ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

εν τάχει & αραδιαστά

Ωραίος ο Ερντογάν…

Σε δηλώσεις του προς τον τύπο ο Ταγίπ Ερντογάν (κουμπάρος του Κ. Καραμανλή) είπε χωρίς καμιά συστολή πως, αν διεξαχθούν πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ ενάντια στους κούρδους, αυτό δεν χρειάζεται να πολυλέγεται, δεν θα το ανακοινώσουν οι τουρκικές αρχές. Βλέπετε, υπάρχουν πράγματα που γίνονται ωμά, κυνικά, χωρίς καν να λέγονται. Τι ακριβώς συμβαίνει στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία, πόσο και πότε γίνονται επιχειρήσεις καταδρομών ενάντια στους κούρδους, κάθε πότε βομβαρδίζονται κάποιες κουρδικές θέσεις, ε, όχι και να τα λέμε όλα…

Ζαλιστήκαμε από δόση αμερικανικών επισκέψεων

Ο Μπους πήγε στα Τίρανα (το ρολόι το είχε κρύψει στη τσέπη του προσβάλλοντας τους Αλβανούς, αφού έντεχνα κυκλοφόρησε η είδηση ότι του το έκλεψαν) και μετά στη Σόφια. Τέτοιες χαρές και εκδηλώσεις ο Μπους ούτε στην πατρίδα του δεν τις γνωρίζει. Μετά ήρθε ο Μπερνς στην Αθήνα. Γιόρτασε τα 60 χρόνια του σχέδιου Μάρσαλ, μίλησε με κυβερνητικούς και αντιπολιτευόμενους. Κάτι είπε και για το αέριο και τους αγωγούς. Μετά ήρθε η σειρά του Αλ Γκορ, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και νυν «οικολογικά» ευαίσθητου, που μίλησε στο Μέγαρο. Αφού έσπειρε τα Βαλκάνια με απεμπλουτισμένο ουράνιο στον πόλεμο του 1999, τώρα νοιάζεται για τη συνθήκη του Κιότο. Το πάνελ συμπληρώθηκε από την παρουσία των εκπροσώπων της J.P. Morgan, του αμερικάνικου κολοσσού Ροκφέλερ, στην ελληνική βουλή για την υπόθεση των ομολόγων. Δεν είναι και λίγα μέσα σε τόσο μικρό διάστημα.

Λαλιώτης για όλες τις δουλειές

Διαβάζουμε ότι ο κ. Λαλιώτης ξαναεγκαταστάθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη και μετέχει στον κεντρικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ. Όμως διαβάσαμε μια φράση στο «Βήμα» (15/6) που μας φάνηκε ενδιαφέρουσα για την περίπτωση Λαλιώτη. «Η επιστράτευση Λαλιώτη είναι κάτι το απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Ο πρώην Γραμματέας είναι ο κατ’ εξοχήν “άνθρωπος της επόμενης ημέρας των εκλογών” για το ΠΑΣΟΚ, από όποια πλευρά κι αν θέλει κανείς να προσεγγίσει το ζήτημα». Λαλιώτης για όλες τις δουλειές και ειδικά για τη «συνοχή» του «κινήματος» μετά τις εκλογές…

Είναι πολλά τα βίντεο…

Όπως φαίνεται η προβολή ενός βίντεο, έστω και 1 χρόνο μετά, που απεικονίζει την κτηνωδία που βασιλεύει μέσα στα αστυνομικά τμήματα –κι όχι μόνο σε αυτό της Ομόνοιας– προκάλεσε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του δημοκρατικού κόσμου. Από ό,τι φαίνεται, ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά βίντεο – και ήδη άρχισαν να δημοσιεύονται και άλλα που αποθανατίζουν εξευτελισμούς ξένων γυναικών από τα αστυνομικά όργανα μέσα στα τμήματα.

Πριν λίγο καιρό είχε συγκλονιστεί η κοινή γνώμη από τις βιντεοσκοπήσεις ερωτικών σκηνών και ομαδικών βιασμών και ρατσιστικών τραμπουκισμών από νεαρούς μαθητές.

Η βιντεοσκόπηση έγινε μόδα και μορφή επίδειξης, αρχικά. Ο μπάτσος-κτήνος που βιντεοσκοπεί το κάνει για να το διαδώσει, για να κάνει και επίδειξη. Μετά, βλέπουμε ότι οι παντός είδους βιντεοσκοπήσεις γίνονται και μέσα εκβιασμού. Όποιος έχει στην κατοχή του τέτοιο υλικό (ποιοι άραγε μπορούν να το έχουν και να το διοχετεύουν;), αποκτά μια ακόμα δύναμη που τη χρησιμοποιεί όπως θέλει.

Αφού γεμίζουν τη ζωή μας με κάμερες και με βίντεο, ας βγούνε όλα στη φόρα μπας και τελειώσουμε με αυτό το βίτσιο και η κοινωνία ζητήσει να καταστραφούν βασικά οι μηχανισμοί αστυνόμευσης, παρακολούθησης, καταγραφής κάθε πλευράς της ζωής μας. Παραδείγματος χάριν, για να εξαλειφθεί η κτηνωδία δεν χρειάζεται μεγάλη τεχνολογία, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ανεξέλεγκτη. Χρειάζονται συλλογικά, μαζικά κοινωνικά αντανακλαστικά.

Το βιολί τους αυτοί…

Συνέρχονται στις Βρυξέλλες σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να δούνε –μετά τις γαλλικές εκλογές και την αποχώρηση του Τόνι Μπλερ από την αγγλική κεντρική πολιτική σκηνή– ποιο θα είναι το μέλλον της. Δεν κρύβουν ότι νοιάζονται για μια μορφή ευρωσυντάγματος. Αν τα βρούνε, δεν έχουν καθόλου πρόβλημα να επαναφέρουν το ζήτημα. Το βιολί βιολάκι. Δεν θέλουν οι λαοί και οι εργαζόμενοι τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού; Την θέλουν οι ισχυροί. Δεν παραιτούνται ούτε στιγμή από το στόχο αυτό. Για να δούμε όμως αν θα τα βρούνε…

30.000 ακόμα

Παρά τις παρόλες για απαγκίστρωση από το Ιράκ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν άλλους 30.000 στρατιώτες στη δοκιμαζόμενη αυτή χώρα. Το ημερήσιο δελτίο ειδήσεων αναφέρει πάντα απώλειες σε ζωές αμερικανών στρατιωτών και οι σύμμαχοι δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία να αυξήσουν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ (πλην φυσικά του λοχία των ΗΠΑ, την Αγγλία).

Πάγκαλος, παγκάλου μάτι…

Το θράσος του ανθρώπου αυτού είναι απίστευτο. Παίζουν ρόλο τα γονίδια από τον παπού του; Παίζουν ρόλο ειδικά του χαρακτηριστικά; Δεν ξέρουμε επακριβώς. Ξέρουμε όμως ότι δεν είναι τυχαίες οι τοποθετήσεις του και η αντιδημοκρατική του κατρακύλα (θυμηθείτε τι υποστήριζε για το κίνημα των φοιτητών πριν λίγο καιρό). Δηλώσεις του ενάντια στα μικρά κόμματα που δεν θέλουν συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να υποστηριχτούν και ο χαρακτηρισμός του Ριζοσπάστη σαν του «χυδαιότερου εντύπου που υπάρχει» δείχνουν μια αντιδραστική νοοτροπία και φασίζουσα στάση.