δείτε… διαβάστε…

δείτε…

ImageΜόντι Πάιθον

Η Ζωή του Μπράιαν
(γνωστή και ως "Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης")

Η κλασική κωμωδία των Μόντι Πάιθον στην οποία παραπέμπει η παράσταση του Καλαβριανού, με ξεκαρδιστικές σεκάνς ανθολογίας (κορυφαία η σκηνή που ληστές και Μπράιαν πάνω στο σταυρό τραγουδούν Always Look On The Bright Side of Life, πάντα να βλέπεις τη φωτεινή μεριά της ζωής). Ο Μπράιαν, στη ρωμαιοκρατούμενη Ιουδαία, μπλέκει με πολιτικές οργανώσεις και καταλήγει, άθελά του, να θεωρείται προφήτης.

 


διαβάστε…

ImageΖοζέ Σαραμάγκου

Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιο

Εκδόσεις Καστανιώτη, 478 σελίδες

Μια διαφορετική αφήγηση της ζωής του Ιησού από τον Ζοζέ Σαραμάγκου, που εστιάζει στην ανθρώπινη πλευρά του, με το γνώριμο αφηγηματικό του στιλ. Το βιβλίο του στοίχισε την έχθρα της Καθολικής Εκκλησίας και η κόντρα κατέληξε στο να εγκαταλείψει ο συγγραφέας την Πορτογαλία και να καταφύγει στο νησί Λανθαρότε των Καναρίων, όπου μένει μέχρι σήμερα. Ακόμα και η βράβευση του Σαραμάγκου με το Νόμπελ δεν κατάφερε να "καθαρίσει" το όνομά του στη συνείδηση αρκετών συμπατριωτών του.

 


ImageΒασίλης Αλεξάκης

μ.Χ.

Εκδόσεις Εξάντας, 339 σελίδες

Δοκίμιο για το Άγιο Όρος, την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία και τη διαστρέβλωση, από την πλευρά της, της αρχαίας ελληνικής σκέψης, μεταμφιεσμένο σε μυθιστόρημα που παρακολουθεί το ταξίδι ενός νεαρού φοιτητή στο Άγιο Όρος για λογαριασμό της ηλικιωμένης σπιτονοικοκυράς του. Τεκμηριωμένο και επιχειρηματολογημένο, συγκεντρώνει μερικές σημαντικές κριτικές, καλές αφορμές για σκέψη ακόμα και αν δεν σε βρίσκουν πάντα σύμφωνο.