ECOFIN και κυβέρνηση ΝΔ ετοιμάζουν νέα επίθεση, του Σπύρου Παναγιώτου

Παρά τον πακτωλό χρημάτων που ρίχτηκαν για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και τη διάσωση πολυεθνικών από τη χρεοκοπία, ολόκληρη η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Το ΑΕΠ της ΕΕ των 16 υποχωρεί κατά 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τα δημοσιονομικά ελλείμματα τινάζονται στα ύψη (οι 13 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης ξεπέρασαν το όριο του 3%), η βιομηχανική παραγωγή και η κατανάλωση υποχωρούν, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνει και το 2010.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν τα σχέδια της σουηδικής προεδρίας, που προβλέπουν συνέχιση και εμβάθυνση των πολιτικών που οδήγησαν στη σημερινή κρίση και στρέφονται ενάντια στον κόσμο της εργασίας.

Οι προτεραιότητες που έθεσε το διευθυντήριο των Βρυξελλών και έγιναν αποδεκτές προβλέπουν μέτρα για τη συνέχιση των επιταγών του Συμφώνου Σταθερότητας για περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων και δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνέχιση και ανανέωση της στρατηγικής της Λισαβόνας, μετά το 2010, την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών αγορών για τον “έλεγχο των αυθαιρεσιών”, που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

Με απλά λόγια, οι 27 υπουργοί Οικονομικών στρέφουν την προσοχή τους στη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων για τη συγκράτηση των ελλειμμάτων, που όμως δημιουργούνται από τα πακέτα στήριξης στους πολυεθνικούς ομίλους. Παράλληλα επεξεργάζονται πρόσθετους όρους ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με την ανανέωση των πολιτικών βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας (στρατηγική Λισαβόνας).

Αντίθετα, στο στόχαστρο μπαίνουν τα εργασιακά δικαιώματα, με ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας αλλά και δραστικές περικοπές των δαπανών συντάξεων, υγείας και περίθαλψης. Έτσι, με πρόσχημα την κρίση, η ΕΕ φορτώνει τις συνέπειές της στους εργαζόμενους, εξωθώντας στα άκρα τους όρους εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και κάνοντας πιο μακρινή τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση.

Ελληνική κυβέρνηση: Νέα φθινοπωρινή επίθεση

“Οπλισμένη” με τις αποφάσεις του ECOFIN αλλά και υπό το βάρος της κατάρρευσης των δημόσιων εσόδων και την επέκταση της κρίσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας (οικοδομή, τουρισμός, βιομηχανική παραγωγή), η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα φθινοπωρινή επίθεση, η ένταση της οποίας θα καθοριστεί από τις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα από το χρόνο των εκλογών. Μετά τα πρόσφατα εισπρακτικά μέτρα, κανένας δεν παίρνει σοβαρά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα φορολογικά μέτρα το Σεπτέμβρη.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η νέα δέσμη μέτρων θα αφορά την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου. Αλλά, κι έτσι ακόμα, οι οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των εργαζόμενων θα είναι δυσβάστακτες. Οι περικοπές, π.χ., των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία, συντάξεις κ.λπ. αυτόματα θα σημάνουν σημαντική αφαίμαξη των χαμηλών εισοδημάτων για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα λέγονται επίσημα ή αφήνονται να διαρρεύσουν στον Τύπο, είναι:

  • Πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και για τον επόμενο χρόνο.
  • Αλλαγές στο ασφαλιστικό με νέα αύξηση των ορίων ηλικίας.
  • Διάσπαση του ΙΚΑ σε δύο ταμεία, διαφορετικά για συντάξεις και υγεία, με πρόσχημα την εξυγίανση του οργανισμού και αποτέλεσμα τη μείωση των παροχών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.
  • Κατάργηση μεγάλου μέρους των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Θεσμοθέτηση μέτρων μείωσης του κόστους για τους εργοδότες για τους νέους εργαζόμενους. Υιοθέτηση, στην ουσία, της πρότασης ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες καταβάλουν μόνο τα ήδη χαμηλά μεροκάματα ενώ οι ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις καταβάλλονται από τους φορολογούμενους.
  • Μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο και κατάρτιση νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους, με στόχο την κατάργηση των επιδομάτων και τη μείωση των αποδοχών.
  • Θεσμοθέτηση βδομάδας 4 ημερών εργασίας με μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Το φθινοπωρινό τοπίο για τους εργαζόμενους προβάλλει εφιαλτικό. Και θα είναι έτσι, αν η κυβέρνηση αφεθεί ήσυχη να προωθήσει τα σχέδιά της.

Σπύρος Παναγιώτου