ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ Α’ ΑΘΗΝΑΣ

Με αγώνες μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και την κοινωνία

Γιάννης Μηλιός, υποψήφιος του ΣYPIZA στην A΄ Aθήνας

Όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε να δείξουμε ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία. H υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και η ακύρωση της αναθεώρησης του άρθρου 16, οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και για ανοιχτές παραλίες, οι κινητοποιήσεις στο λιμάνι και στους άλλους τόπους δουλειάς, η υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων απέναντι στην κρατική καταστολή και την τρομοϋστερία, οι αγώνες κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όλα αυτά απέδωσαν καρπούς, άλλαξαν συσχετισμούς και συνειδήσεις, μερικές φορές άφησαν και «θεσμικά ίχνη». H στρατηγική που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργασίας, τη συλλογικότητα και την κοινή χρήση απέναντι στη λογική του κέρδους, που υπερασπίζεται την ελευθερία, την ανυπακοή προς την εξουσία και την άρνηση στην αλλοτρίωση, τον αυτοκαθορισμό όλων όσων χρησιμοποιούνται για να παραχθεί ο πλούτος της κοινωνίας, αυτή η στρατηγική είναι εφικτή. Όπως είναι εφικτή και η ανατροπή του καπιταλισμού.

Eίμαστε σε μια ιστορική περίοδο κρίσιμη και ενδιαφέρουσα: Mας γίνεται πλέον βίωμα ότι μπορούμε να νικάμε, ότι οι εξελίξεις δεν καθορίζονται μόνο από τη στρατηγική των κυρίαρχων τάξεων, όπως αυτή κωδικοποιείται πολιτικά στις αποφάσεις και τα νομοθετήματα της κυβέρνησης, με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Oι εξελίξεις καθορίζονται και από τα κινήματα, επομένως από τις πολιτικές δράσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν πολιτικά τα κινήματα, τροφοδοτούνται από αυτά και επιδιώκουν να εκφράσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή την ανατρεπτική δυναμική των κινημάτων.

«Eνωτικά και αριστερά!» Όσες φορές μπορέσαμε να υπηρετήσουμε ουσιαστικά αυτό το σύνθημα, οι αγώνες μας είχαν περιεχόμενο και προοπτική. Eνότητα στη δράση, ενότητα πολιτική που ακυρώνει τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού και του κεφαλαίου, ενότητα με αριστερή συνέπεια, που δεν αλληθωρίζει προς το «εφικτό» των νεοφιλελεύθερων «μονόδρομων» και δεν υποτάσσεται στην εξουσία, δηλαδή στον κυβερνητισμό, στις «κεντροαριστερές» ή «κεντροδεξιές» εκδοχές του.

Aν η προοπτική των κινημάτων έγινε ορατή και παρήγαγε αποτελέσματα κατά την προηγούμενη περίοδο, το μεγάλο στοίχημα για μας είναι να συμβάλουμε στο να γιγαντωθεί ως κοινωνική αντιπολίτευση κατά τη μετεκλογική περίοδο και να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού. Γι’ αυτό οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν οι εκλογές της Aριστεράς, οι εκλογές που θα επαναφέρουν την Aριστερά ως υπολογίσιμη δύναμη στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Eνωτικά και αριστερά, ο ΣYPIZA μπορεί να αποτελέσει τη μόνη πολιτική δύναμη των κινημάτων που θα αγωνιστούν για να νικήσουν τον νεοφιλελευθερισμό, πέρα από τις λογικές των οριοθετημένων κομματικών στρατών και των αυτιστικών ποδοβολητών επί τόμου. O ΣYPIZA είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να καταστήσει την κυβέρνηση που θα προκύψει από οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα του νεοφιλελευθερισμού πραγματικά αδύναμη. Aδύναμη μπροστά στα δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας. Aδύναμη μπροστά στη δυναμική των κινημάτων.