Αυθαιρέτως

Δρόμοι της Αθήνας, βουνά του Μεξικού, και… τοίχοι της Φιλοσοφικής

Νεαρά μέλη της ΚΝΕ, συγκινημένα από τα υψηλής τάσης μηνύματα της καθοδήγησής τους, έγραψαν στους τοίχους της Φιλοσοφικής Αθηνών το εμπνευσμένο σύνθημα "Δεν ήταν τυχαία της Αλέκας η σχολή – κόκκινη θα βάψουμε τη Φιλοσοφική". Αυτό, μετά τη δήλωση ότι στην εξέγερση που θα κάποτε θα καθοδηγήσει το ΚΚΕ "δεν θα σπάσει ούτε τζάμι", θα γίνονται κανονικά τα μαθήματα και τα εργαστήρια, θα περιφρουρούνται οι σχολές και η τάξη. Από κύκλους της γραμματείας της σχολής εκδηλώθηκε ενδιαφέρον όταν διάβασαν το σύνθημα – αγγελία των κνιτών. Ψάχνουν συνεργείο για καθαρισμό και βάψιμο της σχολής. Στο χρώμα μπορούν να τα βρουν. Ας βαφτεί ένα τμήμα κόκκινο για να γίνει το γινάτι τους…

Η Λιάνα Κανέλλη και οι παρεμβάσεις της στο σώμα

Το σώμα της ελληνικής αστυνομίας συγκλονίζεται από διεργασίες υψίστου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα μετά τα όσα έγιναν τον Δεκέμβρη. Το σύνθημα "μπάτσοι γουρούνια (ή φασίστες) δολοφόνοι" που φωνάχτηκε από εκατοντάδες χιλιάδες στόματα βουίζει στα αυτιά της κοινωνίας. Μία μέρα πριν δολοφονηθεί ο Αλέξης, στις 5 Δεκεμβρίου 2008, διοργανώθηκε ημερίδα της Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας με θέμα: "Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνομίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας". Βασική ομιλήτρια ήταν και η κυρία Λιάνα Κανέλλη. Μεταφέρουμε δύο μόνο αποσπάσματα από τα όσα είπε η κυρία Λιάνα:

"Το κλασικό ερώτημα είναι γιατί δεν κατεβαίνουμε όλοι μαζί. Γιατί δεν έχουμε τον ίδιο εχθρό. Εμείς έχουμε επιλέξει άλλο εχθρό. Επομένως αν θα κατέβετε, πρέπει να επιλέξετε πού κατεβαίνετε και πώς κατεβαίνετε. Έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, αν θα διαλέξεις την όχθη από την οποία πολεμάς, έχεις καθορισμένο το μέτωπο. Τα υπόλοιπα είναι χάος".

"Εσείς θα βρίσκεστε αντιμέτωποι με περισσότερα τρομοκρατικά φαινόμενα και μάζες ξεσηκωμένες. Μη μου πείτε ότι χρειάστηκε να φυλάξετε πολλές φορές από επεισόδια εκδήλωση κομματική ή πορεία του ΚΚΕ. Ποτέ. Γι’ αυτό και δεν είστε ορατοί. Όχι γιατί φοβάστε, ούτε γιατί σας φοβούνται. Αντιθέτως, υπάρχουν άπειροι κνίτες που έχουν προβλήματα γιατί δεν δέχτηκαν να φιλοξενήσουν κουκουλοφόρους και τρώνε ξύλο μετά, γιατί δεν τους φυλάξανε από τους αστυνομικούς".

Αυτά είχε πει η κυρία Κανέλλη, για να επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα μόλις μετά από 24 ώρες… Ολόκληρη η παρέμβαση της κ. Κανέλλη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Αξιωματική Αστυνομία", τεύχος Ιανουαρίου 2009.