Εκλογές σε ΑΕΙ – ΤΕΙ: Να ακουστεί δυνατά η φωνή της εξεγερμένης νεολαίας, του Στρατή Λαμπρίδη

Είναι προκλητικοί! Θέλουν να συναινέσουμε στη σφαγή μας, θέλουν να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Θέλουν να διαιωνίσουν ένα σύστημα σκανδάλων, διαφθοράς, αναξιοπρέπειας, κερδών για τους λίγους και πείνας για τους πολλούς. Όταν κερδοσκοπούσαν δεν είπαν στους εργαζόμενους “ελάτε να μοιραστούμε τα κέρδη μας”. Σήμερα που ζορίζονται, λένε “ελάτε να πληρώσετε την κρίση”. Και προσφέρουν μισή δουλειά, μισό μισθό, μισή ζωή.

Η κρίση δεν είναι δικιά μας

Εχθρός τους είναι τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας. Εχθρός μας είναι οι πολιτικές που τόσα χρόνια οδηγούν τις νέες γενιές στο περιθώριο και τη χώρα στη χρεοκοπία. Όμως όσο ζούμε στο πετσί μας τις πολιτικές του αποκλεισμού, της απόγνωσης, της αβεβαιότητας, θα είμαστε όλο και πιο οργισμένοι. Και η οργή μπορεί να γίνει έκρηξη που θα πάρει και θα σηκώσει όλους αυτούς που τόσα χρόνια μας δουλεύουν, μας κοροϊδεύουν, μας συκοφαντούν. Και στις κραυγές τους για τις θυσίες που πρέπει να κάνει όλη η κοινωνία απαντάμε: Δική σας η κρίση, δική μας η λύση – το σύστημά σας να ανατραπεί.

Παιδεία και εργασία: θυσία στο κεφάλαιο

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ έδωσαν το “παρών” για να… διευκολύνουν το ξεπούλημα του δημόσιου πανεπιστημίου στους ιδιώτες, την εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ΚΕΣ, την άρση του ασύλου. Να υπερασπιστούν το νόμο-πλαίσιο και να επιταχύνουν την εφαρμογή του. Κι αν δεν τα κατάφεραν όσο θα ήθελαν, είναι γιατί το φοιτητικό κίνημα στάθηκε απέναντι στις πιο επιθετικές επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Να υπερασπίσουμε ακόμη περισσότερο σήμερα το δικαίωμα να σπουδάζουμε δωρεάν, να έχουμε πτυχία με αξία, το μέλλον μας να μην πετιέται στην ανεργία, τη μερική απασχόληση, την ανασφάλεια. Να σηκώσουμε το κεφάλι και να αμφισβητήσουμε το ρόλο του θύματος που το σύστημα μας επιφυλάσσει. Είμαστε μια γενιά που της ζητάνε τα πάντα: ένα σωρό πτυχία, λαμπρά μεταπτυχιακά, εργασιακή εμπειρία, μισό μισθό, γεμάτο βιογραφικό, μερική απασχόληση, ευελιξία και ανασφάλεια.

Πρόταση για ένα κοινό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς

Είμαστε με την Αριστερά των αγώνων, της εξέγερσης, της ενότητας. Την Αριστερά που δίνει κάθε μικρή και μεγάλη μάχη αλλά κυρίως, που θέλει να δώσει τις επόμενες από καλύτερες θέσεις. Η Αριστερή Ενότητα είναι γέννημα των μεγάλων κινητοποιήσεων του 2006-2007, είναι ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε όμως αρκετά βήματα να κάνουμε ακόμα. Και γι’ αυτό, επιμένουμε στο κάλεσμά μας σε όλες τις δυνάμεις του κινήματος: Να ενωθούμε σε μια γραμμή πραγματικής ανυπακοής. Επιμένουμε για τέταρτη συνεχή χρονιά στη συγκρότηση ενός κοινού ψηφοδελτίου της Αριστεράς. Την ώρα που ο αντίπαλος συσπειρώνει όλες του τις εφεδρείες, είναι αυτοκτονία για το κίνημα κάθε ανθενωτική λογική που διαιρεί αντί να ενώνει το λαό, τη νεολαία, τους προοδευτικούς ανθρώπους, το κίνημα.

