ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

εν τάχει & αραδιαστά

Πράξη βίας…

Μεμονωμένη πράξη βίας, χατακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντώναρος, και όχι βασανιστήρια, τα νέα κατορθώματα των πραιτόρων της αστυνομίας σε βάρος κρατουμένου.

Ποια είναι η διαφορά, θα αναρωτηθείτε; Απλά, σαν πράξη βίας τιμωρείται με επίπληξη από τη διοικητική έρευνα και αθωώνεται πανηγυρικά στο δικαστήριο. Όχι παίζουμε….

Είναι και ο κ.Αθανασόπουλος…

Που άφησε την Toyota και ήρθε να αναλάβει τη ΔΕΗ, να τη σώσει. Και τα κατάφερε. Δεν τινάχθηκε όλο το σύστημα της ΔΕΗ στον αέρα, μόνο το μισό. Μικρή επιτυχία είναι; Ε, δεν πρέπει να πάρει ένα στοιχειώδη μισθό ο άνθρωπος; Πώς θα έχει κίνητρο να φέρει αποτελέσματα; Απλή καπιταλιστική λογική. Πάρε λοιπόν 400.000 ευρώ το χρόνο και βλέπουμε, έχουμε και έξτρα μπόνους.

…και αμέσως απέδωσε ο άνθρωπος

Τι σου είναι το κίνητρο! Επτά με οκτώ χιλιάδες εργαζόμενοι περισσεύουν στη ΔΕΗ – να απολυθούν. Άξιος ο μισθός κύριε Αθανασόπουλε. Και σε επίπεδα Αράπογλου σας βλέπω, αν συνεχίσετε έτσι. Τι είπατε; Συντήρηση των πυλώνων; Μα, αυτά θα ψάχνουμε τώρα; Το ζήτημα είναι να μειωθεί το κόστος. Με όποιο κόστος. Αρκεί να μειωθεί το κόστος. Απλή νεοφιλελεύθερη λογική. Άλλωστε, το όποιο πρόβλημα υπάρχει μέχρι να καούν τα δάση. Μετά, δεν υπάρχει ανάγκη για συντήρηση των πυλώνων. Τι εύκολα που λύνει τα προβλήματα ο νεοφιλελευθερισμός! Κι ο Αθανασόπουλος: μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Αλλη μια πρωτιά στην Ευρώπη

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (24,6%) μεταξύ των νέων ηλικίας κάτω των 25 χρόνων έχει η χώρα ανάμεσα στους 27 της Ευρώπης, και σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο κοινοτικό όρο (15,3%). Το ίδιο υψηλή είναι και η ανεργία μεταξύ των γυναικών, με 13,3% τον Μάρτιο, έναντι μέσου κοινοτικού ποσοστού 8,6%. Στα ποσοστά αυτά βέβαια δεν καταγράφονται εκείνες και εκείνοι που δουλεύουν με μερική απασχόληση, με συμβάσεις έργου ή σε πρόσκαιρη απσχόληση. Και είναι οι περισσότεροι, καθώς συστηματικά καταργούνται θέσεις πλήρους απασχόλησης και αντικαθίστανται από τις λεγόμενες ευέλικτες θέσεις εργασίας. Βλέπετε , η μερική δουλειά με μερική αμοιβή και μερική ζωή δεν αποτελεί πρόβλημα για το νεοφιλελευθερισμό. Αυτή η μερική ζωή είναι άλλωστε το μόνο που μπορεί να προσφέρει.

Μετά την Πάρις Χίλτον, ο Λίμπι

Λίγο πριν το αμερικάνικο Εφετείο ζητήσει την άμεση φυλάκιση του πρώην συμβούλου του αντιπροέδρου Τσέινι, παρενέβη ο πρόεδρος Μπους. «Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι υπερβολική», είπε. Και έτσι του χάρισε την ποινή φυλάκισης των 30 μηνών. Μένει μόνο να καταβληθεί ένα μικρό πρόστιμο που θα βγει ρεφενέ, βρε αδερφέ.. Για όσους δεν θυμούνται, ο κύριος Λίμπι είχε καταδικαστεί για ψευδορκία, ψευδομαρτυρία και παρεμπόδιση της ομοσπονδιακής έρευνας για την εσκεμμένη διαρροή στα ΜΜΕ ότι η σύζυγος ενός διπλωμάτη, που κατηγορούσε την κυβέρνηση Μπους για τα ψεύδη της στον πόλεμο του Ιράκ, ήταν μυστική πράκτορας… Ναι, αλλά ο Λίμπι είναι φίλος.

