέπει να «επιλέξουν» να αναπληρώσουν Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι και εκδρομές – ανάλογα με το πόσο απείργησαν. Κι επειδή, μάλλον δεν ιδρώνει το αυτί πολλών απεργών, έχει συνέχεια: Με Υ.Α., σε δεύτερη φάση στα σχολεία, δεν «υποχρεώνει» τους απεργούς να αναπληρώσουν, αφού μπορούν και συνάδελφοι (που θα αποζημιωθούν καλά!) ή στην ανάγκη οι διευθυντές! Αφού δεν υποτάσσονται, λοιπόν, και δεν κάθονται «σούζα» μερικοί μερικοί, ας φαγωθούν μεταξύ τους!

Και η ώρα της πάταξης…

Γιατί ο «Έλληνας –ακόμη και ανήλικος!- θέλει βούρδουλα». Έτσι το ΥΠΕΠΘ απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα σε όλους τους σχολικούς χώρους. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται μέχρι και με 5νθήμερη. Για τους καθηγητές η απαγόρευση αφορά την τάξη, και ο παραβάτης μπορεί να φτάσει μέχρι και σε πειθαρχικό! Έτσι το ΥΠΕΠθ «νίπτει τα χείρας του» και από τη βαρβαρότητα της Αμαρύνθου και από τις βλαβερές επιπτώσεις των κινητών – κι ας «επιβάλλονται» από την αγορά, τώρα υπάρχουν μέτρα!

Bγήκαν λάδι οι κουμπάροι

Mετά από περίπου δύο μήνες αποφυλακίστηκαν με εγγύηση και περιοριστικούς όρους οι τρεις «κουμπάροι» που εμπλέκονται στην υπόθεση εκβιασμού της MEBΓAΛ για το περιβόητο καρτέλ του γάλακτος.

Oι εκλεκτοί της N.Δ. πλέον από το σπίτια τους μπορούν να αναλύσουν διεξοδικά τι δεν πήγε καλά και να σχεδιάσουν τις επόμενες business τους, με πιο καθαρό μυαλό και προσεκτικότερο… σχεδιασμό.

Θυμάστε εν μέσω συλλήψεων τους κυβερνητικούς παράγοντες να κάνουν λόγο για «μηδενική ανοχή στη διαφθορά» και το γραμματέα της N.Δ. Λευτέρη Zαγορίτη, απαντώντας σε ερώτηση, να δηλώνει με στόμφο: «τις χειροπέδες τις είδατε;».

H «τυφλή» και «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη για μια ακόμα φορά έκανε τη… δουλειά της. Oι μικροπαραβατικές συμπεριφορές, οι λαθρομετανάστες, ή τα βαποράκια μπορεί να μένουν στοιβαγμένοι για μήνες στα άθλια κελιά, αλλά οι «κουμπάροι» μπορούν να πάνε σπίτι τους, αφού η δικαιοσύνη εκτιμά ότι δεν είναι ύποπτοι για διάπραξη άλλου αδικήματος ή για φυγή από τη χώρα. Γιατί να φύγουν, άλλωστε; Πού θα βρουν καλύτερα;