Στρατής Λαμπρίδης


Μέσα από τα αμφιθέατρα

Αθήνα: Τη μετατροπή του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων σε μουσείο πρότεινε ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Με την αγαστή συνεργασία του μπετοφρενή Δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα-τα μπαζώνω όλα-Κακλαμάνη, επεξεργάζονται σχέδια εκκένωσης των σχολών του Πολυτεχνείου με στόχο βέβαια να “καθαρίσει” η περιοχή από τους ταραξίες. Επιχειρούν την αποστείρωση του πανεπιστημίου και την κατάργηση του ασύλου σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να καταστείλουν την οργή μιας νεολαίας που συνεχίζει να φωνάζει “οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία”, δείχνοντας το δρόμο για νέους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες.

Θεσσαλονίκη: Η πρωτοβουλία φοιτητών και καθαριστών του ΑΠΘ ενάντια στο απαράδεκτο και μαφιόζικο καθεστώς των εργολαβιών μέσα στα πανεπιστήμια, που συγκροτήθηκε μετά τη δολοφονική επίθεση στην Κ. Κούνεβα, στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει για μια ακόμη φορά το θέμα του ασύλου. Συγκεκριμένα, μέσω του πρυτανικού συμβουλίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αν. Μάνθος, κάλεσε σε αντισυγκέντρωση διαμαρτυρίας την πανεπιστημιακή κοινότητα έξω από την κατάληψη της Πρυτανείας αλλά και σε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων με σκοπό να τρομοκρατήσει και να απομονώσει τον αγώνα των φοιτητών και των εργαζόμενων. Τελικά ο μόνος που απομονώθηκε ήταν ο ίδιος και το ιδιότυπο συντηρητικό μπλοκ που επιχείρησε να συγκροτήσει. Αξιοσημείωτη η ανοιχτή συμπαράσταση που επέδειξε η νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ στον Μάνθο, δίνοντας δείγματα γραφής για τη στάση που θα κρατήσει στο μέλλον απέναντι στα κινήματα.

Πάτρα: Ο άγριος ξυλοδαρμός του 24χρονου φοιτητή Ανδρέα Χρυσικού από δύο αστυνομικούς με πολιτικά, επειδή βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το χώρο που διεξάγονταν συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και μεταναστών, δεν είναι ακόμη ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η δολοφονική επίθεση στον Α. Χρυσικό δείχνει την αντιμετώπιση που θα έχει η νεολαία από τις δυνάμεις καταστολής, ιδιαίτερα μετά το Δεκέμβρη: “είναι νέος; τσακίστε τον”. Το κύμα αλληλεγγύης που ξέσπασε μετά την επίθεση, μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, έχει σκοπό να αναδείξει το ζήτημα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων στην πόλη της Πάτρας αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, κόντρα στη σιδηρόφρακτη δημοκρατία και την τρομοϋστερία που προωθεί η κυβέρνηση. Η Αριστερή Ενότητα προγραμματίζει μεγάλη εκδήλωση με αυτό το περιεχόμενο το επόμενο διάστημα.

