Δήλωση του Γιάννη Φωτόπουλου, αγρότη που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών

Την Τρίτη 25/11 συγκεντρωθήκαμε όλοι οι καπνοπαραγωγοί στον Αχελώο, διαμαρτυρόμενοι για τις τροποποιήσεις στην ΚΑΠ του 2004, όπου μας είχαν πει ότι θα παίρναμε τις επιδοτήσεις μέχρι το 2009 εξολοκλήρου, ενώ τώρα λένε πως θα τις πάρουμε μέχρι το 2013. Και επιπλέον ότι το ’09 θα μας περικόψουν το 50%, ενώ οι παραγωγοί των υπόλοιπων προϊόντων –λάδι, βαμβάκι, κ.λπ. – θα τις πάρουν εξολοκλήρου. Και από τους καπνοπαραγωγούς μόνο, το 50% θα το κρατήσουν για αναπτυξιακά προγράμματα! Εμείς ζητάμε όλο το ποσό να το πάρουν οι δικαιούχοι, γιατί στην Ελλάδα τα αναπτυξιακά προγράμματα… μπορεί να σημαίνουν και φιλέτα για τους μεγάλους! Τέλος πάντων, δεν ξέρουμε πού θα πάνε τα χρήματα και τι είδους ανάπτυξη εννοούν. Και γι’ αυτό κατεβήκαμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε ολόκληρη η επιδότηση να πάει στους παραγωγούς.

Η κινητοποίηση ήταν αρκετά καλή. Θα μπορούσαμε, βέβαια, να είμαστε και περισσότεροι, αλλά, βλέπεις, στις μέρες μας, ήταν ένα θετικό βήμα και μόνο να κατεβεί ο κόσμος στους δρόμους.

Την επόμενη μέρα, γυρίζοντας ο υπουργός από τις Βρυξέλλες, μας υποσχέθηκε –μετά από σχετική απόφαση της ΕΕ– ότι σ’ έναν-ενάμιση μήνα θα ’χει κάνει τροποποίηση για να πάνε τα χρήματα όλα στους παραγωγούς. Τώρα περιμένουμε, δεν ξέρουμε τι θα γίνει.