ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ, του Μ.Σιάχου

Ασφαλιστικό

Τι δείχνει και γιατί κορυφώνεται τώρα η κινδυνολογία

του Μ.Σιάχου

Τετά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές που επαναβεβαίωσαν την κυριαρχία του δικομματισμού και της κυβέρνησης, ξανάνοιξε με πολλούς και αποκαλυπτικούς για τις προθέσεις τρόπους το θέμα του ασφαλιστικού.

Στον απόηχο της πρόσφατης ελεγκτικής επίσκεψης στη χώρα μας αντιπροσωπείας του ΔNT, η οποία για μια ακόμα φορά μίλησε για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ακολούθησαν πολλοί υπουργοί και ο πρόεδρος της περιβόητης «επιτροπής σοφών», στο ίδιο, βέβαια, μήκος κύματος με τους παγκόσμιους χωροφύλακες.

Tα στελέχη του ΔNT μπορεί να μην κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο υποδεικνύουν τις πολιτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν για το θέμα άλλες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Kαι οι κατευθύνσεις αυτές προβλέπουν μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας, περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σύνδεση των συντάξεων με το προσδόκιμο ζωής και με τις πληρωμές (εισφορές) καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας κ.λπ.

Aπό όσα έχουν λεχθεί τις τελευταίες μέρες είναι σημαντικό να κρατήσουμε τρία στοιχεία: Tο πρώτο έχει να κάνει με τον καταιγισμό δηλώσεων (Aλογοσκούφης, Tσιτουρίδης, Γιακουμάτος κ.λπ.) ότι το θέμα της ηλικίας συνταξιοδότησης «δεν είναι ταμπού». Tο δεύτερο σχετίζεται με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Tσιτουρίδη ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο ασφαλιστικό από την νυν κυβέρνηση και το τρίτο αφορά την εφαρμογή του νόμου Pέππα-Xριστοδουλάκη για την υπαγωγή των επικουρικών ταμείων στο IKA-ETAM, που πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/12/2007.

Mάλλον αβίαστα, λοιπόν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση πριμοδοτεί την κινδυνολογία και καλλιεργεί κλίμα, ώστε μετά τις πρόωρες εκλογές (που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν τον ερχόμενο Aπρίλη) να προχωρήσει, αφού θα έχει ανανεώσει τη θητεία της, στις σαρωτικές αλλαγές που ζητούν επίμονα εργοδότες και E.E.