Κρήτη: Στο Φυσικό του Ηρακλείου, μετά τη δίμηνη κατάληψη που πραγματοποίησε ο σύλλογος για τα γεγονότα του Δεκέμβρη, επιχειρήθηκε η τιμωρία των αγωνιζόμενων φοιτητών με απειλές για χάσιμο της εξεταστικής. Η Αριστερή Ενότητα κινητοποιώντας τον κόσμο της σχολής απαίτησε με μαζικό και αποφασιστικό τρόπο τη διενέργεια της εξεταστικής και το επόμενο διάστημα αναμένεται θετική απάντηση από τη Συνέλευση Τμήματος. Παρόμοιες τακτικές, με απειλές για απώλεια μαθημάτων λόγω πραγματοποίησης γενικών συνελεύσεων κ.λπ., έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στο πανεπιστήμιο του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, η συσπείρωση αρκετών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στους πανεπιστημιακούς λόγω των εξελίξεων στην ΠΟΣΔΕΠ, έχει σαν αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός μεγάλου κομματιού της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μέσω της Συγκλήτου και των Συνελεύσεων Τμημάτων, παρά τις αντιδράσεις των φοιτητών.

Γιάννενα: Εδώ και δύο περίπου μήνες ήρθε στο φως άλλο ένα “κόλπο γκρόσο” της άρρηκτης συμμαχίας ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και Πρυτανείας. Αυτή τη φορά έγινε γνωστό ότι το κονδύλι των 1.600 ευρώ που δίνεται ετησίως σε κάθε σύλλογο από την Πρυτανεία για λειτουργικές ανάγκες κατέληξε σε τσέπες γνωστών γαλάζιων και πράσινων φοιτητοσυνδικαλιστών. Στα Γιάννενα υπάρχουν 14 σύλλογοι φοιτητών, εκ των οποίων οι 13 εκτιμάται ότι για τρία τουλάχιστον χρόνια κάλυπταν οικονομικές ανάγκες των εμπλεκόμενων παραγόντων του δικομματισμού (3x13x1.600=62.400 ευρώ τουλάχιστον χαμένα σε μπλάνκο, γόμες, μολύβια κ.λπ.). Σημειωτέον, τον σημερινό πρύτανη, ονόματι Ι. Γεροθανάση, τον ψήφισαν από κοινού οι εκλέκτορες της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις προηγούμενες πρυτανικές εκλογές. Η Αριστερή Ενότητα με αφίσα και πολύπλευρες πρωτοβουλίες έχει κινηθεί για την αποκάλυψη του σκανδάλου και την κινητοποίηση του φοιτητόκοσμου.

Βόλος: Φαίνεται ότι η νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ επιχειρεί να πάρει εκδίκηση για την αγωνιστική στάση που κράτησε η ομοσπονδία τα προηγούμενα χρόνια συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στο νόμο-πλαίσιο και την αναθεώρηση του αρ.16. Το μπλοκ της ανακατάληψης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΑΡΜΕ) έρχεται, λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή του, να ποινικοποιήσει τον αγώνα πανεπιστημιακών της Συσπείρωσης, όπως ο Τ. Πολίτης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καταθέτοντας μήνυση για παράνομη απεργία το 2006. Οι δυνάμεις της Αριστερής Ενότητας καταγγέλλουν αυτή την ξεδιάντροπη πρακτική και εκφράζουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον Τ. Πολίτη με συγκέντρωση συμπαράστασης στη δίκη που προγραμματίζεται για τις 29 Απρίλη.

Καβάλα: Στο τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού αερίου του ΤΕΙ εγκρίθηκε μόλις το μισό από το χρηματικό ποσό που ζητήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία του. Η συνειδητή και κλιμακούμενη υποχρηματοδότηση από τη μεριά του υπουργείου σφίγγει τη θηλιά ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα, που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα. Το ενδεχόμενο να περικοπούν δαπάνες για βιβλία και άλλα περιττά –κατά την κυβέρνηση– έξοδα είναι πλέον ορατό. Η Αριστερή Ενότητα το επόμενο διάστημα θα θέσει πλατιά το ζήτημα στους σπουδαστές του ΤΕΙ, ώστε να υπάρξει μια μαζική, έμπρακτη και σαφής απάντηση στα σχέδια που επιχειρούν να υποβαθμίσουν ακόμη παραπάνω τις σπουδές και τα πτυχία μας.