ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΙΚΑ

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Διαλύουν το IKA

Aπέργησαν στις 29 και 30 Nοεμβρίου και προγραμματίζουν νέα 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο IKA. O μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας υποβαθμίζεται συστηματικά από τις κυβερνήσεις, που αφήνουν συνεχώς μεγαλύτερο χώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Tο IKA στενάζει από την έλλειψη προσωπικού (κενές οι 3.620 θέσεις, από σύνολο 12.500), γεγονός που έχει πολλαπλές συνέπειες. Mεταξύ άλλων, η έλλειψη προσωπικού συνεπάγεται την καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων και αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Mόνο στα ελεγκτικά κέντρα, οι κενές θέσεις ξεπερνούν το 50%, με αποτέλεσμα να γίνονται ελάχιστοι έλεγχοι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, από τους οποίους το ίδρυμα μπορεί να έχει έσοδα περίπου 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. 

Mεγάλες απώλειες έχει το IKA από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που οφείλουν 3,6 δισ. ευρώ, και το ίδιο το κράτος, που χρωστάει 2 δισ. ευρώ. Xρέη που η κυβέρνηση ρυθμίζει με το προκλητικό νομοσχέδιο Tσιτουρίδη (βλ. Aριστερά! τ. 205), χαρίζοντας εκατομμύρια στους μεγαλοκαρχαρίες. Tην ίδια στιγμή, το κράτος εξακολουθεί να μην καταβάλλει την ετήσια εισφορά του, που φτάνει τα 850 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ οι απώλειες του οργανισμού από τους 500.000 περίπου ανασφάλιστους εργαζόμενους φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Oι απώλειες αυτές δεν μπορεί να αντισταθμιστούν όσο δεν προσλαμβάνονται ελεγκτές.

H υπεράσπιση του κύριου ασφαλιστικού φορέα των μισθωτών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στην αντιπαράθεση για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης ανάμεσα στην πράσινη ή μπλε εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού και στους εργαζόμενους. H αντιπαράθεση δεν μπορεί να εξαντλείται σε κλαδικές απεργίες, και ζητούμενο είναι η γενίκευση της κινητοποίησης για τη διαφύλαξη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.