Άρωμα Σεπτέμβρη, της Μ.Σ.

Η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά και… αγαπητοί γονείς ανησυχήστε. Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης και οι "πάντα αξιόπιστες" τιμοληψίες του να εγγυώνται ότι τα σχολικά είδη θα συγκρατηθούν στις ίδιες τιμές με πέρσι, μπορεί το αυτό να υπόσχονται και οι "πάντα αξιόπιστοι" εκπρόσωποι των εισαγωγέων και των λιανέμπορων σχολικών ειδών, άλλοι όμως μιλούν για αυξήσεις που κυμαίνονται τουλάχιστον στο 10%. Θα πείτε, συνηθισμένα πράγματα. Όμως, αλήθεια ποιος ξεχνά το σοκ μπροστά στο ταμείο όταν μόνο για τα "ψιλικά" –τσάντες, κασετίνες, μολύβια και τετράδια– πέρυσι πληρώναμε 150 ευρώ; Αν στο κόστος συμπεριλάβουμε τα "φαρμακερά" ξενόγλωσσα βιβλία (150 ευρώ και βάλε), τα αθλητικά παπούτσια και τις φόρμες γυμναστικής το κονδύλι ανεβαίνει στα 500-600 ευρώ. Όσο για τα παιδιά μας; Μπλεγμένα στα δίκτυα της κατανάλωσης αναζητούν ταυτότητα στη Ντόρα την εξερευνήτρια, τα μικρότερα, ή στους emo και τους trendy, τα μεγαλύτερα, παραπαίοντας, αν όχι κινδυνεύοντας κιόλας από τα τοξικά και καρκινογόνα τους παράγωγα.

Και φυσικά έπεται συνέχεια, διότι μαζί με τα σχολειά αρχίζουν και τα φροντιστήρια. Η απλούστερη περίπτωση, φροντιστήριο αγγλικών και ίσως το αναγκαίο πια γυμναστήριο, σημαίνει το ελάχιστο 200 ευρώ το μήνα. Για τουλάχιστον εννιά μήνες το χρόνο η λαϊκή οικογένεια αγκομαχά να ανταποκριθεί στο δυσβάσταχτο κόστος της… "δωρεάν" εκπαίδευσης. Ακόμα και για τα νηπιαγωγεία, από τη στιγμή που η εγγραφή των νηπίων άνω των 5 χρόνων έγινε υποχρεωτική και ελλείψει επαρκών δημόσιων υποδομών, ο ιδιωτικός τομέας έχει γιγαντωθεί και τα δίδακτρα για φέτος έχουν αυξηθεί ως και 55%!!

Χρόνο με το χρόνο και όσο το παιδί μεγαλώνει τα φροντιστήρια καταπίνουν ένα βασικό μισθό ή και παραπάνω ανάλογα με την περίπτωση, ενώ ακούγοντας φίλους και γνωστούς να μιλούν για τις σχετικές μηνιαίες δαπάνες αναρωτιέσαι "μα πώς ζουν;" Αναζητήσατε την απάντηση, φυσικά, στα τοκογλυφικά καταναλωτικά δάνεια που "προσφέρουν" οι τράπεζες σαν "ευκαιρίες".

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι σχετικές καταναλωτικές ανάγκες μπορεί να σημαίνουν αλυσιδωτά νέα καταναλωτικά δάνεια, όλο και μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία για τη μέση ελληνική οικογένεια. Είναι βέβαιο ότι για τα ήδη χρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά και τούτος ο Σεπτέμβρης θα φέρει τα ακόμα πιο δύσκολα.

Κι όμως μπορεί να υπάρξουν και Σεπτέμβρηδες νοσταλγικοί, με το άρωμα του φρέσκου χαρτιού, της νιότης και της χαράς. Αν συγκροτηθούν και δράσουν οι ενώσεις γονέων στο πλευρό ενός εκπαιδευτικού κινήματος που θα μάχεται για σύγχρονη δωρεάν δημόσια παιδεία για όλο το λαό… Αν συγκροτηθούν και δράσουν σύλλογοι καταναλωτών ενάντια στην ακρίβεια και την καταναλωτική εκμετάλλευση παιδιών και εφήβων, ενάντια στην επίσημη και ανεπίσημη τοκογλυφία που ξεζουμίζει το λαό… Με αυτή την ελπίδα, καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Μ.Σ.