Φάκελος για ταξιδιώτες

Με πρόταση του Ιταλού επιτρόπου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φ. Φρατίνι, από το επόμενο φθινόπωρο θα φακελώνονται όλοι όσοι ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρώπης και προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν. Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στο γνωστό οπλοστάσιο των «μέτρων» για την αντιμέτωπιση της τρομοκρατίας. Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο Ιταλός επίτροπος στη συνεργασία για τη δημιουργία του συστήματος πληροφοριών όλων των μελών της ΕΕ, και ιδίως εκείνων που θεωρούν ότι δεν αποτελούν στόχο τρομοκρατικής ενέργειας. Η πρόταση αυτή ρίχνεται στο τραπέζι μετά την συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ να ανταλλάσσουν στοιχεία που αφορούν όσους ταξιδεύουν από την Ευρώπη στις ΗΠΑ και να παραδίδονται στις μυστικές υπηρεσίες για φύλαξη και ανάλυση έως και 15 χρόνια.. Είναι αυτό που λέμε, χώρος ελεύθερης διακίνησης πολιτών.

…και μια τελευταία θέση

Μόλις 39 αιτήσεις ασύλου έγιναν δεκτές στην χώρα το 2005 από τις πάνω από 2.000 που υποβλήθηκαν (σε ποσοστό: 1,9%). Η επιτυχία αυτή κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη στις αρνήσεις ασύλου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όπου το ποσοστό αποδοχής αιτήσεων έφθασε τον ίδιο χρόνο στο 32%. Ο επίσημος, θεσμικός ρατσισμός σε βάρος των οικονομικών μεταναστών μπορεί να ησυχάζει τις (ανύπαρκτες) τύψεις του με φιλανθρωπικές εκδηλώσεις των γνωστών κυριών της πλουτοκρατίας για τη φτώχεια, την πείνα κ.λπ. Έτσι βολεύεται και η ελληνική οικονομία, που καταγράφει θαύματα από τα φθηνά μεροκάματα των ανυπεράσπιστων οικονομικών μεταναστών και των Ελλήνων βέβαια εργαζόμενων.

Πληροφορίες που λένε ότι το μέτρο πάρθηκε για την προστασία των μεταναστών από τους ατσίδες του Πολύδωρα δεν έχουν επίσημα επιβεβαιωθεί…

Κέρδη και Ζημιές

47% αυξήθηκαν οι τιμές των πετρελαιοειδών τα δύο τελευταία χρόνια. Αντίστοιχη ήταν η επιβάρυνση των καταναλωτών που φορτώθηκαν τα βάρη όχι μόνο των καυσίμων αλλά και όλων των προϊόντων πρώτης ανάγκης που ανατιμήθηκαν ανάλογα. Αυτή είναι η αγορά, αυτοί είναι οι νόμοι της. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη των εταιρειών που ασχολούνται με την εμπορία και διακίνηση πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 9%, και έφθασαν τα 114 εκατομμύρια ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος βέβαια έκλεψαν οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου. Είπαμε, αυτή είναι η αγορά, αυτοί είναι οι νόμοι της.

Στους ιδιώτες οι παραλίες

Μετά τον παραδειγματικό αγώνα του δημάρχου Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη και των πολιτών από κάθε σημείο της Αθήνας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του λεκανοπεδίου, ήρθε η απάντηση της κυβέρνησης Καραμανλή. Οι παραλίες της Αττικής παραχωρούνται δια της πλαγίας οδού στους ιδιώτες. Με προγραμματική συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του Δήμου Γλυφάδας, οι πέντε παραλίες της περιοχής παραδίδονται στη δημοτική αρχή. Στη συμφωνία προβλέπεται η ανάθεση σε ιδιώτες του έργου της ανάπλασης των παραλιών μέσω της μεθόδου της αυτοχρηματοδότησης. Έτσι, θα μείνουν σε ιδιωτικά χέρια οι παραλίες για άγνωστο χρόνο και μέχρι να αποζημιωθούν ικανοποιητικά για τις «επενδύσεις» που θα πραγματοποιήσουν. Το κόλπο, αν και νέο στη μορφή, είναι παμπάλαιο στη σύλληψη, και μάλιστα πολύ αποδοτικό.

Προετοιμασία ξεπουλήματος του ΟΤΕ

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε μέχρι τώρα να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ ολοκληρωτικά, αν και ήδη το 54% των μετοχών του ελέγχεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Από τη δύσκολη θέση επιχειρεί να τη βγάλει ο γνωστός για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό, διευθύνων σύμβουλος Π. Βουρλούμης. Πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ είναι η απορρόφηση της ΟΤΕΝΕΤ από τον ΟΤΕ και το κλείσιμο πολλών εμπορικών καταστημάτων για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας και μισθοδοσίας του οργανισμού. Με αυτό το νέο, πιο θελκτικό πακέτο ξεπουλήματος, αναζητείται ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής, δηλαδή μια ξένη πολυεθνική εταιρεία των τηλεπικοινωνιών. Και για την περίοδο της αναμονής αλλά και για τις υπηρεσίες του, ο καλός διοικητής έκανε αύξηση του μισθού του κατά 70%.