Αυθαιρέτως

Περί κρίσης "σπουδαίαι" κουβέντες 1

Ο κ. Pretender (τι σημαίνει αγγλιστί;) στο Βήμα, πέρα από το ότι προσπαθεί να εμφανιστεί ως "αντιδικομματικός" αναλυτής (!), παρουσιάζεται και ως μεγάλο μυαλό και περί την οικονομία. Έτσι, αποφαίνεται με περισσή αλαζονεία:

"Μην κοροϊδευόμαστε, το κόστος της κρίσης θα είναι υψηλό. Αρκεί τουλάχιστον να πάει σε καλή μεριά. Να χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, ως δίδακτρα για ένα χρήσιμο μάθημα. Και το μάθημα είναι εξαιρετικά απλό: η αυτορρύθμιση των αγορών (των όποιων αγορών…) δεν είναι παρά ένα καλαμπούρι".

Έγινε λοιπόν τώρα "καλαμπούρι" ο νεοφιλελευθερισμός και τα δόγματά του, που τόσο πιστά υπηρέτησαν τύποι σαν τον κ. Pretender. Τώρα δηλαδή που ο Μπους έχει μπει μαζί με τα άλλα 4 κεφάλια των… κλασικών, ξεμύτισαν και οι δημοσιογράφοι να λένε για "καλαμπούρια". Όσο για τα "μαθήματα" και τα "δίδακτρα", οι καλοί μας δημοσιογράφοι και η συντροφία τους δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Άλλοι θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό. Και τότε ο κ. Pretender θα ξεσπαθώσει ενάντια στις "συντεχνίες", τους "αργόσχολους" κ.λπ. εργαζόμενους και τις ενοχλητικές απεργίες…

Περί κρίσης "σπουδαίαι" κουβέντες 2

Ο κ. Χριστοδούλου (που επί σειρά ετών διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπουργός Εθνικής Οικονομίας, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και ευρωβουλευτής, ενώ διατηρεί μέχρι σήμερα σχέσεις και τακτική επαφή με πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) μας καθησυχάζει:

"Οι ελληνικές τράπεζες δεν διέθεταν την τεχνογνωσία για να προχωρήσουν σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα και τα περίπλοκα αμοιβαία κεφάλαια. Δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα, ακριβώς επειδή στο χαρτοφυλάκιό τους δεν διαθέτουν τέτοιου είδους προϊόντα σε υπολογίσιμο βαθμό."

Σκεφτείτε να είχαμε και την τεχνογνωσία, τι θα γινόταν… Ή μήπως καλύτερα να είμαστε λίγο "καθυστερημένοι";

Περί κρίσης "σπουδαίαι" κουβέντες 3

Μην γελάτε! Τα παρακάτω λόγια τα είπε (σε στιλ διαγγέλματος Μπους 16 δευτερολέπτων) ένας πρωθυπουργός, ένας Καραμανλής που δεν αστειεύεται και δεν λέει καμιά μαλακία για να περνά η ώρα:

"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και ανθεκτικό στους κραδασμούς. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζει και εγγυάται τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών".

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κοιμήθηκαν ήσυχα, πιο άνετα, χωρίς εφιάλτες.

Τώρα σωθήκαμε πραγματικά!

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε για λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη όπου, αφού συνεδρίαζε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπαν να κάνουν και μια συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία προεδρεύει. Μια απόφαση λοιπόν της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (που πάρθηκε μετά από εισήγηση του Μεγάλου Γιώργου) ήταν να δημιουργηθεί "επιτροπή σοφών" που θα μελετήσει την κρίση και θα υποβάλει στην ανθρωπότητα τις προτάσεις της. Λέτε να σωθήκαμε και να μην το ξέρουμε;