Ελεύθεροι χώροι και κινήματα πόλης, του Νίκου Νούλα

Μια πετυχημενη εκδηλωση

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 27/2 η εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης "Αριστερά!" με θέμα "Ελεύθεροι χώροι και κινήματα πόλης".

Οι κινήσεις πολιτών του νομού, επιστήμονες και πλήθος ενεργών πολιτών, ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους, εκτός από τις επιμέρους θεματικές, και την "ανάγκη του συντονισμού, της αλληλοενημέρωσης και αλληλοβοήθειας των κινήσεων πολιτών του νομού μέσα από ένα Πανθεσσαλονίκειο Δίκτυο, ανοιχτό σε όλες τις πρωτοβουλίες πολιτών, που θα δρα με βάση ένα ελάχιστο πρόγραμμα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και της ποιότητας ζωής" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Μαριάννα Μπρεκάση, εκθέτοντας την πρόταση εκ μέρους των διοργανωτών.

Στην κατεύθυνση της ενωτικής δράσης κινήθηκε και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, αναφερόμενος στους κεντρικούς δύο αγώνες που δόθηκαν στο Δήμο, στην παραλία και στο αεροδρόμιο. "Τραβώντας μπροστά σε αυτούς τους αγώνες με αποφασιστικότητα, καταφέραμε να συσπειρώσουμε τοπικές κινήσεις και εκπροσώπους δήμων από όλο το νομό. Λειτουργήσαμε σαν σπίθα. Αυτό ίσως αποτελεί μια εμπειρία που έχω να σας μεταφέρω από τις δράσεις μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Επίσης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας αριστερός δήμαρχος και στα διλήμματα που μπαίνουν για να αναδειχτεί μια άλλη οπτική. "Ένα μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι να κάνουμε τους πολίτες (υπαλλήλους του Δήμου και μη) να αντιληφθούν ότι μόνο με την ενεργοποίηση όλων μας μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στη ζωή μας", ήταν μια σημαντική επισήμανση που δείχνει μια άλλη οπτική…

Από κάποιους ομιλητές υπήρξαν αναφορές σε τοπικές κινήσεις πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως ο αγώνας ενάντια υπογραφή της ληστρικής και σκανδαλώδους σύμβασης για τον Ελαιώνα μεταξύ της ΠΑΕ-ΠΑΟ και του Δήμου Αθηναίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αγώνα που δίνει η Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας "ΚΙΝΩ" ενάντια στην κατασκευή των τερατουργημάτων που ονομάζονται Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στη Μεσσηνία. Η Νομαρχιακή Κίνηση "Αριστερά!" έκφρασε την αλληλεγγύη της και τη συμφωνία της για δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου που θα δρα για το θέμα με οργανωμένο τρόπο.

Η Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης "Αριστερά!", το επόμενο διάστημα, καλείται μαζί με όλες τις συλλογικότητες και τους φορείς που το επιθυμούν να πάρει πρωτοβουλίες για συνεύρεση όλων των διάσπαρτων αντιστάσεων του νομού: από τις πρωτοβουλίες για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων σε χώρους πράσινου μέχρι το κυκλοφοριακό και την υποθαλάσσια αρτηρία και από τις εκτεταμένες αμμοληψίες για την επέκταση του αεροδρομίου μέχρι τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του νομού, όπως η καταστροφή της λίμνης Κορώνειας, η παραμονή των τοξικών στο πρώην εργοστάσιο της ΔΥΑΝΑ και το πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη.

Νίκος Νούλας