ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ

Αυθαιρέτως

Το «σκάνδαλον» για μια πτέρυγα του ΣΥΝ

Η μειοψηφία του ΣΥΝ που αντιτίθεται στο εγχείρημα του ΣυΡιζΑ έκανε ένα μπαράζ από δηλώσεις και κριτικές για επιλογές της πλειοψηφίας. Την τιμητική του είχε το κείμενο που επεξεργάζεται ως διακήρυξη ο ΣυΡιζΑ και που θεωρείται ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του ΣΥΝ. Στη συνέχεια, δίνουμε ένα μικρό ανθολόγιο των «κριτικών»…

1

«Η σύγχυση όμως κινημάτων και εκλογικών συνεργασιών και συμπράξεων είναι βλαπτική και για τα κινήματα και για τα κόμματα… Αντιθέτως, υπάρχουν και αναπτύσσονται δυνατότητες κοινής δράσης με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν συμφωνούμε με την κάθοδο του κόμματος στις εκλογές με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ».

2

«Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η ΟΝΕ και η υιοθέτηση του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος αποτελεί ιστορική πολιτική πρωτοβουλία. Οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση οφείλουν να αναλάβουν το αντίστοιχο πολιτικό κόστος. Εμείς επιδιώκουμε, με τη συμβολή, τη συμμετοχή μας και την αγωνιστική δράση, να επηρεάσουμε την πορεία της Ε.Ε. σταθερά προς ομοσπονδιακή, δημοκρατική, προοδευτική, κοινωνική, οικολογική κατεύθυνση». Πλατφόρμα 10 στελεχών: Κ. Ζάμπας, Φ. Κουβέλης, Σπ. Λυκούδης, Ά. Μανταδάκης, Θ. Μαργαρίτης, Στ. Μπαγεώργος, Γ. Μπαλάφας, Μ. Παπαγιαννάκης, Μ. Σαμπατακάκης, Δ. Χατζησωκράτης.

3

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η επιλογή του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία και η κατηγορηματική απόρριψη του σοβιετικού μοντέλου, καθώς και η υποστήριξη της συμμετοχής της Ελλάδας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αποτελούν δύο θεμελιώδη ιδρυτικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Συνασπισμού».

4

Μπίρμπας Δημήτρης: «Η προτεινόμενη διακήρυξη περιορίζει την έμπνευση και την προοπτική του εγχειρήματος στις κομμουνιστογενείς δυνάμεις, εξαφανίζει τη στρατηγική μας για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, για πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και την ολιστική οικολογική μας προσέγγιση».

5

Φιλίνη Άννα: «Με την τωρινή διακήρυξη η όλη μας πολιτική φυσιογνωμία οπισθοχωρεί, γι’ αυτό την καταψηφίζω… Λείπει το ενδιαφέρον για ένα σοσιαλιστικό κόσμο με αξιοπρέπεια, δημοκρατία, ανθρωπιά (το έργο "Οι ζωές των άλλων" έδειξε ότι αυτό συγκινεί σήμερα χιλιάδες ανθρώπων)».

6

Μπαλάφας Γιάννης: «Όλη η παράδοση του Συνασπισμού και η προοπτική του συρρικνώνονται για να χωρέσουν στην Κομμούνα του Παρισιού (1871) και στην Οκτωβριανή Επανάσταση (1917).  Έλεος, σύντροφοι! Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ανανεωτική Αριστερά και με το Κόμμα μας;»