Αυθαιρέτως

“Τι είναι αυτό που λένε αγάπη”;

Δεν ξέρω αν οι νεώτεροι γνωρίζουν αυτό το παλιό τραγούδι, που πιτσιρίκια κοροϊδεύαμε παραφράζοντάς το σε “τι είναι αυτό που το λένε αράπη”. Το θυμήθηκα τώρα, που πολλοί βάλθηκαν να εξηγήσουν τι είναι η προγραμματική αριστερή αντιπολίτευση.

Σχετικά ουδέτερος ορισμός

Ο Γιάννης Μπαλάφας μας δίνει σε άρθρο του (Αυγή, 20/10) έναν ορισμό: “Για όσους διερωτώνται τι σημαίνει “αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση” ή διαφωνούν μ’ αυτήν την πολιτική, είναι ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για μια αντιπολιτευτική τακτική με βάση την οποία κρίνεις, διαφωνείς, επικρίνεις ή συμφωνείς, αλλά και προτείνεις εναλλακτικά, με αφετηρία τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις που συγκροτούν το πρόγραμμα του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.”

Βομβαρδισμός και μαρκάρισμα

Πιο δυναμικό ορισμό έδωσε ο Δ. Παπαδημούλης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων: “Σας συνοδεύουν προσδοκίες, προσδοκίες και πολιτών που δεν σας ψήφισαν. Αλλά σας συνοδεύει και μια απαίτηση, απαίτηση κι αυτών που σας ψήφισαν: να αλλάξει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η ουσία της ασκούμενης πολιτικής”, τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης. Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως “δύναμη θετικών προοδευτικών αλλαγών και διεκδικήσεων”, θα ασκήσει προγραμματική και όχι καιροσκοπική ή μηδενιστική αντιπολίτευση. “Θα σας βομβαρδίσουμε με προτάσεις. Θα σας μαρκάρουμε με διαρκή έλεγχο.” (Αυγή, 20/10)

Και ο Λεωνίδας;
Μάλλον διαφωνεί με τον όρο “αντιπολίτευση”…

“Η Ελλάδα από μερικές μέρες κυβερνάται. Από μια κυβέρνηση που κάνει φιλότιμες προσπάθειες να δείξει πως πήρε το μήνυμα των εκλογών και προχωρά με προσεχτικά βήματα, εφαρμόζοντας σταδιακά το προεκλογικό της πρόγραμμα. […] Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τα πρώτα του βήματα δημιουργούν ένα θετικό κλίμα. […]

Η φίλη μας η Αλέκα περιτρέχει την Ελλάδα και προσκαλεί σε αντεπίθεση με όρους στρατιωτικής αναμέτρησης. Θυμίζει περισσότερο τον Ισπανό ιππότη της ελεεινής μορφής παρά ήρωες της Οκτωβριανής Επανάστασης. Την κενολόγα της ρητορεία μπορεί να τη συντρίψει μια ελληνική λέξη: Προτάσεις! Σ’ αυτό το πεδίο, της συμβολής με θετικές λύσεις, μπορεί να αναδειχτεί ο κρίσιμος ρόλος της Ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.” (Τα ΝΕΑ, 19/10)

Ο ΓΑΠ το έπιασε το υπονοούμενο…

“Επισημαίνω την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης και υπενθυμίζω την πάγια θέση μας για προγραμματικές συγκλίσεις.” (δευτερολογία ΓΑΠ στη Βουλή, 18/10)