Αυθαιρέτως

Ανοίγματα και περικύκλωση

Μεγάλα ανοίγματα ετοίμαζαν στο ΠΑΣΟΚ με το προγραμματικό συνέδριο, αλλά δεν τους βγήκαν. Προσκλήθηκαν διάφοροι, για λόγους εντυπώσεων ορισμένοι, ουσίας κάποιοι άλλοι. Επειδή δε για μερικούς υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθούν τριβές με τα κόμματα στα οποία συμμετέχουν, βρέθηκε η δικαιολογία ότι προσκλήθηκαν ως διατελέσαντες αρχηγοί κομμάτων. Προσκλήθηκαν λοιπόν (αλλά δεν πήγαν) Κωνσταντόπουλος, Τσοβόλας, Γλέζος, Μάνος. Οι ΠΑΣΟΚοι διεσώθησαν με την παρουσία του Λ. Κύρκου, ο οποίος παρευρέθη ως διατελέσας πρόεδρος της ΕΑΡ (τη θυμάστε; Αυτή που συνεργάστηκε με το ΚΚΕ επί Φλωράκη και έφτιαξαν τον ενιαίο ΣΥΝασπισμό)…

Ο Κίμων…

Κι έτσι βρήκε αφορμή να «κλάψει» ο (κομμένος;) Κίμων Κουλούρης, επειδή στο συνέδριο προσκλήθηκαν άνθρωποι που έστειλαν τον Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά δεν προσκλήθηκε αυτός.

Τι τιμούμε ακριβώς;

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει αποφασίσει να διεκδικήσει μια αριστερή εκδοχή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό, όπως μας ενημερώνει η «Αυγή», ήταν το μήνυμα του συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΣΥΝ (18-19 Μάη) και στο οποίο τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή φυσιογνωμία της αριστεράς οι Λ. Κύρκος και Κ. Φιλίνης.

Ερώτηση: τιμώντας τον σ. Λεωνίδα, διεκδικούμε μια αριστερή ή μια κεντρο-αριστερή εκδοχή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση;

Ανοιχτό βιβλίο;

Διαβάζοντας τις εισηγήσεις στο εν λόγω συνέδριο αναρωτηθήκαμε: «άγραφο βιβλίο» είναι η ΕΕ εδώ και 50 χρόνια; Οι δομές της και οι πολιτικές της δεν έχουν ταυτότητα; Δεν συγκροτήθηκαν για να υπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα; Τελικά αυτές οι δομές μπορούν να μεταρρυθμιστούν ώστε να υπηρετήσουν μια δημοκρατική, κοινωνική, αριστερή και απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό Ευρώπη; Και τόσο ευνοϊκός είναι ο συσχετισμός για το κίνημα; Ή μήπως πάλι μιλάμε για την κεντρο-αριστερά (του κυβερνητισμού) και όχι για την αριστερά (της αντίστασης);

Η νύχτα ενώνει τους ανθρώπους…

Σκανδαλίδης και Νικήτας Κακλαμάνης, σε αγαστή σύμπνοια, υπερψήφισαν σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο τη νομιμοποίηση ενός μεγάλου νυχτερινού κέντρου επί της Ιεράς Οδού, που έχει πλήθος χοντρών πολεοδομικών παρανομιών. Παρά την κατακραυγή της Αριστεράς και των τοπικών συλλόγων. Ταπεινοί υπηρέτες της νύχτας και κάθε μαφίας. Μπράβο στον Κορτζίδη, που θυμίζει έναν άλλο δρόμο.